Család

Segítség! Elváltunk, hogyan legyen a láthatás? – Dr. Ranschburg válaszol

A váláskor sérülnek a gyerekek, vajon mi a legjobb megoldás nekik, hogyan oldják meg a szülők a közös nevelést?

Tisztelt Ranschburg Tanár Úr!

Elvált nő vagyok. Van két gyermekem, a lányom ötéves, a fiam két és fél éves. A volt férjem másfél év különélés után kitalálta, hogy segít a gyerekek oviba, bölcsibe hordásában, de úgy, hogy egy hétig nála laknak a gyerekek, a másik héten velem lennének itthon, és így tovább. A kérdésem: nem viselné meg a gyerekeket, hogy hol itt, hol ott laknának? Jó ötlet, vagy beszéljem le róla, és maradjunk a hétvégi láthatásnál? Nagyon tanácstalan vagyok.

Köszönöm a segítségét!
Krisztina

Segítség! Elváltunk, hogyan legyen a láthatás? - Dr. Ranschburg válaszol

Kedves Krisztina!

A magyar családjog ismeri a gyermekelhelyezésnek ezt a formáját: közös szülői felügyelet a neve. Ha az apa és a gyerekek között igazi, jó szülő-gyermek kapcsolat van, az elhelyezésnek ez a formája működőképes: minden egyéb variánsnál jobban őrzi meg az apa szerepét a gyermeknevelésben, ami nagyon fontos szempont! Ha tehát Önnek nincs ellenérzése, és a gyerekek is szívesen vannak az apjukkal, aprólékos egyeztetések után érdemes próbát tenniük. A gyerekeknek tudniuk és érezniük kell: nem Ön akar „megszabadulni” tőlük, hanem éppen ellenkezőleg: mindkét szülő igényli őket, és erre már csak ez a lehetőség kínálkozik. Ha békés a kapcsolatuk a volt férjével, akár egy-egy közös program is megvalósítható. Vagy túlságosan derűlátó vagyok?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top