Család

A gyerek életről és halálról kérdez, mit mondjak neki? – Dr. Ranschburg válaszol

Minden kisgyereknél eljön az a pillanat, amikor felteszi az elkerülhetetlen kérdéseket születésről és halálról. Vajon mi a jobb, ha őszintén válaszolunk, vagy ha mesékbe csomagoljuk a néha ijesztő valóságot? Dr. Ranschburg Jenő válaszol.

Kedves Doktor Úr!

Hároméves kislányommal kapcsolatosan lennének kérdéseim, akinek egy hónappal ezelőtt kis testvére született. A probléma onnan indult, hogy amióta a kicsi megszületett, sokszor játszik anyukásat, méghozzá igen naturálisan. A terhességem alatt ugyanis minden kérdésére őszintén válaszoltunk. Nem volt gólyamese, tudta, hogy a pocakomban van a kis testvér, amikor sokáig farfekvésű volt, kértük: ő is beszéljen hozzá, hogy forduljon meg. Tudta, hogy kórházba fogok menni, hogy megszüljem a babát, és mivel kérdezte, azt is megmondtam, hogy pontosan melyik testrészemen bújt ki a kisbaba. (A „hogy került oda?” szerencsére még nem merült föl benne.)

Megvallom őszintén, én ebből nem csináltam problémát, ám édesanyám mélységesen megbotránkozik minden alkalommal, amikor nálunk van, és a kislányom játszik. Olyankor babát dug a pólója alá, büszkén hordozgatja, majd mondja, hogy most pedig megfordul a baba, és meg is fordítja fejjel lefelé a pólója alatt. Aztán hanyatt fekszik, és megszüli – egyszerűen kihúzza a póló alól –, és hát közben mondja is, hogy „most pedig kibújik a baba a nunimon”. Aztán pedig felhúzza a pólóját, és szoptatni kezdi. Nekem szívmelengető érzés, hogy ilyen kedvesen viszonyul az anyasághoz, és mivel hónapok óta ebben vagyunk, teljesen természetesnek tartom, hogy ilyet játszik.

A gyerek életről és halálról kérdez, mit mondjak neki? - Dr. Ranschburg válaszol

Ám édesanyám szerint ez botrány. Szerinte, ha fiúk előtt játszik majd ilyet, ki fogják csúfolni. Úgy véli, meg kellene tiltanom ezt a játékot, mert káros a későbbiekre nézve. Szerintem nincs igaza. Próbáltam jobb belátásra bírni, de nem sikerült, nem is nagyon szólt hozzám napokig. Aztán azzal zártuk az ügyet, hogy megkértem a kislányomat, ha itt a mama, ne játsszon anyukásat.

A kislányomat elkezdte élénken foglalkoztatni a halál is – a másik kérdésem ehhez kapcsolódik. Szerencsére nem hunyt el senki a környezetünkben, csak hónapokkal ezelőtt egy fényképen meglátta a rég elhalálozott dédimamát, akit nem is ismert. Pár szóval sikerült kielégíteni a kíváncsiságát, mondtam, hogy a dédi nagyon öreg és beteg volt már, ezért szépen elaludt, és már nem ébred fel többé. Aztán halottak napján megint szóba került, amikor a nagyszülők említették, hogy készülnek a temetőbe. Akkor hosszasan kérdezősködött a kislányom, mi az a temető, mi az a sír, mit jelent meghalni. Nehéz volt okosakat válaszolni, hogy igazat is mondjak, de ne is ijesszem meg. Például furcsa volt kimondani, hogy ásnak a temetőben egy mély gödröt, és leeresztik bele a koporsót, amelyben az fekszik, aki meghalt. De annyira firtatta… Ön szerint nem ijesztő ez, hogy aki meghal, elalszik, és nem kel fel többé? Nem fog félni – vagy bennünket félteni – az elalvástól? A nyílt válasz helyett inkább mellébeszélni kellene? Ezekre a kérdésekre van „helyes” válasz?

Pár napja megint odaült mellém, és nagy komolyan mondta: „Anya, beszélgessünk az életről és a halálról!” Egyelőre nem látom rajta, hogy szorongana, hogy félelemmel töltené el, amiket hall, viszont nagyon foglalkoztatja a dolog.

Kérem, segítsen, előre is köszönöm szépen a válaszát!

Üdvözlettel:

Edit

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!

 
Kedves Edit!

Véleményem szerint nagyszerű, okos kicsi lánya van, és kérem, mondja meg a nagymamának, hogy szeretettel üzenem: téved! Az én generációmban rengeteg előítélet élt ezzel a kérdéssel kapcsolatban – a kislánya játéka csak azt jelenti, hogy a gyerek gondolkodik erről a kérdésről, és ennek semmiféle káros következménye nem lehet! Sokkal jobb, mint az, ha csacsiságokat beszélünk neki gólyáról meg rózsabokorról.

A halállal kapcsolatos válaszokat viszont nagyon befolyásolja, hogy a szülők hívők-e, vagy sem. Ha nem, lehetőleg kerüljék a túlvilági életre utaló magyarázatokat. A gyerek megérzi, ha ezt a szülő hit nélkül mondja. Lényegében nem tudnak többet mondani, mint amit Ön el is mondott a kislányának. Az „elalvás” metaforát valóban nem árt kihagyni a magyarázatból, mert alvászavarokhoz vezethet. Egyébként azt hiszem, mindent jól csinál, és abban is igaza van, hogy csak a kérdésekre felel – ne is lépjen tovább, csak akkor, ha a kislánya firtatni kezdi azokat a témákat is, amelyekről eddig még nem érdeklődött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top