Család

A fogantatás

Amikor egy pár bizonyosságot szerez arról, hogy gyermekük lesz, általában eszükbe sem jut, hogy szerelmük gyümölcse már pár hete nagyon is létezik. Mi történik, hogyan alakul a kis embrió ebben a szinte „észrevehetetlen” idõszakban?

A nagy találkozás





Két ember szerelmének, a női és férfi ivarsejtek egyesülésének komoly, örömteli, és csodálatos eredménye egy embrió, egy új élet.
Két szerelmes találkozásának csúcspontja, amikor milliónyi hímivarsejt elindul az úton, hogy egymással versenyezve jussanak el a petesejthez. A petesejt egy hónapban csak egyszer teszi meg az utat a petevezetékhez, ahol a spermiumokra vár. Néha az is előfordul, hogy a hosszú utat túlélt hímivarsejtek már várnak rá. A megtermékenyítés nagyjából egy napot vesz igénybe. Ez idő alatt a spermiumoknak rengeteg akadállyal kell megküzdeniük: először is a távolsággal, ami az ő méretükhöz képest nagyon nagy, mindenféle fizikai és kémiai csapdákat kell kikerülniük, és át kell verekedniük magukat a méhnyakon. A szerencsések, akik eddig eljutottak, egy mindent eldöntő választással kerülnek szembe: vajon melyik petevezetékbe ússzak be, melyik rejti a petesejtet? Végül a sejt közelébe jutó alig 500 hímivarsejt közül is csak egynek, egyetlen egynek sikerül célba érnie, hogy a petesejt belsejébe jutva megtermékenyítse azt.

Az egyesülés

A spermium és a petesejt innentől nagy feladat előtt áll. A két sejtmag – éppen, mint egy férfi és egy nő – közelíteni kezd egymáshoz, hogy végül összeolvadhassanak a petesejt plazmájában. A megtermékenyített petesejtből zigóta lesz, ezután a zigóta a petevezetékből megindul a méh felé, ahová körülbelül 3 nap múlva meg is érkezik.
Hogy kitől milyen tulajdonságokat örököl a kisbaba, azt többé-kevésbé a véletlen dönti el. A nemét viszont csakis az apa, illetve a spermium határozza meg. Ha a 23. kromoszóma X alakú, akkor kislány, ha Y, akkor kisfiú születik.


Az első kapcsolatfelvétel

Ha a beágyazódás a méhben sikeresen befejeződött, leendő gyermekünk máris kapcsolatba lép az anyukájával. Hormonok kibocsátásával jelzi, hogy nem szükséges már több peteérlelés, és menstruáció. A szerencsésebb nők rögtön megérzik, hogy valamiféle változáson mennek keresztül, de bizonyosságot csak néhány hét múltán terhességi teszttel nyerhetünk.


A történet két főszereplője, a petesejt és a hímivarsejt innentől kezdve rengeteg érdekes dolgon megy keresztül, hogy aztán a szülők 9 hónap múltán rácsodálkozhassanak saját gyermekükre, a belőlük fejlődött új életre. 









Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.

Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv. 

• A könyvről bővebbet itt tudhatsz meg »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top