Család

Kék utca 4. rész: Nagyon titkos epizód

A Pink Lapok hirdetési újság négy és feledik oldalán találta meg végül Mártika a megoldást. Ez állt ott ugyanis: „Tímár Henrik, született szegénylegény és nagyon titkos detektív. Minden homályos részletre fényt derít. Megrendeléseket csakis titkosírással várok a teljesen titkos címemre, Sára mellett öt házzal.”







Kattints a képre!
Mártika kitette az ajtajára a „Nyomozás miatt átmenetileg zárva” táblát, nyakába kanyarított egy banánzöld sálat, mert igencsak hűvös szél fújt, és elindult Sára háza felé. Sára nyugdíjas sárkány volt, mogorva, morcos. Leginkább azért dühöngött, mert semmiféle módon nem emlékeztetett egy sárkányra. Satnya testén gömbölyű fejecske ült, és pirospozsgás ábrázatától mindenkinek inkább jó kedve kerekedett, semminthogy megijedt volna. A mesék márpedig rettentő sárkányokról szólnak.

Szóval Mártika megállt Sára házánál és számolni kezdte, hogy „Egy, kettő, hᅔ de csak eddig jutott el, amikor Sára házából hangokat hallott: „…legjobban akkor sikerül a varázslás, ha a varázsigét holdfénynél mormogjuk el. Legegyszerűbb varázspálcánkkal kétszer kell az eltüntetendőre suhintanunk….” Mártika nagyon, de nagyon meglepődött.

A Kék utcában már régóta senki sem akart ilyen macerás dologgal foglalkozni, mint a gonosz varázslatok vagy eltüntetések, varázspálcát pedig talán kislány korában látott utoljára a nénikéje sufnijában, két darabra törve. „Furcsa” – mondta. – „Felettébb furcsa”.

De aztán arra gondolt, a nyomozásra van egy szakember, azzal kellene próbálkozni. Észre is vette, hogy átellenben egy kalap alatt füstölög egy pipa, kicsit lejjebb pedig egy ócska szürke színű kabátot lengetett a szél. Mártika tudta, hogy ez csakis a nagyon titkos Tímár Henrik lehet. De mielőtt Mártika kinyitotta volna a száját, a pipa kiemelkedett és a gazdája megszólalt. „Csitt, egy szót se, mindent tudok, mindent hallottam. Körülszaglászok Sára lakásában.”

Ekkor a nyugdíjas sárkány ajtajánál megszólalt a csengő. Amikor Sára megjelent, a pipa kiesett a kalap alól, koppant egyet a kék kövön. Sára pedig szó szerint azt mondta: ”Nocsak, előbb ébredjen fel az a pernahajder, aki nálam nyomogatja a csengőt!” Erre – mi tagadás – a nagyon titkos detektív berezelt. Helyette Mártika szólalt meg, hogy mégis mi a csudát hallgat Sára, mi az a varázslós műsor, és melyik adón adják. De Sára nem is tudott válaszolni, elsápadt, kicsit meg is görnyedt, és nagyon, de nagyon szomorú képet vágott.

Illusztráció: Farkas Anikó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top