Család

Mit mondj neki?

A felvilágosítás már önmagában is eléggé tabutéma. Lehet, hogy nem pirulsz el, ha a csemetéd meglát téged a pároddal csókolózni, de az elõfordulhat, hogy nem pont annyi ismeretet nyújtasz, amennyire a korának megfelelõen szüksége van.

Amikor a szexuális felvilágosításról esik szó a családban, szeretnéd a feladatot elhárítani, és titkon bízol benne, hogy a gyerek valahonnan – könyvekből, filmekből, idősebb testvértől vagy baráttól – már tudomást szerzett a dolgokról? A baj csak az, hogy az innen-onnan felcsipegetett információk hiányosak, meglehetően zavarosak. Nem véletlenül, hiszen az egész témát valamiféle furcsa titkolózás övezi. Kínos vagy sem, neked mint szülőnek kötelességed a gyermeked fejében rendet teremteni.







Őszintén beszélni!

Sokkal jobb és bensőségesebb kapcsolatot tudsz kialakítani a családod tagjaival, ha nyíltan és tiszteletet teremtve beszélgetsz az intim helyzetekről és a szexről. Egészen biztos, hogy gyerekedet az első pillanattól kezdve a nemének megfelelő szerepre neveled. A kisfiadnak azt mondod, hogy egy igazi fiú nem sír, míg a kislányodnak azt, hogy egy lány ne piszkolja be a ruháját. A gyerek tehát már egyéves korában tudja, hogy a nemek között különbség van. Látja, hogy a fiúk máshogyan pisilnek, mint a lányok, apunak fütyije van, anyunak viszont melle. Ne ijedj meg, az első kérdések is rendszerint ezekre a különbségekre vonatkoznak, és a későbbiekben sem hozhatnak zavarba, ha szeretetben éltek együtt.






• 3–6 éves kor között

Az óvodáskor a gyerek fejlődésének az a szakasza, amelyben a kisgyermekkor utáni „mi ez” korszakból átlép a „miért” kérdések korszakába. Ismereteit a kicsi ekkor még alapvetően nem beszélgetés útján, hanem saját tapasztalataiból szerzi. Az életkor sajátosságaihoz tartozik, hogy csemetéd még nem képes tökéletesen megkülönböztetni a fikciót a valóságtól. Számára a tévében látott film maga a valóság, a mese hősei valóságos lények. Ezért elsősorban szeretetre, megnyugtatásra és egyszerű szavakra van szüksége. Ebben a korban kíváncsian nézi, miért más egy lány, de igazából nem izgatja a kérdés.


• 6–10 éves kor között

A kisiskoláskorban a gyereket elsősorban nem a saját énje, érzései, gondolatai foglalkoztatják, hanem a körülötte lévő világ, amelybe a fiúk és lányok közötti különbség is beletartozik. Ha a fiad a fütyijét nézegeti vagy a kislányod egy kisfiú előtt lehúzza a bugyiját, ez nem azt jelenti, hogy ferdehajlamú lesz.
Sok kiskorú gyerek rájön arra, hogy a nemi szervének dörzsölgetése kellemes érzést okoz. Ebben semmi kóros nincs. Sőt sok mindent megtanul a testéről ilyenkor, aminek később, az örömet adó szexuális életben hasznát veszi. Ezért ha ilyesmin kapod a gyerekedet, semmiképpen sem szabad megtiltanod. Elég annyit mondani, hogy ez kellemes érzést okoz, és kérd arra, hogy ne csinálja mások előtt.






• 10–15 éves kor között

A serdülőkor az élet egyik legnehezebb időszaka. Legfőképpen a benne végbemenő változások izgatják. Milyen vagyok én? – kérdezi a világtól és önmagától. Sikeres személyiségfejlődése azon is múlik, hogy milyen válaszokat kap. Sok serdülő fél attól, hogy ő nem olyan, amilyennek lennie kell. Az érzések, vágyak, gondolatok zűrzavara abból adódik, hogy a testi, szellemi, érzelmi és pszichoszexuális fejlődés nem egyenes vonalban, hanem ugrásszerűen történik. A változás pedig szorongással jár. Ezért meg kell próbálnod a konkrét kérdések mögé látni, s az igazi kérdésre válaszolni.


• 15–18 éves kor között

Ez az időszak a kamasz- és ifjúkor határán az igazi szerelem kibontakozásának, az első komoly testi kapcsolatnak a kora. Gyereked ekkor már egészen biztos abban, hogy felnőtt, s mindent tud a világról, a szerelemről. Sajnos a szexuális élet zavarairól sok felnőtt pár, férj és feleség sem tud őszintén beszélni. Persze ma már az újságokból, könyvekből, internetes fórumokból értesülhet mindenről, mégis, ha bensőséges és nyitott a kapcsolatotok, megvan az esély rá, hogy a testi örömszerzés titkairól és veszélyeiről tőled kapjon információkat. Szégyenkezés nélkül, őszintén beszélgess, mesélj arról, mi hogyan jó.






Legyél példakép!

Ahogy te, úgy gyermeked is a példából tanul. Ha azt látja, hogy az apja gyengéd hozzád, és jóban-rosszban valóban kitartotok egymás mellett, megérti, hogy egy kapcsolat milyen sokrétű.
Senki sem zárhatja tinilányát üvegkalitkába. Felesleges bőszen tiltani az esti programot, hiszen a legtöbb túl korai aktusra délután és a szülők lakásában kerül sor. A tilalmakért morgó gyerek a lelke mélyén hálás a szüleinek, hiszen maga is fél.
Nagyon fontos, hogy képes légy türtőztetni magad, s akkor is nyugodt maradj, ha nem tetsző dolgokat kérdez. Soha ne reagálj fúriaként, ne félemlítsd meg, mert később semmit sem fog elmondani. Mindig korrektül, világosan és őszintén válaszolj.







• Szakértők, akiket érdemes olvasnod és kérdezned:


Dr. Szögedi Dalma»
Sz. Mikus Edit»


• Fórum a témáról:


Felvilágosítás 8 évesen?»
Felvilágosítás – mikor?»
Gyerekek felvilágosítása»


 


 


 


 


  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top