Család

Ma apa főz!

Különleges élmény az egész családnak, ha időnként apa is a kezébe veszi a fakanalat. Persze nyilván máshogy közelít majd a tűzhelyhez, de egy kis segítséggel menni fog!

A legtöbb családban rendszerint az anya a konyhafelelős. A férfiak inkább csak a beszerzésben, a krumplipucolásban vagy a kóstolgatásban jeleskednek. Időnként azonban úgy alakul a család élete, hogy annak is fakanalat kell ragadnia, aki nem szokott a feladathoz. De megfelelő előkészítés után a leggyakorlatlanabb szakácsot is érhetik váratlan sikerek! Jó alkalom tehát bevezetni apát is a konyhai tudományokba, ha anya dolgozni vagy iskolába jár, esetleg csak pihenne egy kicsit.
Ne válasszuk ilyen esetben a könnyebb utat, a bébiételt, hiszen attól még nem oldódik meg a család többi tagjának étkezése. Nem árt, ha egyszer egy nap mindenki eszik főttet. Persze ez nem azt jelenti, hogy gyorsétterembe vonulhatunk vagy pizzát rendelhetünk. Ez a megoldás drága, és nem is a legegészségesebb.

Jobban járunk tehát, ha gondos leírásokkal és pontos receptekkel felkészítjük kezdő szakácsunkat. Ha a családfő a legkedveltebb ételekkel kezdi a főzőcskét, az egész család élvezni fogja a végeredményt!

Praktikus, ha a család szakácsa (legtöbbször az anya) kezdettől fogva egy füzetbe gyűjti a kedvenc recepteket. A házi receptesbe jegyezzünk fel minden apró részletet, mivel a legtöbb szakácskönyv nem szán erre elég helyet. Adjuk meg pontosan a mennyiségeket, a tevékenységek sorrendjét, jegyezzük fel, melyik alapanyag problémás.

Palacsinta

Hozzávalók 20-25 darab palacsintához:

• 3 deci tej
• 2 deci buborékos ásványvíz
• egy evőkanál olaj
• két tojás
• 40 deka liszt
• fél kávéskanálnyi jódozott só
• a sütéshez olajspray vagy két evőkanál olaj (konyhai ecsettel)

A tészta hozzávalóit ne egyszerre öntsük a tálba! Előbb a tojást törjük fel, majd az olajat keverjük hozzá, és egy deci tejet. Ezt alaposan keverjük össze, majd szórjuk bele a liszt felét. Keverjük gyorsan csomómentesre, majd tegyük hozzá a maradék tejet és a lisztet. Keverjük ismét alaposan, hogy sima legyen. Apránként, folyamatos keverés közben adjuk hozzá az ásványvizet. Hagyjuk állni körülbelül fél órát, közben néha keverjük meg. A sütéshez készítsünk elő teflonbevonatú serpenyőt, a forgatáshoz vékony falapátot. Fújjunk a serpenyőbe vékony réteg olajat, vagy kenjük be az alját. Ezt elég minden harmadik palacsintánál megismételni. Egy palacsintához körülbelül egy merőkanálnyi tésztát használjunk. Csak próbáljuk forgatni, ha a serpenyő rázogatásától már könnyen elmozdul.

Tipp:
Nagyon finom a reszelt almával és darált mandulával vagy dióval töltött palacsinta. Próbáljuk ki sósan is: tegyünk bele sajtot, tejfölt vagy juhtúrót.

Krumpli avokádós túrókrémmel

Hozzávalók négy személyre:

• 8 közepes sárga héjú (ella) krumpli
• egy érett avokádó
• egy evőkanál citromlé
• egy húsos paradicsom
• két szál újhagyma
• egy kicsi pritaminpaprika
• 25 deka sovány tehéntúró

A krumplit a szokásosnál alaposabban mossuk meg, súroljuk tisztára. 200 fokra melegítsük elő a sütőt, a tepsit béleljük ki sütőpapírral, és tegyük bele a krumplikat. Körülbelül 20 percig süssük őket, villával ellenőrizzük, hogy puha-e már.
Húzzuk le az avokádó bőrét (ha jó érett, kézzel is hámozható). Óvatosan vagdossuk le a magról a húsát, tegyük egy tálba, locsoljuk meg citromlével, és nyomkodjuk össze villával. A megmosott paradicsomot, paprikát és hagymát vágjuk apró darabokra, és keverjük az avokádóhoz. Ezután tegyük bele a túrót, és jól keverjük el.
Most jöhet a kóstolgatás, ízesítés. Ha túl sűrű lenne a krém, lazíthatjuk egy kis joghurttal.
Kínáljuk a puhára sült krumplihoz, amelynek a héját le sem kell hámozni. Az ella burgonyával a csecsemők is könnyen megbirkóznak, össze sem kell nyomkodni.

Tipp: Uborkasalátával tálalhatjuk. Egy uborkát nagy lyukú reszelőn reszeljünk le, picit sózzuk meg, majd keverjük össze joghurttal. Nyomjunk bele egy gerezd fokhagymát is.

Ajánló:
Bébiétel.lap.hu
Gyerekzsúr.lap.hu
Recept.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top