Család

INKONTINENCIA: BETEGSÉG VAGY MÚLÓ TÜNET A SZÜLÉS UTÁN?!

Az inkontinencia nem egy betegség, hanem egy állapot, ami a helyes diagnózis után megfelelõ kezelésekkel és életmódbeli változtatásokkal orvosolható.

Az inkontinencia nem csak az idős korosztályt érintő probléma: kortól és nemtől függetlenül szinte bárkinél, bármikor előfordulhat. Erőlködés, nevetés alkalmával elcseppenhet vizeletünk, egy felfázás, korábbi műtét vagy egy szülés következményeként is kialakulhatnak inkontinens panaszok, ezért az inkontinencia kiemelt érintettjei közé tartoznak a kismamák is.

Még ma, a huszonegyedik század elején is, az inkontinenciában szenvedők szégyellik betegségüket. Nemcsak szégyellik, néha még rejtegetik is a családban és orvosuk előtt.

Mivel a terhesség és a szülés gyengítik a medence izomzatát és a húgycső záró mechanizmusait, ezért szülés után a kismamák hosszabb-rövidebb időre tapasztalhatnak vizeletvisszatartási zavarokat. Van, akinél hamar elmúlnak a panaszok, viszont többszöri szülés alkalmával a tünetek erősödhetnek. Megelőzésre speciális torna (intim torna) gyakorlatok végzése ajánlott, már a terhesség előtt is! A táplálkozási szokások átalakítása szintén hasznos lépés (pl. kávéfogyasztás mérséklése). A rostokban gazdag ételek előnyben részesítése segít a tartós székrekedés (obstipatio) elkerülésében, amely szintén hozzájárul az inkontinencia mértékének csökkenéséhez. A folyadékfogyasztás egyénre szabott napi ritmusának kialakítása szintén javasolható az orvosi konzultációk alakalmával.

Az Inko Klub Egyesület egy felmérést indít, amelynek célja az, hogy felmérje a kismamák, anyukák inkontinenciával kapcsolatos érintettségét, tájékozottságát.

Segítsen másoknak meggyógyulni, és nyerjen egy wellness hétvégét!

Kérjük, töltsd ki  kérdőívünket! »

Inko Klub Egyesület bemutatása

Az Inko Klub Egyesület 2005 tavaszán jött létre a magyarországi inkontinens emberek szolgálatában. A szervezet célja a vizelet- és széklet-visszatartási problémákkal küszködő hazai betegek lehető legszélesebb körű tájékoztatása és felvilágosítása a betegség kialakulásának okairól, megelőzésének, kezelésének, esetleges gyógyításának lehetőségeiről.

Egyesületünket elérheti a 06/40 321-321es kék számon, illetve a www.inkoklub.hu  honlapon.
 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top