Család

Down-kóros a babám

„Mindegy, hogy fiú lesz vagy lány, csak egészséges legyen” – hallani gyakran várandós anyákat. Minden kismama számára a legfontosabb, hogy születendõ gyermeke egészséges legyen. A Down-kór a leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség.





Mi a Down-kór?

A Down-szindrómát a 21-es kromoszóma triszómiája okozza (kettő helyett három 21-es kromoszóma van a fejlődő magzat sejtjeiben). Vagyis az e betegségben szenvedőknek 46 helyett 47 kromoszómájuk van. Minden hatszázhatvanadik újszülöttnél számolni kell e jelenség előfordulásával.

Gyakorisága az anyai életkor előrehaladtával növekszik, ezért a kromoszómavizsgálatot és a genetikai vizsgálat elvégzését mindenkinek felajánlják a 35 év feletti várandósoknál. A rendellenesség nem örökletes, ezért családi előzmény nélkül is megjelenhet. Ez a tünetcsoport a szellemi fogyatékosságok közé sorolható, mely a tanulási nehézségeken kívül egyéb szervi problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi eltérések stb.) is okoz.


Más, mint a többi




Mi jellemzi a Down-kóros babát?

• Kötő- és támasztószövetek, izmok gyengesége
• Fertőzések iránti fogékonyság
• Szervi bajok (szívhibák)
• Eltérések a csontfejlődésben
• Eltérések a gyomor és a bélrendszerben
• Mongoloid vágású szem, lapos arc
• Értelmi fogyatékosság

Világra jött egy kisbaba. Más, mint akit a szülők elképzeltek magunknak. A diagnózistól a szülők legtöbbje halálra rémül.

A Down-kóros újszülöttek sokat alvó, keveset síró csecsemők. Izmaik tónustalanok, ízületeik túlságosan hajlékonyak. Idővel a tünetek egyre nyilvánvalóbbá válnak. Kialakul a mongoloid vágású szem, a széles, lapos arc, rövid és vaskos kéz, széles nyak, csapott áll – és az értelmi fogyatékosság. A jellegzetes arcvonásokat könnyű megszokni, és elsősorban a simulékony, életvidám kis fickót jó benne látni, akit a vonások takarnak.


Személyiségjellemzők

Barátságosság, kifejezett nyíltság, ragaszkodás, érzelmek nyílt kimutatása, pozitív viszonyulás a környezet iránt.
Az első hónapokban nincs nagy eltérés a baba és más csecsemők között. Ennek ellenére az a képessége, hogy az ingereket felfogja, azokra reagáljon, korlátozottabb, mivel központi idegrendszere nem elég érett. Izomgyengeség miatt a baba mozgása lanyhább. Általában a súlyuk is lassabban gyarapodik, és általános fejlődésmenetük lassúbb, mint egy átlagos kisbabáé.
A mérsékelt fokban értelmi fogyatékos gyerekeket védett, szerető környezetben sok mindenre meg lehet tanítani. Otthon, védett munkahelyen képesek dolgozni is. Különösen jól tűrik a monoton, egyforma feladatokat.


Boldogan tanul

A kisgyermek akkor fejleszthető eredményesen, ha a gyógypedagógiai és orvosi ellátás mellett a megfelelő családi környezet is adott optimális fejlődéséhez.
Ma már természetes, hogy a korai fejlesztésben részt vett gyerek 1-2 éves korában járni kezd, szobatisztává válik és a beszédfejlődése is szépen megindul. Egyre nő annak az esélye, hogy integrálódhat a normál bölcsődébe, óvodába, esetleg iskolába. Ám a legjobb korai fejlesztés sem érhet el sikert egymagában, a szakorvosok és a család segítsége elengedhetetlen.

Közérdekű számok és nevek:
Down Ambulancia: dr. Csepeli Hilda
Rendelő: 1143 Budapest Ilka u. 57. Tel: +36 (1) 343-1626 /105
Rendelés: Kedd: 12,30 – 14, 30 Szerda: 9,00- 12,30










Jákob naplója

Kisfalvi Angéla hatgyermekes anya. Már ismerkedett a gyógypedagógiával, amikor megtudta, hogy minden tökéletes eredmény ellenére, amit a hatodik terhessége alatt produkált, gyermeke Down-szindrómával született. Jákob naplója című könyvében hihetetlen őszinteséggel osztja meg, hogyan is élte túl ezt az élményt. A kisfiú már négyéves, óvodás, jól fejlődik. Köszönhetően anyjának és még sokaknak, akik születésétől kezdve szeretettel és hozzáértéssel foglalkoztak vele. Mindenkinek tanulságos olvasmány, ráadásul hasznos információkban is bővelkedik.


A könyvet az LPI Produkciós Iroda adta ki»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top