Család

Szülni árnyak nélkül

Ha valaki az otthon szüléssel kapcsolatban keres információkat, előbb-utóbb biztosan találkozik Sheila Kitzinger nevével. A neves szakember most Magyarországon tart előadást az otthon szülés napja és a harmadik pelenkás akció alkalmából.

Sheila Kitzinger (1929) olyan nő, akinek érdemes meghallgatni és megfogadni a szüléssel kapcsolatos tanácsait. A már magyarul is megjelent, nagy sikerű „Már élsz” és „Miért sír a baba?” című könyvek szerzője legújabb könyvének – „A szülés árnyékában: katarzis vagy krízis?” – bemutatója alkalmából látogatott el ismét hazánkba. A neves szakember több extrémnek gondolt tanácsot ad, amelyet érdemes a kismamáknak figyelembe venni vagy legalábbis átgondolni. Véleménye szerint néhány nő, akit kiábrándított a vajúdás gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal teli rutinja, hastáncol a szülése alatt, és más technikákhoz folyamodik, mint a hipnoterápia és a vízi szülés. Sheila Kitzinger antropológus szerint a szokatlan vajúdás autentikusnak nevezhető, hiszen a hastánc eredetileg amúgy is gyermekszülési rituálé volt.

 

Sheila Kitzinger szülésre felkészítő tanár és antropológus, akinek könyvei jelentek meg magyarul, és ebben a szakmában a legnagyobbak között van. A szüléssel foglalkozó, világhírű kultúrantropológus 1992-ben a magyar szülőnők, a születő gyerekek és a bábák szülés körüli helyzetéből való fölszabadításának első lépéseként megrendezett, „Nemzetközi konferencia a szülésről” című konferencia egyik díszvendége volt, fölmérve az otthon szülés körül mostanra kialakult helyzet fontosságát, az otthon szülés napja és a harmadik pelenkás akció alkalmából ismét Magyarországra látogat.

A konferencia teljes programja:

2008. április 5., 18.00:
Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában. Katarzis vagy krízis?
Könyvbemutató és dedikálás
Libri Mammut Könyváruház, 1024 Budapest, Margit krt. 87–89.

2008. április 6., 16.30–18.00:
Sheila Kitzinger: A szülés helyzete különböző kultúrákban
Előadás és beszélgetés
Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, „F” épület
Belépődíj: 1500 Ft

2008. április 7., 9.00–16.30:
A háborítatlan szülésről – kultúrák közötti megközelítés
A szülés árnyékában. Katarzis vagy krízis?

Konferencia
Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, „F” épület
Belépődíj: 2500 Ft, illetve annak, aki pontszámot gyűjt, plusz 3000 Ft

A háborítatlan szülésről – kultúrák közötti megközelítés

A világ legtöbb kultúrájában a szülés egy folyamat része, amelynek alapja a nők közössége és együttműködése, és amelynek természetes alkotórésze az is, hogy a nők tudnak anyák lenni. Sheila kutatásai során azt igyekezett meghatározni, hogy a környezet mely elemei idézik elő ezt a hatást. Mitől jó az a környezet, amelyet a nők maguk alakítanak ki a szüléshez? Az otthoni és a medikalizált környezet között nagyon jelentősek az eltérések.

Hiedelmek, értékek, kapcsolatok – és hatásuk az anyák, az újszülöttek és a családok életminőségére rövid és hosszú távon. Mit tanulhatunk más kultúráktól?

A szülés árnyékában. Katarzis vagy krízis

A szülést követő boldogtalanságot gyakran a depresszióval azonosítják, és hormonzavar, az anyaság kezdetére jellemző szociális nyomás vagy kisgyermekkori élmények hatásának tulajdonítják. Az anyák azonban valójában gyakran nem depressziót, hanem aggodalmat, szorongást éreznek. A poszttraumás stressz-szindróma normális reakció, ha fenyegető helyzetet kényszerülünk elviselni, anélkül, hogy alakulását befolyásolhatnánk. Technokrata kultúránkban sok nő támadásként éli meg a szülést, egyesek egyenesen szexuális erőszaknak nevezik. Az esemény gyökeres hatással van énérzékelésükre és a csecsemőjükkel, partnerükkel fennálló kapcsolatukra. Úgy érzik, nem olyanok, mint a többi nő, gyakran bűntudatuk van, vagy magukat okolják boldogtalanságukért. Hogyan lehet a poszttraumás stressz-szindrómát még nehéz szülés esetén is elkerülni a megfelelő gondoskodással, illetve a megfelelő kapcsolatok létrehozásával a szülés előtt, közben és után? Mit tehetnek a szülészorvosok, szülésznők, bábák azért, hogy amit a nők szülésük alatt átélnek, megerősítő katarzis, ne pedig olyan krízis legyen, amely akár egy életre visszahúzó erőt jelent? Hogyan lehet a már károsodott nőket segíteni?

Program:

9.00–9.45:
regisztrálás

10.00–10.45:
Naolí Vinaver Lopez „Születés-nap” (Birth Day) című filmje Mexikóból
A vetítés után beszélgetés Király Ágnes és Görbicz Adria független bábákkal

11.00–12.30:
Sheila Kitzinger: A szüléshez kapcsolódó poszttraumás stressz-szindróma és megelőzésének módszerei
Előadás, majd beszélgetés az előadóval

Szünet

14.00–14.45:
Inesa Kurklietyté „Bábaboszorkányok” (Mild Witchcraft) című filmje Litvániából
A vetítés után beszélgetés Király Ágnes és Görbicz Adria független bábákkal

15.00–15.45:
A „Jelenlét – doulák” című film Magyarországról
A vetítés után beszélgetés Király Ágnes és Görbicz Adria független bábákkal

15.50–16.20:
Filmrészletek és beszélgetés Jean Liedloff: „Az elveszett boldogság nyomában. A kontinuum-elv” című könyvről Görbicz Adria független bábával

Az előadások szinkrontolmácsolással zajlanak. Az április 7-i konferencia akkreditálása folyamatban van szülésznők, bábák, védőnők számára. A belépőjegyek a helyszínen válthatók meg.

Ajánló:

Szülés Hete Portál
Szülés.hu
Szülés.lap.hu
Baba.lap.hu
Gyöngéd születés.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top