Család

Hozzátáplálás: mikor és hogyan?

Mennyit nőtt megint! - csodálkoznak a családtagok, ismerősök, mikor pár hét, hónap kihagyás után újra látják gyermekünket. Köztudott, hogy a kisbaba az első életévben fejlődik a legintenzívebben. Fél éves korára duplázza, 1 éves korára megháromszorozza születési súlyát. Kis teste folyamatosan tanul, fejlődik, alakul, amihez megfelelő táplálékokra van szüksége. A babák különbözőképpen fejlődnek, sokszor csak nyúlnak, vagy súlyban gyarapodnak. Ettől nem kell meglepődni, ez így normális. Főként a felállást megelőző hónapban, hetekben gyarapszik a baba testtömege, hiszen erőt gyűjt a felálláshoz. Az újabb intenzív gyarapodási szakasz akkor következik, mielőtt a pici elkezd járni.

Születés után a csecsemő tápláléka az anyatej, mely egyben a baba étele és itala is. Az anyatej (illetve annak hiányában a tápszer) minden szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezért ebben az időszakban nincs szüksége másra.

6 hónapos kortól kell elkezdeni a hozzátáplálást. Napi egyszer kis adag gyümölccsel majd burgonya vagy sárgarépa főzelékkel. Az anyatej mennyisége csökkenhet, de a megfelelő fejlődéshez még mindig minimum 5-8 dl szükséges, hiszen továbbra is ez a baba fő étele és itala. 1 éves korra érjük el a napi 5 dl tejalapú ital fogyasztását, amikor a napi 4-5 étkezés fele már főzelékekből, húsokból, gyümölcsökből áll. Fontos, hogy tehéntejet és kecsketejet ne adjunk a babának 1 éves korig, mivel magas fehérje és ásványi anyag tartalma megterhelő emésztőrendszerének és a veséjének. Ne feledjük, a bolti tej sem felel meg a baba igényeinek!

Hozzátáplálás: mikor és hogyan?

A tejtermékekkel 7 hónapos korig várjunk, ezután is csak nagyon kis mennyiségben adjunk a babának, például főzelékhez keverve. Önálló ételként a szakemberek csak később – 10 hónapos kor után – javasolják. A tejtermékekkel alapvetően az a probléma, hogy átalakítás nélküli tehéntejből vannak. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, mint például a szív és érrendszeri problémákat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top