Család

Hőségben gyerekekkel

Az elmúlt napokban 25 fok felett volt a napi átlaghőmérséklet, és úgynevezett narancs fokozatú riasztás volt érvényben szinte mindennap. A legkedveltebb nyári programok: a játszóterezés, a strandolás ezért csak bizonyos feltételekkel megvalósítható ilyenkor.

Mire ügyeljünk kánikula idején, mikor és hogyan mehetünk napra, és milyen egyéb lehetőségeink vannak a szabadidő eltöltésére?
 

Lehetőleg délelőtt 11 és délután 3 között egyáltalán ne tartózkodjunk a napon. Ezt még a felnőtteknek is tanácsos volna betartaniuk, gyerekek számára viszont kifejezetten ajánlott. Ha mégis a szabadban tartózkodunk, keressünk árnyékot, adjunk gyermekünkre széles karimájú kalapot, könnyű, vékony, világos, bő ruhát, a ruhával nem fedett területeket pedig kenjük be napvédő krémmel. Igyunk sokat, és gyermekünket is itassuk, lehetőleg vízzel. Kerüljük a cukrozott üdítők, különösen a koffeintartalmú italok (kóla) fogyasztását. És semmiképpen, egyetlen percig se hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül az autóban.

Hőségben gyerekekkel

 

Programlehetőségek szabadban

 

Erdei kirándulás, séta: Magas fák között folyamatosan árnyékban lehetünk a legnagyobb hőség idején is. Azonban kerüljük a túlzott fizikai megerőltetést, és igyunk sokat!

Vadaspark, állatkert: Itt is sok árnyékot találhatunk. A túl erős napsütés elől fedett helyre is bemenekülhetünk.

Strand: Strandra csak akkor menjünk, ha a medencék vagy a vízpart mellett szintén vannak árnyékot adó fák, és a kritikus időszakban itt töltsük az időt: pihenéssel, társasjátékozással stb. Ha napra megyünk, gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről, és ne engedjük, hogy gyermekünk felhevült testtel ugorjon a hideg vízbe.

Játéklehetőségek fedett helyen

 

Játszóházak

A játszóházak népszerűsége évek óta folyamatosan töretlen. Vannak a kismamák körében szájhagyomány útján terjedő nagy klasszikusok, és mindig vannak újak, amik aztán vagy megmaradnak, vagy szép lassan leépülnek. Rengeteg szép, modern és fejlesztőjáték, hatalmas tér, barátságos színek várják itt a gyerekeket. Sok helyen „játszónénik” figyelnek a gyerekekre, külön díjért megőrzést is vállalnak, sőt az édesanyákat helyenként kávézósarok is várja. A legnagyobb hátránya azonban, hogy nagyon drága, ennek következtében kevesen engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen látogassanak egy-egy játszóházat.

Közösségi házak, gyerekházak játszósarkai

Bár nem a legelterjedtebb lehetőség, de szerencsésebb környékeken ingyenes vagy viszonylag olcsó játszósarkot is találhatunk a helyi közösségi házban, könyvtárban, esetleg gyermekházban.  Általában szülőkkel együtt várják ide a gyerekeket, de van, ahol díjazás fejében néhány órás megőrzést is vállalnak, illetve szintén külön díjazásért különböző programokat is szerveznek, nyáron is.

• Máltai játszóteret itt találsz:

Budapest III., Gyűrű utca
Budapest III., Zemplén Győző utca
Budapest III., Kerék utca
Budapest III., Huszti úti
Budapest III., Lajos utca
Esztergom, Kőrösy Lajos utca
Tatabánya, Bánhidai lakótelep
Miskolc, Avasi lakótelep
Szeged, Retek utca
Pápa, Zárda utca

Máltai játszóterek

Bár az igen rokonszenves kezdeményezés – stílszerűen fogalmazva – még gyerekcipőben jár, nagy népszerűségét látva azonban remélhetjük, hogy előbb-utóbb mindenki számára ismerősen cseng majd az elnevezés. A név ugyan elsősorban szabadtéri játszóhelyet takar, kötelezően tartozik hozzá azonban egy fedett kisház, amely jó idő esetén tisztálkodásra, pelenkázásra használható, rossz idő esetén azonban spontán játszóházacskává alakul át. Ezenkívül árnyékolt padok, árnyékolt homokozó is várja a nagyobbakat-kisebbeket. Hátránya, hogy a fedett rész arányaiban elég kicsi, ezért az erős napsugárzás miatt többnyire nem nyitják ki, csak rossz idő esetén.

Házibölcsi, családi napközi

Nyugat-Európában már nagy hagyománya van, nálunk viszonylag újnak számít az a megoldás, hogy egy-egy anyuka a saját gyerekei mellé mások őrzését is elvállalja, lehetőleg kertes házban, megállapodástól függően fél vagy akár egész napra is. Így mindkét fél jól jár. A vállalkozó édesanya szó szerint otthon dolgozik, a gyermek pedig „családi” környezetben éli az édesanyjától távol töltött órákat is. Komoly hőségben a családi napközi lehetőségei azonban szintén elég behatárolttá válnak. Jó esetben van egy-két szobahinta, trambulin stb., ami az otthoni lehetőségeknél több mozgást tesz lehetővé, fedett helyen is, de nagyságrendi különbség nincs.

Hőségben gyerekekkel

Bababarát szálláshelyek

Bár az elnevezésről elsősorban mindenkinek egy bizonyos Keszthelyhez közeli hotel jut eszébe, szerencsére egyre több hazai szálláshely törekszik arra, hogy megszerezze ezt a címet. Ideális kikapcsolódási forma lehet, hiszen beltéri játszóhelyiségek, megőrzéssel egybekötött foglalkozások, babamedencék, külön gyerekmenük stb. várják a gyerekeket, így megteremtve a feltöltődés lehetőségét az egész család számára.

Az igazán bababarát szálláshely azonban finoman szólva nem olcsó. Bár a pénztárcakímélő kategóriában is sok helyen látják szeretettel a családokat, a kényelmes szolgáltatásokat azonban inkább a felső és a középkategóriás hotelekben találhatjuk meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top