Család

Mesék az élet csodáiról

Igazi karácsonyi válogatás jelent meg a karácsonyi könyvpiacon! Nem varázslókról, nem tündérekrõl, óriásokról vagy törpékrõl, de mindenrõl együtt. Olyan mesék válogatott gyûjteménye, amelyek az élet csodáiról szólnak.





Talán éppen az ünnepi pillanatok hivatottak arra, hogy rácsodálkozzunk a hétköznapok gyönyörűségére, hogy örülhessünk az apróságnak tűnő dolgoknak. Pont ezekről szólnak a mesék, amelyeket most a Reader’s Digest Kiadó jelentetett meg.

Hát nem rendkívüli mese az, hogy a kozmosz számtalan bolygója közül épp itt, a Földön alakulhatott és alakult ki az élet, s született meg az ember? A teremtés mítoszai és meséi arról szóltak, hogy ki és hogyan teremtette a világot. A Reader’s Digest válogatásából kiderül, hogy ahány nép, annyiféle világmagyarázat – de nem az a kérdés, hogy kinek lehet igaza, hanem hogy észrevesszük-e ezt a csodát, és hogy milyen sokféleképpen képes az ember magyarázatot találni ugyanarra a dologra.

Ha nem lettek volna bátor emberek, akik semmitől sem rettentek meg, talán soha nem fedeztük volna fel az egymástól távol eső földrészeket, s nem merészkedtünk volna ki a világűrbe. De nemcsak ahhoz kell bátorság, hogy veszélyekkel teli felfedezőutakra induljunk, annak a „hősnek” is nagyon elszántnak kell lennie, aki magát akarja megismerni, szembe akar nézni a saját lelkében lakozó sárkányokkal és táltosokkal. Ehhez a kalandhoz is nagyszerű segítséget kínálnak a bátor emberekről szóló mesék.

Ám a bátorság önmagában még nem elég a sikerhez. Erővel sok minden legyőzhető, de ha az erő nem párosul bölcsességgel, hamar pórul járhatunk. A mesebeli bölcs emberek megtanítják nekünk, hogyan használjuk az eszünket a legnehezebb körülmények között is. A kötet bölcs emberekről szóló meséiben okos lányok és fiúk mutatnak példát arra, hogy a szorult helyzetekből sokszor csak furfangos megoldásokkal, vagy minden apró körülményt figyelembe vevő bölcsességgel lehet kikerülni.

A mesekönyv utolsó fejezete a szerelemről szól. A szerelem is az élet egyik csodája, hisz – mint ahogy az a mesékből is kiderül – a szerelemért is nagyon sok áldozatot kell magunkra vállalni, sok szenvedést kell elviselni, és sohasem szabad elfelejteni, hogy milyen nagy kincs az a másik ember, akit szerethetünk, s aki bennünket is nagyon szeret. Ezek a mesék arra figyelmeztetnek, hogy a szerelemért éppúgy mindennap meg kell küzdeni, akár a betevő falatért. 

Külső és belső világunk felfedezésére hívja hát kicsi és nagy Olvasóit a kiadó, arra biztatva őket, hogy ne csak szórakoztató olvasmányként szeressék és élvezzék ezeket a meséket, hanem úgy is, mint eszközt önmaguk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához.


A meséket válogatta és átdolgozta: Boldizsár Ildikó.
Az illusztrációkat készítette: Takács Mari.

• Még többet a könyvről »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top