Család

HA TÁMAD A PNEUMOCOCCUS!

A hazai sajtóban egyre gyakrabban tûnik fel a kisgyermekeknek súlyos betegségeket okozó pneumococcus baktérium neve. A megelõzésrõl dr. Mészner Zsófiát kérdeztük.





A furcsa, kimondhatatlan nevet még csak tanuljuk, de sajnos akkor is támad, ha egyáltalán nem tudunk róla, nem ismerjük a veszélyeit.
Pedig már nemcsak felismerhetők a baktérium okozta betegségek, hanem meg is előzhetők!

• A baktérium okozta betegségekről és a megelőzésről dr. Mészner Zsófiát, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatóját kérdeztük, akinek fő szakmai érdeklődési területe a védőoltások, a betegségek megelőzése.



– Milyen betegségeket okozhat a pneumococcus baktérium?

– Az egészséges emberek orrüregében és garatában természetes körülmények között kimutathatók különböző baktériumok, anélkül, hogy bármifajta betegséget okoznának. Közülük a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikroorganizmus, mely előre nem látható külső vagy belső hatásra agresszívvé válhat, az orr- és garatüreg nyálkahártyáját áttörve bejuthat a véráramba, s így nagyon súlyos, akár életveszélyes betegségeket okozhat: agyhártyagyulladást, vérmérgezést és súlyos tüdőgyulladást, de az ártatlanabbnak tűnő középfülgyulladásért is „őt” okolhatjuk.


– Milyen hatásokra kell gondolnunk, mitől válik ilyen agresszívvé ez a baktérium?

– A pneumococcus baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, a nyál közvetítésével jut át a baktérium. A zárt közösségbe, bölcsődébe vagy óvodába járó gyerekek könnyebben megfertőződhetnek, hiszen a csecsemők és kisgyermekek itt egymásnak könnyen át tudják adni a kórokozót. A tünetmentes hordozó gyerekek továbbadhatják a garatukban lévő baktériumokat társaiknak, akiknél aztán megbetegedést okozhat.


– Egy esetleges megbetegedés milyen rizikófaktorral jár?

– Csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük például a süketséggel, a mozgászavarral.


– Tudunk olyan módszerekről a most már Magyarországon is kapható oltáson kívül, melyek hatékonyan segítik a megelőzést?





– A megelőzés egyetlen hatékony módja a védőoltás. Azokban az országokban – így például Nagy-Britanniában, Görögországban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Svájcban, Olaszország, Spanyolország egyes tartományaiban, valamint Ausztráliában és az USA-ban is –, ahol a kisgyermekeknek kifejlesztett védőoltást széleskörűen alkalmazzák, 94%-kal csökkent a súlyos és életveszélyes pneumococcus-fertőzések előfordulása, valamint jóval kevesebb gyermeket kellett középfülgyulladással kezelni.
A védőoltás alkalmazásával a betegség lehetőségét hordozók száma is jelentősen csökkenthető. Fontos kiemelni azt is, hogy a kisgyermekeknek beadott pneumococcus elleni védőoltás nemcsak a kicsiket óvja ezek ellen a fertőzések ellen, hanem a családban élő idősek számára is védelmet jelenthet. Az időskorúaknál kialakuló tüdőgyulladások igen nagy százalékát ugyanis a hordozó gyerekeken keresztül fertőző baktériumok okozzák.



– Hogyan juthatnak hozzá az oltáshoz a szülők?

– Keressék fel a gyermekorvosukat, konzultáljanak vele, és lehetőleg még az őszi–téli járványidőszak előtt adassák be gyermekeiknek a pneumococcus baktérium okozta betegségek elleni védőoltást! Az OEP felismerte a pneumococcus-fertőzés megelőzésének fontosságát és költséghatékonyságát, így januártól a kiemelten magas rizikójú beteg gyerekeknek a vakcina 70%-os tb-támogatással írható fel.


– Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a pneumococcus elleni felvilágosító program egyik fő támogatója. Pontosan mivel foglalkozik az Önök intézete?

– Nem véletlen, hogy a program mellé álltunk, hiszen feladatunk, hogy a gyermekek testi-lelki egészségének minden aspektusával foglalkozzunk, és ilyen minőségünkben oktató, kutató és koordináló tevékenységet is folytatunk. A „Stop Pneumococcus” csak egy az általunk támogatott számos program közül, szívünkön viseljük, hogy a gyermekegészségügy területén minél szélesebb körben érjünk el eredményeket.

www.pneumo.hu



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top