Család

Az almábúl lett leány és Tündér Erzsébet

Hol volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl… Kezdődik a mese. Tagadhatatlanul vágyunk rá. Felnőttként is. Az igazi mesékre, tündérekről, óriásokról, csodatevő dolgokról, királyokról és szegénylegényekről.
Egy fiatal kiadó első kiadványai két gyönyörű mesekönyv, mindkettő a tiszta forrásból, népgyűjtésből származó meséket tartalmaz.

A Tündér Erzsébet a bukovinai székelység legszebb meséinek gyűjteménye.  Felolvashatunk belőle olyan meséket, amelyek változatai már más népek meséi között ismerősek (A kisgömböc vagy a Babszem Jankó), olyan meséket, amelyeknek Jézus a főszereplője, és persze olyanokat is, amelyek a szegényemberek mindennapjairól, vagy éppen álmairól szólnak.

Az almábúl lett leány című kötet a széki népmesék gyűjteménye, olyan mesékkel, mint a Szamárbőr királyfi vagy A zsíros bundás ember és a címadó mese, Az almábúl lett leány.

Mindkét kötet gyönyörű tervezésű könyv, különleges, népi motívumokkal gazdagított, mégis lendületes, modern illusztrációkkal, amely P. Szathmáry István munkáját dícsérik.

A könyvek CD melléklettel jelentek meg, amelyen a kötetekben olvasható mesék közül néhány mesemondók tolmácsolásában hallható.

A kötetek kiadója az ez év őszén alakult Rézbong Kiadó. Nem titkolt célja, hogy a hazai gyermekkönyvkiadás színvonalát emelve olyan néphagyományokat ápoló köteteket adjon ki, amelyek igényes és művészi kivitelben kerülnek a legkisebbekhez. Ez a törekvésük első köteteiknél maximális sikerrel valósult meg. Szívből ajánljuk a karácsonyfák alá!

• Az almábúl lett leány – Széki népmesék – Rézbong Kiadó »

• Tündér Erzsébet – Bukovinai székely népmesék – Rézbong Kiadó »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top