Család

4. Az anya

Az anya szerepe a szaporodásban sokkal összetettebb, mint az apáé. Testének egy kis életteret kell kialakítani, ahol gyermeke majd 9 hónapon keresztül növekedhet. Ez idõ alatt a nõi szervezet saját szükségleteinek rovására is kielégíti gyermeke igényeit.







A petefészkek, a petevezeték és a méh
Az anyának vannak külső és belső szaporítószervei. Külső nemi szervek a kis és a nagy szeméremajkak, a csikló, és a Bartholini-mirigyek. A belső nemi szervek pedig a petefészek, a petevezeték, a méh, és a hüvely.
A petesejt a petefészek zsákocskájában, a tüszőben érik meg. Miután ez megrepedt, a kis sejt útnak indul, hogy a méhkürtön keresztül megérkezzen a méhbe.
 
A külcsín…

A szeméremdomb egy zsírszövet, amely szétválva felfedi a nemi szerveket. A hüvelynyílás előtt két ajakszerű szövetredő helyezkedik el. Ezek a nagyajkak, amelyek védik a hüvelyt, a beljebb lévő kisajkak pedig síkosítják azt. A kisajkak felső csúcsánál található egy vérbő, idegvégződésekkel gazdagon átszőtt kis bimbó, a csikló.



… és a belbecs


Tüszőrepedés után a petesejt a petevezetékbe vándorol. Ezt a szervet is nyálkahártya béleli, amely csillós felszínű. Ezek a csillók, és az itt található körkörös izom összehúzódása terelik a kis sejtet a méh ürege felé. A petevezeték azért is nagyon fontos szerv, mert a hímivarsejt itt találkozik a petesejttel, és a megtermékenyítés után az első néhány osztódás is itt megy végbe.
A méh körte alakú, üreges szerv, melyet nagyon erős izomzat vesz körül. Ez védi a magzatot, nyugodt növekedést biztosítva számára. A méh belsejét is nyálkahártya borítja, mely – ha nem kerül sor megtermékenyítésre – havonta leválik, vérzés kíséretében.





Bartholini-mirigyek:

Nemi izgalom hatására a Bartholini-mirigyek váladéka teszi nedvessé a hüvelybemenetet. 
A méh hüvelybe csatlakózó része a méhnyak, bejárata pedig a méhszáj. A méhnyak nyálkahártyája sűrű váladékot termel, mellyel elzárja a kisbaba otthonát a külvilágtól, megvédi az esetleg feljutó baktériumoktól.
A hüvely – a kezdet és a vég – segít a hímivarsejtnek eljutni a petesejthez, és a gyermek megszületésében is nagyon fontos szerepe van.  Tágulóképességének köszönhető, hogy utat nyit születéskor a bébi fejének. A 3 milliméter vastag hüvelyfalat rugalmas izomzat alkotja, belül pedig nyálkahártya béleli.

Csodálatos dolog, hogy az emberi élet egyik alapja egy tűhegynyi sejtecske. És míg a férfiak milliónyi hímivarsejttel rendelkeznek, addig a női szervezet csak négyhetente érlel egyetlen egyet.
 










Minden lakásban helye van a könyvnek, ott is ahol, csak most várják az első babát, ott is, ahol már tipegők forgatják fel a nappalit. És ott főleg, ahol még csak tervezgetik az utódlást.Számtalan káprázatos fotóval, a magzat életéről készült, soha nem látott pillanatfelvételekkel a világ egyik legizgalmasabb utazására csábít a könyv.

• A könyvről itt tudhatsz meg bővebbet! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top