Család

Vigyázat hõség!

Szinte csak ezt halljuk. Vigyázni kell, forróság van, dõlnek az évszázados melegrekordok. A legveszélyeztetettebbek a legkisebbek és az idõsek. Mit tehetünk a kicsikért? Hogyan óvjuk õket a forróságban?

Az újszülöttek másként reagálnak a külső hőmérsékletre, mint a felnőttek. A téli hidegre sokkal érzékenyebbek, hűvösben is sapkát kell adnunk rájuk. De mit tegyünk, ha kibírhatatlan a forróság?





Kérdezd szakértőnket!
• dr. Kardos Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász »
 
Kapcsolódó cikkünk:
• Hőségriadó! »

Kapcsolódó fórum:
• Hőségben picivel »
1. Változtassunk a napirenden!

Ne sétáljunk forróságban a babával, tartsuk bent a szobában, lefüggönyözött, nyitott ablaknál. Csak akkor vigyük ki a levegőre, amikor már elviselhetőbb a hőmérséklet. Napnyugta után, vagy korán reggel, 8-9 óra körül még sor kerülhet egy kis sétára!

2. Ne öltöztessük agyon!

Éppen elég ilyenkor a pelenkát elviselni! Felülre maximum kis könnyű pamutfelsőt adjunk rá! A sapkáról ne feledkezzünk meg! Kerüljük a műszálas anyagokból készült ruhákat!

3. Folyadékpótlás!

A szoptatás mellett is szüksége van pluszfolyadékra, adhatunk neki bébivizet, a nagyobbaknak citromos teát kevés sóval. Minél többet kínáljuk a folyadékkal!


4. Felfrissülés!

Langyos vizes kendővel többször megtörölgethetjük a kis fejét, a bokáját, csuklóját hűthetjük vele.

5. Autóba ne!

Ha lehet, autóban ne utaztassuk ilyenkor, különösen ne hagyjuk egyetlen percre sem magára a forró gépjárműben!





6. Türelemmel!

Elképzelhető, hogy a baba éjjel kevesebbet tud aludni, nyűgös, fáradt, ilyenkor még több figyelmet és türelmet követel. Igyekezzünk megadni a lehetőséget a pihenésre. Beszerezhetünk elektromos ventilátort, a levegő frissítése segíti a pihenést!

7. Óvatosan a légkondival!

Mivel a babák különösen érzékenyek a hőmérséklet változására, ne vigyük teljesen lehűtött helyiségbe őket! Ne váltsunk túl gyorsan a hideg és a meleg között, könnyen megbetegedhetnek.


8. Pancsoljunk!

Ha van mód rá, a nagyobbacska babákat árnyékban pancsoltassuk, ha a lakásban vagyunk, akkor is napközben többször tusolhat, játszhat kicsit a kádban.



A forróság okozhat:

• Bőrkiütést – az ún. melegkiütések elsősorban a hajlatokban jelentkezhetnek, apró piros pöttyök, amelyeket hintőporozhatunk. Fontos, hogy tartsuk tisztán a kisbabát!
• Fáradtságot – hideg borogatással, pihenéssel javíthatunk az állapoton.
• Napszúrásnál hányás, fejfájás, egyensúlyvesztés is felléphet, forduljunk orvoshoz!





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top