Család

Egészséges őszi csemegék a kicsiknek

Itt van az Ősz, itt van újra, és vele a sok-sok finom, friss idei gyümölcs és zöldég is. Az ősz nemcsak az esőt és szelet hozza el nekünk, hanem azokat az egészséges gyümölcsöket és zöldségeket is, amelyeket a legkisebbek is bátran fogyaszthatnak.

Mit adhatunk a legkisebbeknek?

A legtöbb őszi gyümölcsöt és zöldséget akár már a legkisebbeknek is adhatjuk, hiszen általánosan elfogadott, hogy az anyatej után a csecsemők számára legelőször megkóstolható finomság az alma, az őszibarack, a sárgarépa és a burgonya. A gyümölcsöket, zöldségeket eleinte lé vagy pép formájában érdemes szervírozni, hogy minél könnyebben fogyasztható legyen a babáknak. Kevésbé ismert, de szintén a hatodik-hetedik hónaptól már adható a legtöbb zöldség, így a cékla, a cukkini, a brokkoli, a fehérrépa, és ne feledkezzünk meg a körtéről sem, ami most szinte minden kertben vagy zöldségesnél megtalálható.

Egészséges őszi csemegék a kicsiknek

 

A kicsik egészséges táplálásáról akkor sem kell lemondanunk, ha mindezeket nem tudjuk beszerezni otthonról vagy a piacról, hiszen a legtöbb gyümölcs és zöldség egész évben kedvező áron elérhető bébiétel formájában, még az idényjellegűek is. Az Univer gazdag bébiétel kínálata lehetővé teszi, hogy a kicsi az általa megkedvelt gyümölcsöt vagy zöldséget az év bármelyik szakában bármikor meg tudja enni.

Egészséges őszi csemegék a kicsiknekGyümölcsökkel a betegségek ellen

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának kutatásából kiderül, hogy a hozzátáplálási időszakban – amikor az anyatej vagy tápszer mellett a babák már más táplálékot is fogyasztanak – a kisbabák nagy része túl korán és túl nagy mennyiségben kap tehéntejet vagy tejterméket.

A 9 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek közel fele már rendszeresen fogyaszt joghurtot, sajtot, túrót, kefírt. Pedig ezzel megnőhet az asztmatikus légúti tünetek, hasmenés, fehérjeallergia, ekcéma, majd felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is. Legyünk türelmesek, és várjunk inkább még néhány hónapot ezekkel az ételekkel, és helyette inkább gyümölccsel, zöldséggel kínáljuk a kicsiket – így nem csak vitaminnal látjuk el őket, de a rágással és cukor elkerülésével a kis fogaknak is jót teszünk.

Finom tippek a nagyobb babák számára is

Egészséges őszi csemegék a kicsiknekA két-három éves gyerekek táplálkozásáról ritkábban beszélünk, pedig náluk is nagyon fontos, mi kerül a tányérjukra. Mivel legtöbben ilyenkor kezdik el az óvodába, bölcsödébe járást, ahol nagyon sok új bacilussal kell megismerkedniük, különösen fontos, hogy folyamatosan erősítsük immunrendszerüket. Bár nekik már sokkal változatosabb az étkezésük, pont ők azok, akik nagyon könnyen nemet mondanak egy gyümölcsre, és helyette inkább a csokis, édes finomságokat követelik.

Némi kreativitással azonban az ő étkezésükbe is becsempészhetjük az egészséges csemegéket, vitaminokat, például egy közösen elkészített gyümölcssalátával, vagy akár egy önállóan felszeletelt almával.  A 3-4 éves, de akár még idősebb gyerekek számára is feldobhatjuk az étkezést egy finom gyümölcsdesszerttel, hiszen a gondosan válogatott összetevőkből készült babaételeket nemcsak a pár hónapos babák fogyasztják nagy szeretettel. Tésztára vagy kenyérre kenve még azok a gyerekek is szívesen megeszik a gyümölcsöket, akik egyébként nem nagyon kedvelik azokat.

Egészséges őszi csemegék a kicsiknek

 

Bio biztonság

A kicsik egészséges táplálásának egyik legjobb módja, ha bio alapanyagok felhasználásával készült ételeket (is) adunk számukra, mivel ezek termesztése során a szintetikus vegyszerek és műtrágyák használata tilos. Sajnos azonban ma még kevés biopiac van, és a bioalapanyagok árai is meglehetősen borsosak, ezért csak kevesek engedhetik meg maguknak. Az Univer bio bébiételeket akár már 4 hónapos babák számára is adhatjuk, áruk pedig megengedi, hogy könnyen beépíthessük a kicsi mindennapi étkezésébe. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top