Család

Más állapot más bõrben?

Babát vársz? Biztosan boldog vagy, de biztosan rémült is egy kicsit. Nem árt, ha elõre felkészülsz arra, hogy tested most egy ideig nem csak a saját tulajdonod, sõt, olyan dolgok történnek vele, amilyenekre nem számítottál.





A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak – nem nagy ügy, apró szépséghibák csupán. Mégis bosszantó. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait.


Foltok, anyajegyek

Szervezeted ösztrogénszintje már az első napokban megemelkedik. Hatására a szövetekben felhalmozódik a víz, így a bőröd furcsán feszesebb, simább lesz. Az ösztrogénszinted a faggyúmirigyekre is hatással van, kiszáradhat a bőröd, vagy éppen ellenkezőleg, pattanásaid, mitesszereid alakulhatnak ki.

A hormonhatás kellemetlen velejárója a bőr egyenlőtlen pigmentizálódása. Nemcsak a mellbimbóid, hanem az anyajegyeid, májfoltjaid, hegeid is sötétebbek lesznek a harmadik hónaptól kezdve. A terhességi foltok a homlokon, az arcon, az orron és a felsőajkakon jönnek elő. Vigyázz a napozással, szoláriumozással, mert a napfény hatására ezek még sötétebbek lesznek. Szülés után eltűnnek a foltok, ezért nem érdemes fehéríteni vagy hámlasztani.






Striák, narancsbőr


Nagyon valószínű, hogy testsúlyod gyarapodásával a feszülő, nyúló bőrödön, a hasadon, melleden, csípődön úgynevezett vöröses repedések, striák alakulnak ki, melyek kifehérednek szülés után, de nem mindig tűnnek el. A striák kialakulásának oka, hogy a kötőszövet igen nagy megterhelésnek van kitéve hízás és fogyás, terhesség, növekedés vagy hormonális változások idején. Ezeknek a hegszerű elváltozásoknak a területén a rugalmas rostok feltöredeznek, és képtelenek lesznek önmaguktól regenerálódni. Megjelenésüket megelőzheted, vagy mennyiségüket csökkentheted, ha krémmel, mandulaolajjal kened a bőröd. A gyorsan felszívódó gyümölcsös krémek és a gyógynövényből készült olajok igazán hatásosak. A mellek szépségének megelőzésére mellápoló és feszesítő krémet használj. Nem árt azonban tudni, hogy a legjobb megelőzés a jó genetikai hajlam.


Szárazság, viszketés

A feszülésétől, tágulástól száraznak, viszketősnek érezheted a bőröd, ami ellen szintén jó a krém. Kend be a hasad naponta kétszer magas vitamintartalmú krémmel vagy babaolajjal, és zuhanyozás közben finoman, két ujjal csípj fel egy kis bőrt hasadon, majd engedd vissza. Mosdókesztyűvel való óvatos átdörzsölés is edzi, rugalmasabbá teheti a bőröd. A száraz, vízhiányos bőr ideális ápolói az alma- és szőlőkivonatot tartalmazó krémek. Ezek növelik bőröd vízfelvevő képességét, és hosszantartó, intenzív hidratálást biztosítanak.






Duzzadó lábak


A terhes nők egy részénél visszeresség alakulhat ki. Gyógyharisnya és kényelmes cipő viselésével elkerülheted, vagy minimálisra csökkenheted a visszerek előtűnését. Ha csak teheted, polcold föl a lábad, ezzel elkerülheted a boka duzzadását. Nagyon jól esik, ha nem túl erős szőrű kefével átmasszírozod a lábad. Egyébként ebből a feladatból a párod is kiveheti a részét, az átdörzsölés után nem feledve a gyógynövényes krémet sem. A rendszeres séta segíti a vérkeringést, és megakadályozhatja a visszerességet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top