Család

A dúla válaszol





Amikor várandós vagy, amikor gyerekről ábrándozol, amikor készülsz az anyaszerepre… Annyi kérdés, annyi kétely, annyi aggodalom sejlik fel. Szeretnénk segíteni. Mostantól levélben kérdezheted Békés Emőke dúlát, három gyerek édesanyját. A Nők Lapja Cafe Babázzunk rovatában hamarosan olvashatod a kérdéseket és Emőke válaszait. 





Magamról


„Életem első harminc évét végigbeszéltem. A következő harmincban, úgy tűnik, jobban élvezem, ha másokat hallgathatok.”


Békés Emőke vagyok, 39 éves.

Boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatban élek a férjemmel és három gyermekünkkel. Lányaink 15, 12 és 4 évesek.
Ők nagyon fontosak számomra, éppen ezért igyekszem megteremteni és megtartani az egyensúlyt a hivatásom és a magánéletem között. Sokat játszunk, kirándulunk, beszélgetünk, és mindig tele vagyunk tervekkel, amelyek megvalósítására is együtt törekszünk.
A gyerekeimmel otthon eltöltött közel másfél évtizedet életem eddigi legszebb időszakának tartom. Nagyon nagy élmény látni nap mint nap a fejlődésüket, nyiladozásukat.
Alapvetően nagy érdeklődést mutatok az emberek, az emberi sorsok iránt. Szívesen vagyok társaságban, és bár beszélgetni is szeretek, egyre inkább élvezem, ha hallgathatom őket.


2000 őszén végeztem el az akkor Magyarországon először meghirdetett dúlaképzést, majd rövidesen megalakítottam a Magyarországi Dúlák Egyesületét (MODULE), melynek hat évig az elnöke voltam.






 


A dúla (görögösen doula = „szolgálatban”) szó a szülés körüli „asszonysegítőt” jelenti.


 

Izgalmas, kihívásokban és tennivalókban gazdag évek voltak. A szervezet vezetőjeként a legfontosabbnak azt tartottam, hogy mind a leendő anyákkal, mind pedig az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakszemélyzettel (védőnők, szülésznők, orvosok) megismertessem az általunk nyújtott támogatás lényegét és lehetőségeit.
E cél elérésének érdekében különböző szakmai konferenciákon tartottam előadásokat, illetve igyekszem eleget tenni minden olyan meghívásnak, ahol a tevékenységünk iránt érdeklődnek.
A szervezet fejlődésével és megfelelő működésének biztosításával járó feladatok egyre nőttek, így annak érdekében, hogy csak a hivatásomnak élhessek, átadtam az elnöki teendőket.
Fontos része a munkámnak a dúlaképzések szervezése és lebonyolítása, hiszen egyre növekszik azoknak a nőknek a száma, akik – legtöbben a saját szülésélményeiktől megérintve – maguk is dúlává szeretnének válni.

2006 őszén két társammal megalkottuk az Élet-kört, ahol szeretettel várom mindazokat, akik várandósként vagy szülőként hozzám fordulnak.







Bátran fordulj hozzám,


– ha kérdéseid vannak a várandóssággal, a szüléssel vagy az azt követő időszakkal kapcsolatban,
– ha jólesne megosztani a gyermekvárás, a szülés és a gyermekágy idején megélt érzéseidet,
– ha szeretnéd megismerni a lehetőségeidet, és szempontokat kapni ahhoz, hogy megfogalmazd a szüléssel kapcsolatos elképzeléseidet,
– ha fontosnak tartod, hogy kellő információk birtokában dönthess a szülésed körülményeiről,
– ha bizonytalan vagy abban, hogy a párod vagy más hozzátartozód mellett jelen legyen-e a szülésednél dúla is,
– ha kíváncsivá tesz, hogy hogyan, miben tud segíteni egy dúla a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakában,
– vagy ha te magad szeretnél dúlává válni.


A várandósság és a gyermekágy idején elsősorban érzelmi és informatív támaszt nyújtok, ami a vajúdás és a szülés óráiban fizikai támogatással is kiegészül.

Amit nem teszek:


– nem ajánlok orvost,
– nem értelmezek leleteket,
– nem helyettesítem az orvost, a szülésznőt és a védőnőt. 

• Emőke honlapja »



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 








 


 


Motivációim


Már gimnazista koromban megérett bennem az elhatározás, hogy felnőttként gyermekek mellett fogok dolgozni. Ezekben az években lehetőségem nyílt arra, hogy könnyebbé tegyem azoknak a kisgyermekeknek a mindennapjait, akik betegen és – az akkori szabályok szerint – édesanyjuktól vagy bármely más családtagjuktól megfosztva, kiszolgáltatott helyzetben kórházban feküdtek. Az itt szerzett tapasztalataim döntőnek bizonyultak abban, hogy a főiskola elvégzése után gyógypedagógus és pszichopedagógus lettem. Munkám során a szülőkkel folytatott beszélgetések döbbentettek rá arra, hogy mennyire meghatározó mind az anya és az apa, mind a baba szempontjából a szülés, születés minősége. Ma már ezt a saját és mások szülésélményei, valamint az azóta e témában gyarapodó ismereteim birtokában tudom és vallom.
Dúlaként és a gyermekeim világrahozatalakor szerzett tapasztalataim alapján pedig azt is igazolva látom, hogy a szülés minőségének javítása sok esetben nem pénzkérdés, hanem olyan emberi tényezők meglétén alapul, mint amilyen például az empátia, az elfogadás, a figyelem odaajándékozása vagy a szülőnő, valamint a családja iránt érzett tisztelet.


Úgy érzem, az utamon vagyok, egy olyan úton, melyről már nem tudok letérni. Ezen szeretnék előrehaladni, itt érzem azt, hogy a családtagjaimon kívül szükségük van rám másoknak is.





Kérdéseiddel, problémáiddal fordulj levélben Emőkéhez!

Írj neki a dula@nlcafe.hu címre! Emőke minden héten kiválaszt egy levelet, amire itt, a Nők Lapja Cafe Babázzunk rovatában részletesen válaszol!
Segít tisztázni a várandósság alatti kételyeidet, segít felkészülni életed legszebb kalandjára, és segít megválaszolni számtalan kérdésedet! Fordulj hozzá, a dúla válaszol!
Fontos tudni, hogy a kiválasztott levelet (név nélkül) cikkben megjelentetjük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top