Család

Derekas problémák

A terhesség minden szervet magában foglaló változásokat idéz elõ a nõ szervezetében. A terhesség során csak a testtömeged nõ, az izomzatod nem változik, így nagyobb testet kell az izmaidnak mozgatniuk.





Mivel egyszerre nő a pocakod, kerül magasabbra a tested súlypontja és fokozódik az ágyéki gerincszakasz előrehajlása, ez módosítja a test egyensúlyozását. Mivel bizonytalanabbá válik a testtartás, hirtelen mozdulatok hatására könnyebben eleshetsz, és könnyebben meg is sérülhetsz.


Gerincfájdalmak

Fontos annak pontos megállapítása, hogy a gerinc mely anatómiai részéből – izomból, csontból, csigolyaközti ízületből, idegszálból – származik a fájdalom. Természetesen gerincpanaszokat okozhat egy rossz mozdulat, melyet különböző pakolásokkal, vagy speciális műfogásokkal gyorsan és egyszerűen orvosolni lehet, de okozhatja krónikus gyulladás, amely reumaszakorvos közreműködését igényli, vagy kopás, meszesedés, melynek gyógyítására masszírozás, fürdőkúrák, életmódbeli változtatások stb. javasolhatók. Az előrehaladott terhességű testtel fáradságos dolog hajladozni, nyújtózkodni, hiszen az előredomborodó has és a fokozott gerinc-előrehajlás hasi és ágyéki kellemetlenségekkel járhat.


Derékfájás és lumbágó


A derékfájás a leggyakoribb panaszok egyike az orvosi gyakorlatban. E szakaszon viszonylag nagy a csigolyák közti mozgásterjedelem, ugyanakkor rendszerint nem kellően edzettek a megfelelő testtartásért felelős izmok. A kisebb-nagyobb fejlődési rendellenességek előfordulása is gyakori. A terhesség alatti derékfájdalom leggyakoribb okai között szerepel a gerinc melletti izomzat rossz mozdulatra, túlterhelésre kialakuló húzódása, mely nyomásérzékenységgel, fájdalmas mozgással és izomgörccsel jár.
A másik legtöbb panaszra adó indok a növekvő pocakod miatti testhelyzet és mozgásképtelenségből kialakuló fájdalmas merev hátizomzat, a lumbágó. Ezt az állapotot a fizikai megterhelés, a feszültség a stressz, a hideg súlyosbítja, a meleg és a mértékletes mozgás enyhíti.






Ízületek és a reuma

Az ízületek a csontok összekötésére szolgálnak. A csontvégek felszínét porc borítja, és tok veszi körül, s az egészet szalagok teszik még erősebbé. Az ízületi üregben folyadék van, hogy csökkentse a súrlódást.
Kilenc hónapig, míg a babádat várod, nemcsak gerinced és derekad van nagyobb terhelésnek kitéve, az ízületeidet is erős hatás éri. Az ízületek belsejét hártya borítja, gyulladás esetén ez vérbővé válik, később megvastagszik, nagyobb mértékben termeli az ízületi folyadékot. Az ízület fájdalmas lesz, megdagad, feszül, a bőr meleg, kipirul. Ilyenkor már tanácsos felkeresned az orvosod, hisz nem minden gyulladásra jó a hagyományos borogatás, sőt: bizonyos eseteknél kifejezetten ronthatja a helyzetet.
Ha gyulladtnak érzed valamelyik ízületed, mindenképp pihentetned kell – forró fürdő ilyenkor tilos! Fontos, hogy minél előbb szakorvos lássa a fájó testrészt, s tanácsot adjon a gyógymódra, a gyulladás kiváltó oka szerint. Általánosan igaz, hogy az edzett izomzat, a rendszeres testmozgás nemcsak az izmok vérellátását javítja, hanem az ízületekre is jó hatású. Elsősorban sétát, könnyű jógát ajánlanak az orvosok, hiszen ezek nem terhelik az ízületeket, ugyanakkor biztosítják a kellő mozgást, és a fejlődő magzatnak sem ártasz velük.






Porszívózás elnapolva


Kerülnöd kell minden olyan tevékenységet, sportágat, amely a saját érzéseid, benyomásaid alapján kellemetlenek, nehezebben elvégezhetőek, fájdalmat okoznak. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy a plusz tíz kilóddal porszívózz, vagy a szekrények tetejét leporold, inkább kérd meg párod, hogy segítsen. Hiszen fennáll a has megütődésének, a derék meghúzódásának, illetve a sámliról való leszédülésnek a veszélye. Próbáld kerülni a stresszhelyzeteket, élvezd az állapotod, sétálj, tornázz óvatosan és meglátod, közérzeted kihat majd szervezetedre is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top