Család

Ünnepvárás a gyerekekkel

Majdnem egy egész hónap karácsonyig! Az üzletekben égig ér a vásárlási láz, évrõl évre többet és nagyobbat akarunk. Közben elveszik a lényeg, a készülõdés, az ünnepvárás, ami a gyerekekkel együtt lehet igazán teljes.

A hagyomány szerint a négyhetes adventi időszaknak a lélek felkészítése a célja. A hetenkénti gyertyagyújtás, a családok együttléte, a meghitt esték mind azt szolgálják, hogy ráhangolódjunk az ünneplésre. De vajon hogyan lehet manapság lélekben készülődni, amikor az otthonok falain túl tombol a mindent elsöprő karácsonyi vásárlási láz?






A gyerekek számára a szülő a példa, a felnőttet követve teszi széppé önmagának is az ünnepvárást. A legfontosabb szülői feladat ilyenkor az, hogy minél több lehetőséget teremtsen a közös készülődésre, beszélgetésre, közös tevékenységekre. Figyeljünk tudatosan a legkisebbekre! Ne az ajándékok hajszájával teljenek az adventi hetek!

1. Legyen szertartás!


Manapság nagy divatja van az adventi naptáraknak. A különféle meseszerű kis dobozokból naponta újabb apróság kerülhet elő, ami fokozhatja a gyerekek izgalmát, a várakozás örömét. Ha nincs arra időnk vagy lehetőségünk, hogy magunk készítsük az adventi naptárt, akkor is törekedjünk valamiféle különleges szertartásra ezzel a szokással. 

• Mindig ugyanabban az időszakban nyissuk az újabb „ablakot”! Ez lehet este, lehet reggel, az a lényeg, hogy mindig megadjuk a módját!
• Minden nyitogatásnál beszélgessünk a gyerekkel! Meséljünk neki Mikulásról, ünnepről, ajándékozási szokásokról. Ejtsünk szót azokról az ajándékokról, amelyek pénzért nem kaphatók.
• Válaszoljunk belátásunk szerint a gyerek kérdéseire! Ha a családban élnek a Mikulás-mesék, történetek a Jézuska ajándékhozó szerepéről, akkor eszerint adjunk mesebeli válaszokat!








Kapcsolódó cikkek:
• A pszichológus válaszol »
• Ajándékok gyerekekkel »
• Családok ünnepe karácsony »
• Ahogy a gyerekek látják »
2. Legyen közös munka!

A szülők tudják, hogy néha egyedül gyorsabban és hatékonyabban tudnak készülődni, takarítani, rakodni, lakást díszíteni. Ám ha már nagyobbacska a gyerek, érdemes a testre szabott feladatokkal őt is bevonni a készülődésbe! Segíthet a lakás feldíszítésében, a saját szobájában kérjük ki a véleményét, készítsünk vele együtt apró díszeket! A karácsony közeledtével pedig ne hagyjuk ki az ünnepi sütés öröméből. Szánjuk inkább több időt és több energiát rá, megéri!

3. Legyen mesés!

Mindenki maga eldöntheti, meddig meséli a Mikulás-mesét a gyereknek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a mesékre sokszor a felnőtteknek is szükségük van! Minél tovább tart a mese korszaka, annál tovább válik varázslattá az advent! Esténként beszéljünk sokat az ünnep szereplőiről, vegyünk elő Mikulás-történeteket, meséljünk karácsonyi meséket, mondjunk verseket, és énekeljünk közösen! A csintalanabbját ilyenkor könnyen rá lehet venni a hatékony szófogadásra!






4. Legyen meghitt!

A karácsony a családok összetartozásának ünnepe, az advent idején igyekezzünk minél több időt együtt tölteni. Ezek az együttlétek legyenek intenzívek, közös beszélgetésekkel, régi fotók nézegetésével, a rokonok, barátok emlegetésével fokozhatjuk az összetartozás érzését és élményét.  Az adventi gyertyagyújtásnak is legyen egy kis családi szertartása, ahol éppen van kedv az éneklésre, ott az óvodai dalokból is lehet válogatni. A gyerekek nagyon büszkék lesznek rá, hogy az ő vezetésükkel jön létre a családi ünnep. Ha mást nem is, de néhány perc csendet és nyugalmat parancsoljunk magunkra az adventi vasárnapokon gyertyagyújtás idején.


5. Legyen vidám!

Az advent nem a komorságról szól, az ünnep, az öröm a gyermeki játékossággal és vidámsággal együtt lehet teljes. Próbáljunk a nehézségeken is sok humorral úrrá lenni. A közös nevetések, az együtt töltött vidám percek teszik igazán széppé ezeket a napokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top