Család

Bibliai eredetû utónevek

Manapság egyre többféle nevet adunk gyerekeinknek. A régi magyar nevek mellett pedig divatba jöttek a bibliai eredetûek is. Ebbõl a könyvbõl azt is megtudhatod, ki után nevezed el a babát!

„Nomen est omen”, vagyis a név előjel. A régi római pogányok hittek abban, hogy a névnek misztikus tartalma van, azaz az egyén sorsát is meghatározza az, hogy milyen nevet visel. Vagyis az ókori népek szerint a név magában hordozza az egyes emberek sorsát.

A névválasztás fontos része az identitásnak, s a mai napig sokan úgy gondolják, hogy a névnek szimbolikus jelentősége van, a kellemes vagy divatos hangzáson túl a név jelentése sem mellékes.

Betsabé – az eskü lánya, Heródiás – hősnő, Jiszká – gyönyörűséges látvány, Peninna – korall, Barsabás – a bővelkedés fia, Elimélek – az én Istenem király, Justus – az Igaz, Sedeúr – a Mindenható világosság, Zeráh – fölfelé haladó, fényesség. E nevek ismerősen csenghetnek a bibliai történetekből. Miért ne adhatnánk utódainknak is ezeket vagy ezekhez hasonló neveket, melyek jelentése áldást hozhat gyermekünk számára?

A Bibliai eredetű utónevek hiánypótló munka, eddig még nem jelent meg ilyen jellegű összeállítás Magyarországon. A közel 2000 nevet tartalmazó gyűjtemény az Ó- és Újszövetség szereplőit veszi sorra, és a ma is gyakran használt neveken kívül rengeteg ősi utónevet tartalmaz. A nevek eredetén, jelentésén és bibliai előfordulásain túl a hivatalosan jegyzetteknél a névnap is megtalálható.

Jaffa Kiadó », 1680 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top