Család

Tudj meg többet a babasírásról!

Egy anyukának nincs fájdalmasabb élménye, mint a saját kisbabája sírását hallgatni. Főleg akkor, amikor nem érti, miért olyan elkeseredett a csöppség. Pedig nem mindig kell aggódni, a kisbabák egyetlen "nyelve" a sírás.

Bármennyire is kétségbeejtő, a babasírás mégiscsak fontos és főleg természetes dolog. Már a születés pillanatában is lényeges momentum az, amikor az újszülött felsír. Az első hetekben pedig a mama egyetlen útmutatója a saját babájához a baba visszajelzése. Ha felhangzik a sírás, az anyuka végiggondolhatja az okát, etetheti, tisztába teheti, ki- vagy betakargathatja a kicsinyét, de gyakran szembesülhet azzal is, ha „csak” figyelemre, érintésre, megnyugtató szavakra vágyik az újszülött.

Tudj meg többet a babasírásról!

A természetes sírás

Igazán nyugodt akkor lehet egy anyuka, ha újszülött kisbabája naponta körülbelül 1-3 órát sír. Muszáj neki. Ezzel jelzi igényeit, tájékoztat állapotáról, és kommunikál a környezetével. Ez az időszak talán ijesztő a kezdő szülők számára, de amint megtanulják a saját babájuk „sírásnyelvét”, sokkal egyszerűbbé válik a dolog.

A sírás okai:

• A baba éhes.
• A babának melege van, vagy fázik.
• Ideje a babát tisztába tenni.
• A baba egyszerűen unatkozik, szórakoztatásra vágyik.
• Babusgatásra, érintésre vágyik, karba szeretne kerülni.
• A baba fáradt.
• A baba szeretne valamit szopogatni.
• A baba talán beteg.

Minél kisebb a baba, annál valószínűbb, hogy azért sír, mert egyszerűen éhes. Az apró kis gyomorba nem fér egyszerre olyan sok tej, ezért folyamatos utánpótlásra van szükség. Az éhes babák sírásának ritmusa egészen más, mint a más okból elkeseredő babáké. Hosszan és kitartóan, egyre hangosabban „követelőznek”, megállás nélkül mindaddig, míg nem kezdhetnek el enni. Célszerű a síró babát először tejjel kínálni.

 Születési trauma

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az újszülöttek egy része azért sír, mert nem heverte ki a számára megterhelő vagy – a komplikációk miatt – sokkszerű születés élményét. Ezek a kisbabák a sírással dolgozzák fel akkori ijedtségüket és félelmeiket.

A kisbabák is komfortosan szeretik érezni magukat, a szűk pelenka, a kényelmetlen kisruha vagy éppen a túl meleg szoba miatti elkeseredésüknek sírással adnak hangot. Vizsgáljuk meg, hogy a baba kényelmesen, megfelelő hőmérsékletben pihen. A babaszoba optimálisan 18 °C-os legyen! Néha egy felnőtt is arra vágyik, hogy egy kicsit figyeljen rá valaki, szórakoztassák. Nincs ez máshogy a kisbabákkal sem. Ha a baba nem éhes, és kényelmesen van, akkor lehet, hogy csak arról akarta tájékoztatni az anyukáját, hogy unatkozik. Ilyenkor néhány kedves szó, simogatás megnyugtatja. A babák többsége nem biztos, hogy beéri ennyivel. A picik imádják a ringatást, a babusgatást, a biztonságérzetük megkívánja a testi érintést is.
Az anyukák többsége hajlamos megfeledkezni arról, hogy a baba egyszerűen csak fáradt. Azt gondolják, hogy bármikor elaludhatnak, hiszen ágyban fekszenek. Sok baba valóban könnyen elszenderedik, ám vannak olyanok is, akiknek ez nagyon nehezen megy. Különösen akkor, ha sokan vannak körülötte, ha eseménydúsan telik a napja, ilyenkor minden további gügyögés és csitítgatás fárasztja.

Tévhitek a babsírásról

Tudj meg többet a babasírásról!Minél nagyobb a baba, annál többet tud meg róla az anyukája, megismeri a szokásait, a személyiségét, és könnyebben tud reagálni a sírására is. Mégis sokszor adódik, hogy a baba sírásának a szülők nem lelik az igazi okát. Pontos magyarázat híján hajlamosak bizonyos tévhitekkel magyarázni a baba nyugtalanságát. Ezek azonban nem helytállóak.

• Azok a babák, akik szopnak, nem sírnak többet, mint azok, akiket a mamájuk cumisüvegből táplál. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mellről az üvegre való áttérés sem jár semmilyen előnnyel.
• A három hónapnál fiatalabb baba nem ehet szilárd táplálékot. A kiskanállal adagolt falatka nemhogy nem csillapítja a sírást, még nehezítheti a baba helyzetét.
• A babák nem azért sírnak, mert anyukájuk ideges, vagy mert „rossz” hozzájuk.
• A kisbabák nem azért sírnak, mert el vannak kényeztetve, hanem mert szükségük van valamire.
• Az elsőszülött gyermekek nem feltétlenül sírnak többet.
• Egyforma arányban sírnak a fiúk és a lányok.

De amikor mégis baj van

Kezdő szülők legnagyobb aggodalma, hogy akkor is elbagatellizálják a babasírás dolgát, amikor valóban nagy baj van. Ha odafigyelnek és ráhangolódnak a picire, pontosan érezni fogják sírásának változásán, hogy bajban van. De a legjobb, ha megmagyarázhatatlan rossz érzés esetén orvoshoz fordulnak!

Amikor feltétlenül orvost kell hívni:

• akkor, ha a baba közönyös, feltűnően csendes, sokkal kevesebbet sír a szokásosnál;
• hirtelen korábban nem megszokott különös hangon kezd sírni;
• sírása feltűnően éles hangúvá válik;
• sírása heves vagy dühös lesz;
• sírás közben légzési problémái lesznek.

A legtöbb kisbabánál a születés utáni egy-két nap még nyugodt időszak, csak a harmadik nap környékén derül ki, hogy „sírós” babánk született-e. Ebben az időszakban a legtöbb aggodalmat a szoptatás, a ringatás és az alvás okozza. Ha megtaláljuk a helyes egyensúlyt, könnyebb lesz a babára figyelve gondoskodni a szükségleteiről is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top