Család

Kívánós örömök

Ha egy nõ babát vár, egyszerre nagyon óvatos lesz. Abbahagyja a dohányzást, egészségesen étkezik, visszautasítja, ha az alkoholt, hiszen tudja, a magzat fejlõdésében zavart okozhat a nem megfelelõ táplálkozás.





Enni, vagy nem enni?

A kismama szervezetében a terhesség kialakulása után lényeges változások zajlanak le – mondta Kovács Levente nőgyógyász –, ami azt jelenti, hogy az anyagcsere inkább „tartalékoló” jellegű lesz, a hormonális változások hatására a mama gyakran kívánós lesz, étvágya megnő. A táplálkozás megváltozása inkább minőségi, mint mennyiségi legyen, egyen fehérjedúsan, zsírszegényen és a szénhidrátokból mértékkel fogyasszon. Fordítson figyelmet a megfelelő táplálék-kiegészítőkre, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vasat, folsavat tartalmaznak.





Az első szakaszban főleg szénhidrátokra és fehérjére van szükséged. De ne egyél két ember helyett! Mindössze 350 kalóriával van csak többre szüksége a babának. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot, teljes őrlésű gabonakészítményeket. Nem kell ácsingózva elsétálnod kedvenc kínai talponállód mellett ezután sem, hiszen a párolt zöldségeket, a rizst, és a szárnyasokat, mind neked találták ki! A tej, túró, sajt és tojás bőséges fogyasztása magas értékű fehérje-, mész- és vitamintartalmuk miatt ajánlatos.

A második szakaszban célszerű megszorítanod a konyhasófogyasztást. Az anyai fogazat és csontrendszer védelmére szükség lehet mésztabletták szedésére is. Különleges gondot kell fordítanod a székrekedés megelőzésére. Ha rostdús étrended, tehát a sok főzelék és gyümölcs ellenére is előfordulna székrekedés, langyos vizes beöntéssel szüntetheted meg.

Emeld meg a napi folyadékbevitel mennyiségét, ám inkább ne igyál gyógynövény eredetű teákat, ezek allergiát okozhatnak a magzatnak. A terhesség alatt a mérsékelt kávé-, tea-, kóla-, sör- vagy borfogyasztásnak nincsen káros hatása. Túlzásba vive azonban mindegyik ártalmas az anyára és a babára is.






Eszem-iszom


Savanyú uborka csokoládéval? Miért ne! A terhes nők étkezési szokásait mindenki megmosolyogja, pedig szervezeted mindig tudja, mit csinál.
Ha párod éjszaka azon kap, hogy a hűtő előtt állsz és két túró rudi közé próbálsz egy szelet sonkát becsenni, ne ijedj meg saját kívánósságodtól. A falánkság nem azonos azzal az erős vággyal teli éhségérzettel, ami a kívánós kismamáknál elég gyakori. Nem attól fogsz plusz kilókat felszedni, hogy uborkát eszel fagyival és az addig utált céklát is két kanállal falod.

– A terhesség során nem ritka, hogy bizonyos dolgoktól undorodni kezd a kismama – mondta Kovács Levente nőgyógyász –, vagy éppen ellenkezőleg, furcsa dolgokat viszont nagyon megkívánhat. Ez mindaddig rendben van, amíg a babának vagy önmagának nem árt vele. A baba és a mama gyomra között nincs kapcsolat, viszont a megevett ételek alkotórészei a lepényen és a köldökzsinóron át a babához jutnak, ezért a túlzottan fűszeres ételekkel, vagy például az erős paprika mértéktelen fogyasztásával én óvatos lennék.

És még egy jó hír! Örülhetsz, mert finn kutatók kiderítették, hogy a csokoládé fogyasztása jó hatással van a születendő kisbabára. Hat hónappal a szülés után a rendszeresen csokoládét fogyasztó kismamák csecsemői mosolygósabbak és nevetősebbek voltak, mint azon kismamák gyermekei, akik nem szeretik az édességet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top