Család

Vészeljük át az iskolakezdést

Az iskolakezdés mindig megterheli az átlagos anyagi körülmények között élõ családokat. Utánajártunk, honnan kérhetünk segítséget, ha a tanszerek és a könyvek beszerzése közben végképp kiürült a családi kassza.

A kisiskolás gyerekek szülei csak pislognak nagyokat, amikor kiderül, hogy az általános iskolai első osztályos tankönyvcsomag csaknem tízezer, a nyolcadikos pedig csaknem húszezer forintba kerül. Ez azt jelenti, hogy egy háromgyermekes család akár ötvenezer forintot is otthagyhat csupán a tankönyvekért, s akkor még füzetekről, iskolatáskáról, tolltartóról, körzőről, hegyezőről és egyéb apróságokról még szó sem esett. Milyen támogatásokat lehet igénybe venni a költségek csökkentése érdekében?






Beiskolázási segély

Beiskolázási segélyre akkor vagyunk jogosultak, ha 18. életévét be nem töltött, általános vagy középfokú nappali tagozaton tanuló gyermekünk van, valamint ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát.
A beiskolázási segély folyósítása minden év július 1. és szeptember 15. között van. A támogatást az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon lehet kérni az illetékes önkormányzatnál, a segély összege településenként változik.






Járj utána!

Az, hogy az említett támogatásokat, segélyeket, ösztöndíjakat igénybe vehessük, igen sok ügyintézést, utánajárást igényel, hiszen a lehetőségek nem jönnek házhoz, nekünk kell utat taposnunk a bürokrácia útvesztőjében. Mégis megéri, mert ha elég kitartóak vagyunk, gyermekeink beiskolázása akár 50 százalékkal kevesebbe kerül, mint a támogatások nélkül.

Nézz utána itt:
• Magyarország.hu »
• Az iskolakezdési támogatásról »

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Iskolakezdés »
• Iskolakezdési támogatás »
• Iskolakezdés előtt »

Kérdezd a témában szakértőnket!
• Bujdosó Zoltánné Ági, óvodapedagógus » 

Kapcsolódó cikkeink:
• Ismerkedjünk meg egymással! »
• Iskolakezdés »
• Nézz képeket tanárokról! »
Iskolakezdési támogatás

Adómentes iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő kaphat a munkáltatótól a tanév első napját megelőző vagy azt követő hatvan napon belül. A támogatás gyermekenként évi 19 000 Ft-ig adómentes. A támogatás a tanuló számára nyújtható tankönyv, taneszköz, ruházat formájában, illetve történhet az erről szóló számla pénzbeli megtérítésével, vagy kizárólag az említett javak vásárlására jogosító utalvány juttatásának formájában.


Tankönyvtámogatás

Az önkormányzatok általában tankönyvtámogatással is segítik a szülőket, sőt, van olyan település, ahol a szerényebb anyagiak között élők gyerekei ingyen kapják a könyvcsomagot, vagy az első osztályosok költségmentesen juthatnak hozzá a tankönyveikhez. Érdemes a helyi önkormányzatnál utánanézni a lehetőségeknek. Általában azok a gyerekek jogosultak tankönyvtámogatásra, akik nagycsaládban nevelkednek, vagy akiket egyedül nevel az édesanya vagy az édesapa, s azok is, akik családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíj minimumának 150%-át.









Térítésidíj-kedvezmény

Az augusztusi kiköltekezés után igen jót tehet a családi kasszának, ha a menzai térítési díj összege nem rúg az egekig. Érdemes utánanézni, jogosultak vagyunk-e valamilyen kedvezményre. Ha több gyermeket nevelünk, akkor szinte biztosan. Az erre vonatkozó formanyomtatványt az iskola titkárságán, de a polgármesteri hivatalban is be lehet szerezni, megéri a fáradságot, mert így havonta több ezer forintot spórolhatunk meg.


Egyszeri gyermekvédelmi támogatás

Akik megszerzik a gyermekvédelmi támogatásra való jogosultságot, azaz egy főre eső jövedelmük nem éri el az öregségi nyugdíj minimumának 150 százalékát, évente kétszer rendkívüli iskolakezdési támogatásban részesülnek, melynek összege jelenleg 5000 forint gyermekenként.
Ezt nem kell külön igényelni, a jogosultaknak automatikusan postázzák vagy folyósítják az összeget, két részletben.


Alapítványi támogatások

Egyes alapítványok is támogatják a családokat a gyerekek beiskolázásában. Érdemes pályázni: nemcsak az anyagi helyzet, hanem a kicsi tanulmányi átlaga is számít, amikor az illetékesek a rendelkezésre álló összegek kiosztásáról döntenek. Az Anyaoltalmazó Alapítvány, a Napfény Alapítvány, a Soros Alapítvány és még jó néhány szervezet van, amelyek évről évre pályázatokat írnak ki a tehetséges, ám szerény anyagiak között élő gyerekek beiskolázásának megkönnyítésére.











Elrettentő tankönyvárak


Egy átlagos általános iskola tankönyvárai:


1. osztályos könyvcsomag    5053 Ft
2. osztályos könyvcsomag    6852 Ft
3. osztályos könyvcsomag    8957 Ft
4. osztályos könyvcsomag 10 857 Ft
5. osztályos könyvcsomag 13 088 Ft
6. osztályos könyvcsomag 11 518 Ft
7. osztályos könyvcsomag 18 156 Ft
8. osztályos könyvcsomag 15 226 Ft 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top