Család

Apja is van…

A párod más szerepet játszik a gyermeknevelésben, mint te? Ne aggódjatok miatta! Csak arra figyeljetek, hogy gyermeketek megtalálja az egyensúlyt az „istenkép” és a valóság között.

Biztos megszoktad már a naponta ismétlődő telefonüzenetet: „Drágám, ma később jövök haza. Puszilom a gyereket.” Már megint – gondolod ilyenkor, és magad előtt látod gyermeked csalódott arcát, hogy apa ma este megint nem fog neki mesét olvasni.
Mindennapi történet ez olyan férfinál, akivel szemben magas követelményt támasztanak a munkahelyén, vagy félti az állását, és ezért panaszkodás nélkül hagyja, hogy túlórát és többletmunkát varrjanak a nyakába, vagy inkább a barátokkal való sörözés mellett dönt. Ezt a helyzetet a nők többsége kénytelen elfogadni, és igyekszik kihasználni a szabad órákat. A gyereknek viszont többre van szüksége néhány magyarázó mondatnál.






Tudtad?
JÚNIUS HARMADIK VASÁRNAPJA – APÁK NAPJA

Az Egyesült Államokban kezdeményezték először az apák megünneplését a század elején. A nyugat-virginiai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, majd 1909-ben a megemlékezés túllépte a templom kapuit. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök kezdeményezésére törvénybe iktatták megünneplését.
Ma már a világ számos helyén minden év júniusának harmadik vasárnapján köszöntik a gyermekek édesapjukat.
Az APÁK NAPJA magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon.

Forrás » 

• Szólj hozzá a fórumhoz »







A szerepnek megfelelni


Egy család alapításánál alapvető az otthonról kapott értékrend. Míg a kedvesed a „klasszikus apa”-szerepben példaképpé, amolyan formáló és ellenőrző hatású fontos szereplővé válik, neked a biztos, megbízható középpontnak kell maradnod hosszú távon a családodban.
„Az apa más szerepet játszik a gyermeknevelésben, mint az anya. Erőteljesebben jeleníti meg azokat a társadalmi, morális elvárásokat, amelyeknek a követése a felnőtt viselkedésében a szabálykövető magatartás kialakulását jelenti” – magyarázta Bánki László pszichológus.


Apakép


A gyerekeknek elsősorban apaképre van szükségük, hogy megtanulják, mi a különbség férfi és nő között. Az apa fontos példakép a gyermek személyiségének fejlődésében, főleg azokban a családokban, ahol ő az egyetlen férfi.  

• A kisfiúk a tradicionális, apától elleshető férfiszerepeket tanulják el, és tekintik elérhetetlennek, és az apától tanulhatják meg, mit jelent férfinak lenni. Ha ez a példa hiányzik a családból, máshol keresnek maguknak ideált, mondjuk a filmekből, a televízióból vagy a reklámokból. Csakhogy ezek a férfialakok gyakran egyoldalúan tárulkoznak fel, a szerető édesapa egészen más példát mutat a gyermekeinek. Egy kisfiúnál például  elképzelhető, hogy az apa hiánya miatt a tipikusan férfiakra jellemző magatartásformák nem lesznek ugyanolyanok, mint az apjáé. De ettől még egészséges férfivá válhat. 

• A kislányok inkább a hőst, az ideális társat látják apjukban, hiszen számukra a másik nemet elsősorban az apa képviseli. A lányoknak is szükségük van az apjuk másságára, hogy saját női mivoltukkal azonosulni tudjanak. A családterápiával foglalkozó pszichológusok gyakran tapasztalják, milyen következményekkel jár, ha kevés figyelmet kapnak a lányok az édesapjuktól. A leggyakoribb baj, hogy felnőve kevés az önbizalmuk, de a táplálkozási zavar is erre vezethető vissza.










Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Szülő mint példakép »
• Férjnek remek, de apának? »
• Holnaptól apa »
• Apa csak 1 van »

Kérdezd szakértőinket!
• Szögedi Dalma pszichológus »
• Csikós Ágnes pszichológus »

Könyvek a témában:
• Hall, Rebecca: 1000 bizonyíték, hogy te vagy a legjobb apa  (Ventus Libro Kiadó, 1980 Ft)

 • Greive, Bradley Trevor: Drága apa – Szülő, barát és hős 
(GABO Kiadó, 1490 Ft)

Kapcsolódó cikkek:
• Én, az apa »
• Apák a szülőszobán »
• Kispapa depi »
Részt vállalni jóból-rosszból?


Manapság – hála a modern családfejlődésnek – divatos aktív apának lenni. Viszont nap mint nap tapasztalhatod, hogy az elméletet egyre nehezebb átvinni a mindennapi gyakorlatba.

„Ellentmondás, hogy az egyik oldalon az apától több részvételt várnak el a család életében, ugyanakkor az idő, amit otthon tölthet, egyre kevesebb” – mondta Bánki László.
Ha ezt az ellentmondást fel akarod oldani, bizony harcolnod kell.

• A pszichológus azt tanácsolja: ne rombold le a gyermeked által felállított példaképelméletet, viszont mindig őszintén mondd meg neki, miért nincs most az apukája vele.
• A pároddal tisztázd világosan, mit vársz el tőle, miben és mennyiben van szükség rá a családi életben. Nem kell lelkiismeret-furdalást érezned azért, mert sokat követelsz tőle, még akkor sem, ha ez a ti kapcsolatotokat megváltoztatja.




Apának lenni komoly kötelesség, aminek olykor nehezebb megfelelni, mint gondolnád. Ezt tartsd tiszteletben, de jelezd: a gyerekhez fűződő kapcsolata fontosabb, mint a munkahelye vagy a haverjai.

Tisztázatlan feladatkörök


„A férfiak annyiban vesznek részt a gyermek gondozásában, amennyi gyengédségre vagy játékra igényük van, és ameddig a kedvük tartja” – summázza eddigi tapasztalatait Bánki László. Szerinte a legtöbb apának ritkán van saját feladata a családon belül, ami az anya hibája is. – „Ha mégis volna, az még a modern házaspárok esetén is inkább a munkára korlátozódik: sétál a picivel, focizik a nagyobbal, elviszi az óvodába, vagy elmegy a szülői értekezletre.
Viszont az anya eteti, méri a lázát, esténként ő fekteti le. Vagyis a mély érzelemteli feladatokat jobb szereti magára vállalni, még akkor is, ha rá marad a munka mellett a háztartás és gyereknevelés legtöbb gondja. Ezzel voltaképp ő is erősíteni kívánja az apa példaképszerepét, illetve a saját nélkülözhetetlenségét.”







A szülőkről őszintén


A Reader’s Digest magazin által több száz tizenévest kértek meg arra, hogy az iskolában megszokott osztályzatokkal (1-től 5-ig) fejezzék ki véleményüket, hogyan értékelik az édesanyjuk és az édesapjuk szülőként nyújtott teljesítményét.
Ha az „egészében véve” osztályzatot nézzük, a magyar fiatalok többsége kifejezetten jó véleménnyel van a szüleiről, noha egyöntetűen azt mondják, hogy szülői mivoltukban az anyák messze az apák előtt járnak. A válaszadók 57 százaléka a „kiváló, tényleg jó szülő” értékelést adta az édesanyjának, és mindössze 2 százalékuk minősítette rossz szülőnek az édesanyját. Az édesapák esetében a válaszadók 41 százaléka adott jelest, és 4 százalékuk „buktatta meg” édesapját.  • Forrás »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top