Család

Hasfájós csecsemők

Tanácsok az édesanyáknak - ha hasfájós a kisbaba. Elsőként azt tanácsolnám, hogy ne sírjon együtt a kisbabájával. De tudom, hogy hiába.

Az édesanya akkor sír, ha a baba sír, és erre nincs orvosság. Az a baj, hogy a csecsemők hasfájására sem igen van mit adni. Illetve van számtalan gyógyszer és tea, de csak ritkán hatásos.

 

Mit kell tudni a csecsemőkori hasfájásról?

A kisbabák kólikája nagyon gyakori. Általában két-három hetes korban kezdődik. Gyakran késő délután vagy este jelentkezik. A kicsi fájdalmasan sír, keze ökölbe szorul, lábacskáit fel-felhúzza, feje kivörösödik. Időnként elhallgat, megpihen, majd újrakezdődik minden. Ez az állapot lehet, hogy csak percekig, de órákig is eltarthat.

Az esetek többségében a kólika nem betegség. Ilyen esetben a kisbaba étvágya jó, szépen gyarapszik a súlya, és a hasfájáson kívül nincs más tünete. Ki fogja a baba nőni, hogy mikorra, azt nem lehet megmondani. Általában három-négy hónapos korig tart ez az állapot, de nem ritka, hogy tovább. Nyolc-tíz hónapos babák is hasfájósak lehetnek minden kimutatható ok nélkül.


Mi okozza a csecsemőkori hasfájást?

Az esetek 90%-ában a gyomor-bél rendszer éretlensége miatt fokozott gázképződés okozza a fájdalmat. A gázok feszítik a gyomor és a belek falát, ez a feszülés vezet a kólikához.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

1. Ha a kisbabánál első ízben jelentkezik a hasfájás, akkor meg kell őt az orvosnak mutatni. Csak az orvos tudja eldönteni, hogy a fájdalom csak csecsemőkori kólika, vagy valamilyen betegség tünete.

Abban az esetben, ha kicsi jól eszik, nincs láza, hasmenése, véres széklete, nem sürgős az orvosi vizsgálat.

2. Sürgősen meg kell mutatni az orvosnak a babát, ha az eddig is hasfájós baba sírásának jellege megváltozik, vagy hasmenés, hányás, véres széklet jelentkezik, illetve ha a kicsi étvágytalan, aluszékony lesz.

Gyermekeknél szinte mindenfajta betegség okozhat kólikás jellegű fájdalmas sírást (lázas betegségek, torok-, fülgyulladás). A ritkán előforduló súlyos hasi betegségek közül csak néhányat említenék: vakbélgyulladás, kizárt sérv, vesemedence-gyulladás, epehólyag-gyulladás.

 

Hogyan segíthet az édesanya a kólikás kisbabáján?

1. Mohón szopó babánál érdemes szoptatás előtt kifejni egy kicsit az anyatejet. Így csökkenthető a levegőnyelés. Ugyanezért ajánlott a tápszeres babáknál a kis lyukú cumi, vagy kanállal, pohárból való etetés.

Az etetést megszakítva többször is büfiztesse a csecsemőt.

2. A síró kisbabát vegye fel! Nem lehet így elkényeztetni. Természetesen az édesapa vagy a nagyszülők is megtehetik ezt. A kicsinek éppen úgy szüksége van arra, hogy testközelben legyen, mint hogy enni kapjon. Segíthet a ringatás, tornáztatás, a pocak melegítése vasalt pelenkával.

3. Újdonság Magyarországon a Novalac AC tápszer, amely különleges összetételénél fogva (csökkentett laktóztartalom) nem okoz túlzott bélgázképződést. Érdemes megpróbálni abban az esetben, ha a hasfájós babánál szükség van hozzátáplálásra.

 

Dr. Kardos Zsuzsanna

a Nők Lapja Cafe állandó szakértője

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top