Család

Készülj fel a szülésre!

Ahhoz, hogy ne érezd magad kiszolgáltatottnak a szülőszobán, jó, ha tudod, mi fog veled történni, és hogyan kezeld a várható eseményeket. A felkészüléshez számos lehetőség közül választhatsz.

Legtöbbször attól félünk, amiről nincs elég információnk. Így van ez a szüléssel is: ha tudod, mi vár rád a szülőszobán, hogyan segítheted a vajúdás folyamatát, hogyan kezelheted a fájdalmat, és milyen választási lehetőségeid vannak, máris sokat tettél azért, hogy ne rettegve lépj be életed új szakaszának kapuján. Akár hagyományos, akár alternatív szülésre készülsz, számos lehetőséged van a felkészülésre – a pároddal együtt, vagy akár nélküle.

Kórházi szülésfelkészítő tanfolyamok

 


Kitől kaphatsz információt? A kórház szülésznőitől, esetleg orvosaitól, a csecsemőápolóktól.

Mit tudhatsz meg? Az előadásokon szó esik a terhesség élettanáról, a szülés folyamatáról, a fájdalomcsillapítási lehetőségekről, a kórház gyakorlatáról, az esetleges alternatív lehetőségekről, a gyermekágyas napokról. Van, ahol filmet is vetítenek a szülésről. A szülőszoba-látogatáson megismerheted a helyet, ahol majd világra hozod a gyermekedet. Az órákra a párod is elkísérhet.

Készülj fel a szülésre!

Mikor ajánljuk? Ha orvosi információt szeretnél kapni a szülésről, és szeretnéd minél jobban megismerni a kórházat, ahol majd szülni fogsz. Az előadások akár a szülésznőválasztásban is segíthetnek, hiszen találkozhatsz a kórház dolgozóinak egy részével.

Csoportos szülésfelkészítő órák

 


Kitől kaphatsz információt? Pszichológusoktól, dúláktól, független szülésfelkészítőktől.

Mit tudhatsz meg? A terhesség és a szülés élettanán kívül ezeken az órákon sok szó esik a vajúdás és a szülés lelki oldaláról: egyes foglalkozásokon a beszélgetések mellett akár dalok, táncok is segíthetnek tudatosítani saját érzelmeidet, és felkészülni a fájdalomra, annak kezelésére. A vajúdást segítő technikák megismerésekor nagy szerep jut az apák vagy a szülésnél jelen levő más segítők felkészítésének is, de akár a babával kapcsolatos intéznivalókról is szerezhetsz tényszerű információkat. Ha szimpatikus a foglalkozásokat tartó dúla, akár a szülésed kísérésére is felkérheted.

Mikor ajánljuk? Ha minél háborítatlanabb, természetes szülésre készülsz, és érzelmileg is minél mélyebben szeretnéd megélni a szülést.

Egyéni szülésfelkészítő foglalkozások

 


Kitől kaphatsz információt? Dúláktól, független szülésfelkészítőktől.

Mit tudhatsz meg? A pároddal együtt részletesen feltehetitek a kérdéseiteket, és az esetleges félelmek, kétségek mélyebb megbeszélésére is van lehetőség. Ha dúlás szülésre készülsz, a választott dúláddal beszélgetve mindenképpen szó esik majd a szülési tervről, a különféle lehetőségekről, és mindarról, ami szebbé, meghittebbé teheti gyermeked világrajövetelét.

Készülj fel a szülésre!

Mikor ajánljuk? Ha már csak rövid idő van hátra a nagy napig, valamint ha személyes odafigyelésre, részletes, mély beszélgetésekre van szükséged.

Internetes vagy levelező szülésfelkészítés

 


Kitől kaphatsz információt? Pszichiátertől, szülésfelkészítő szakembertől.

Mit tudhatsz meg? Az e-mailben vagy papíron, postán megkapott anyag a várandósság és a szülés fizikai és lelki oldalával egyaránt foglalkozik. A várandós nő étrendjétől a tornagyakorlatokig mindenről szól, de a kispapáknak is szolgálnak jó tanácsokkal.

Mikor ajánljuk? Ha olyan helyen laksz, ahonnan nem tudsz bejárni a szülésfelkészítő órákra, ha a várandósságod alatt sokat kell pihenned, vagy az időbeosztásodnak nem felel meg az órák időpontja. (További információ: www.magzat.hu)

Kismamajóga, szülőpozíciós jógaórák

 


Kitől kaphatsz információt? Kismamajóga-oktatóktól.

Mit tudhatsz meg? A kismamajóga-órák légzőgyakorlatokkal, relaxációs gyakorlatokkal, a természeti népek vajúdást segítő technikáinak átadásával segítik a szülésre való felkészülést. Olyan hangok kiadását is megtanulhatod, amelyek szülés közben segítenek oldani a feszültséget, sőt gátizomgyakorlatokat is végezhetsz. A várandósság utolsó heteiben különleges, szülőpozíciós jógaórákra várnak a jógastúdiók pároddal együtt: itt megismerheted a vajúdást könnyítő pozíciókat, a párod pedig azt, hogyan segíthet neked a fájdalom kezelésében és a lazításban.

Készülj fel a szülésre!

Mikor ajánljuk? Ha szeretnéd kipróbálni a jógát, és ha a természetes, ősi megoldásokban bízol.

A fizikai felkészítést szolgáló órák: terhestorna, aquanatal

 


Kitől kaphatsz információt? Terhestorna- és aquanatal-oktatóktól.

Mit tudhatsz meg? A kondíciód karbantartásán kívül (ne feledd, hogy a szülés nagyon komoly fizikai igénybevétel!) megtanulhatod a vajúdást, a fájdalom kezelését segítő légzéstechnikát és a relaxáció módozatait.

Mikor ajánljuk? Ha a tested felkészítését tartod elsődlegesnek.

Tervezhető a szülés?

A gyermek világrahozatalára való felkészüléssel kapcsolatban egyre többször halljuk a „szülési terv” kifejezést. Az elnevezés kétségeket ébreszt: valóban tervezhető lenne a szülés? Noha bármikor adódhat olyan helyzet, amely felülírhatja eredeti elképzeléseidet (például szükségessé válhat a császármetszés vagy más beavatkozás), érdemes tisztázni, mit szeretnél és mit utasítasz el kategorikusan a szülés során. Először magadban fogalmazd meg ezeket a dolgokat, majd beszéld meg az orvosoddal is: ez annak felismerésében is segíthet, hogy vajon jól választottál-e. Az is szülési terv, ha jelzed az orvosodnak, hogy epidurális érzéstelenítést kérsz, vagy épp nem szeretnél ilyesmit, inkább a háborítatlan szülés az elképzelésed. Van, aki mindezt leírja (az interneten számos mintát találhatsz), és átadja a szülészorvosnak, sőt akár alá is íratja vele. Érdemes a különféle eshetőségekre is felkészülni: például milyen érzéstelenítést szeretnél, ha mégis császármetszésre lenne szükség?

Azt azonban érdemes tudnod, hogy a természet a leggondosabb tervezés mellett is felülírhatja az elképzeléseidet: szükségessé válhat olyan beavatkozás, amelyet eredetileg elutasítottál. Ha lehet, ezt próbáld nem traumaként megélni, hiszen nem vallottál kudarcot, jutalomként pedig ott van veled a kisbabád, akire vártál!

 

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top