Család

Csak nem? Terhes vagyok?

A hiperérzékeny terhességi tesztek korában alig figyelünk a testünk jelzéseire. Pedig néha még a legkorszerűbb műszernél is pontosabban jelzi: egy kis élet indult útjára.

A szervezet pedig elkezdi a felkészülést. Nem akkor, amikor a teszt már kimutatja, vagy amikor a menstruáció elmarad, vagy az orvos a terhességet megállapítja. Abban a pillanatban, hogy a petesejt és a hímivarsejt egymással találkozott.

A változás mindent érint: a központi idegrendszert, a szív- és érrendszert, a vért, a légzést, az anyagcserét, a májat, a vesét, az emésztőrendszer működését, a sav-bázis egyensúlyt, a víz- és elektrolit-háztartást, a csontrendszert, a bőrt. De sorolhatnánk tovább is, érintve a nő összes szervét, hiszen minden egységesen arra kezd beállni, hogy kilenc hónapig egy magzat egészségesen fejlődni tudjon.

 

Nekem valami gyanús

 

A terhesség első heteiben történt változásokat még kevesen ismerik fel. Számos tünet más esetben is előfordulhat, és ez könnyen elbizonytalanít. Ilyen az émelygés, a hányinger, hányás, a fokozott nyálelválasztás, bizonyos ételek kívánása vagy elutasítása, szagérzékenység. Aki már volt terhes, könnyebb helyzetben van, hiszen tudhatja, hogy ha már a kávé illatától is rosszul van (pedig egyébként eddig minden reggelt kávéval indított), akkor valószínűleg újra babát vár. A tünetek jellemzője az, hogy általában reggel, éhgyomorra következnek be.

A hangulatunk sem a régi: már a Barátok közt főcímzenéjén elérzékenyülünk. Elég egy rossz megjegyzés, és telebőgjük a zsebkendőt. A következő pillanatban pedig már újra készek vagyunk a világ megváltására.

A test is változni kezd, a leghamarabb a mell jelez. Mintha minden melltartó összement volna, a mellbimbó különösen érzékennyé válik, kicsit sötétebbre is színeződik. Apró mirigyek is kiemelkedhetnek a bimbó körül, és a bőr szárazzá válik. A mellen előtűnnek a vérerek kékes csíkjai, amelyekkel később a hason is találkozunk.

Megnövekedhet az étvágy is, magunk sem értjük, hogy miért nem tudunk végre jóllakni. És a folytonos fáradtság, hogy akár nyomban a reggeli után képesek volnánk ágyba bújni.

De a leggyanúsabb az egészben, hogy elmarad a menstruáció. Sok nőnél nem marad el teljesen, de egyértelműen látszik a változás: nem annyi, nem olyan, nem úgy.

 

Ide nekem egy tesztet!

 

A terhességi tesztek a HCG (humán choriogonadotropin) nevű hormon kimutatásán alapulnak. A HCG szintje a vérben a terhesség idején gyorsan emelkedik, és – meglehetősen nagy egyéni és napi ingadozással – a terhesség 6. és 20. hete között éri el a maximumát. A tesztek a vizelet HCG-tartalmát vizsgálják.

A patikákban, drogériákban kapható tesztek a HCG-vel szemben termelődő ellenanyagokat tartalmaznak, és ha a vizeletben HCG van, az reakcióba lép ezekkel az ellenanyagokkal, és ezt jelzi ki. Számos típus van: van, ahol elszíneződést kell figyelni, máshol csík vagy csíkok jelennek meg a kijelzőn. Bár az eredmény pontosan látható, jó tudni, hogy vannak olyan állapotok, betegségek, amelyek szintén magas HCG-szinttel járnak, és ezekben az esetekben akkor is pozitív reakciót kapunk, ha nem fogant meg a pete, azaz nincs terhesség.

 

 

Most már biztos!

 

Ezután következik a nőgyógyász, aki további vizsgálatokat végez. Meg tudja állapítani a test további változásait: a hüvely szederjes, kékes elváltozása (lividitása), bővebb váladékozás (fluor), a méh (portio uteri) lividitása, felpuhulása, a méhtest (corpus uteri) alakjának, nagyságának, állagának és összehúzódó képességének változása.

A terhesség biztos jelei a petére, a magzatra és mellékrészeire (magzatvíz, chorion, placenta, köldökzsinór), valamint a magzat életműködéseire vonatkoznak. A terhesség korai szakaszában a petezsák ultrahanggal és szövettanilag vizsgálható.
A terhesség 12. hete után ilyen módszer a magzat tapintása, a szívműködés kimutatása, a magzatmozgások észlelése (tapintással és ultrahanggal), a magzat kimutatása (ultrahang, röntgen) és a magzatvíz kimutatása (amniocentézis).

 

 

Mit tegyünk, ha igen?

 

• Még ma szokjunk le a dohányzásról! Bizonyított, hogy a terhességük alatt dohányzó nők esetében magas a koraszülések száma, és gyakrabban fordul elő vetélés is.

• Korlátozzuk az alkoholfogyasztást! Keressünk és fogadjunk szülészorvost, kérjünk időpontot az első vizsgálatra. Ha gyógyszeresen kezelt betegségünk van, egyeztessünk a nőgyógyásszal, hiszen jó néhány gyógyszert nem szedhetünk a kilenc hónap alatt.

• Érdeklődjünk a védőnőről (ki, hol, milyen időpontban találjuk a rendelőben), hiszen havonta egyszer őt is fel kell majd keresnünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top