Család

Emlékek

A múlt héten lezajlott Születés Hete rendezvénysorozat keretében egy olyan beszélgetésre készültem, amelynek az volt a célja, hogy megosszam a hivatásom tapasztalatait az érdeklődőkkel. Szó esett arról, hogy hogyan segít egy dúla, mikor érdemes kapcsolatba lépni vele, hogyan fogadja őt az egészségügyi személyzet, de voltak, akik arról érdeklődtek, hogy hogyan lehet dúlává válni.
Békés Emőke
Békés Emőke

Hetekkel előbb, a beszélgetésre készülve arra kértem a velem szült anyákat, hogy ha van olyan fényképük, amely a vajúdásuk és a szülésük pillanatait örökíti meg, és megengednék, hogy ezeket levetítsem a hallgatóságnak, küldjék el nekem. Mivel ezeket a képeket gyakran én készítem a gépükkel, és persze emlékszem is ezekre az órákra, tudtam, hogy olyan üzenetet közvetíthetek általuk, amelyek minden szülés előtt álló nő számára fontosak lehetnek.

Végtelenül hálás vagyok nekik azért, mert mindegyikük azonnal felajánlotta a legintimebb pillanatokat ábrázoló fotóikat is. Ezek a képek nagyon sokat segítettek abban, hogy megmutathassam, kórházban is át lehet élni bensőséges, meghitt pillanatokat, és azt is, hogy ha érzékeny és tiszteletet mutató segítők vannak a pár körül, akkor a vajúdás és a szülés nem pusztán kórházi esemény, hanem érzelmekkel teli, felejthetetlen élmény a szülők számára.

 

A fotók nézegetése közben felidéződött bennem a babák születésének az emléke. Mindegyik kísérés emlékezetes valamiért. Míg a képeket nézegettem, eljátszottam egy kicsit ezekkel az emlékekkel.

 

A legrövidebb kísérés Szofi baba érkezéséé volt, hiszen anyukája kora reggel már úgy hívott, hogy a kislányát a karjában tartotta. A hajnali burokrepedés után olyan villámgyorsan indult el a babája, hogy a taxis nem győzött elég fürgén loholni a bőröndökkel a mama után a kórházi folyosón.

A leghosszabb kísérésem öt napig tartott, és életem egyik legmeghatározóbb élménye. Míg a háborítatlan, gyönyörű szülést követően egy váratlan komplikáció miatt az anyát napokig az intenzív osztályon ápolták, az apát és a kisbabát segítettem éjjel-nappal egy kórházi szobában, hogy legalább nekik ne kelljen egymástól elszakadniuk ezekben a nehéz napokban.

 

A legkorábban hozzám forduló egy olyan pár, akik még csak most készülnek a fogantatásra, de szeretnének erre a nagy eseményre minél tudatosabban készülni, ráhangolódni, és választ kapni az őket már most foglalkoztató kérdésekre.

Legkésőbb egy, a várandóssága 39. hetében járó kétségbeesett anya keresett fel. A szülést megelőző egyik CTG-vizsgálat folyamán kezdtek el először konkrétabban beszélni az orvosával arról, hogy hogyan is képzeli el a szülését, és ekkor döbbent rá, hogy az orvosa egyáltalán nem lesz partnere ebben. Ebben a kevés hátralévő időben orvost, intézményt váltott, és dúlát keresett, hogy nagyobb biztonságban érezze magát.

Az engem legjobban megható mondatot egy olyan anyától kaptam, aki a szülése után mesélte el nekem, hogy nemrégiben veszítette el az anyukáját, akit szintén Emőkének hívtak. A kórházba indulás előtt az édesapja vigyázott náluk a nagyobb gyerekekre. Láthatóan aggódva búcsúzott a szülni induló lányától, aki akkor átölelte, és ezt mondta: „Ne félj, Apa! Látod, most is lesz velem egy Emőke, aki vigyázni fog rám.”

 

A legmeglepőbb pillanatot pedig Johanna érkezésekor éltem át. A kisbaba arccal fölfelé, tágra nyitott szemekkel csodálkozott ránk már a feje átgördülésének pillanatában. Felejthetetlen élmény volt, ahogy hunyorgás nélkül, figyelmesen nézett ránk. Mindannyiunkból szinte egyszerre szakadt ki a meglepetés okozta rövid felkiáltás: „Nahát!”

 

Sorolhatnám még, mikor kellett a legaktívabban segítenem, és mikor nem volt szinte semmi dolgom, leírhatnám a legnehezebb percek történetét és a legnagyobb sikerélményeket, és elmesélhetném, hogy mikor éreztem úgy, hogy teljesen tehetetlen vagyok, de inkább arról írok végül, hogy mi volt a legnagyobb örömöm az elmúlt héten.

 

Rendkívül meghatott, hogy a Születés Hete nyitónapján milyen sok olyan anyával és apával találkoztam, akik eljöttek a különböző programokra, és megtiszteltek azzal, hogy meghallgattak engem is.

Bár ezen a napon szinte csak percnyi érintésekre volt lehetőség, és csak néhány mondatot válthattunk az előadások között, a következő hetekre már tele a naptáram.

Meglátogatom őket. Az újszülötteket, a csecsemőket, a togyogókat, az ovisokat és persze a szüleiket.

 

Örülök, hogy dúla vagyok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top