Család

Mit tegyek? Nem akarok gyereket, a feleségem viszont igen – Dr. Ranschburg válaszol

Nem akarok egy 20-30 éves felelősséget felvállalni, és komoly stresszt okoz, ha csak rágondolok. A feleségem viszont szeretne gyereket...

Tisztelt Doktor Úr!

Mit tegyek? Nem akarok gyereket, a feleségem viszont igen - Dr. Ranschburg válaszolA feleségemmel 2 éve vagyunk házasok, aki 27 éves, én pedig 32 vagyok. A házasságkötés előtt tisztáztuk, hogy nem akarunk gyereket. Ám most ismét előkerült a gyerekvállalással kapcsolatos kérdés: legyen-e gyerekünk, vagy sem. Jómagam tartom az eredeti álláspontom, a feleségem viszont szeretne gyereket.

Az én érveim egyszerűek: nem akarok egy 20-30 éves felelősséget felvállalni, és komoly stresszt okoz, ha csak rágondolok. Nem érzem úgy, hogy alkalmas vagyok az apaszerepre.

Senki életét nem akarom tönkretenni, se a feleségemét, se a leendő gyerekét, ezért kérdezem Önt: ha mégis úgy döntünk, hogy vállalunk gyereket, akkor megváltozhat még a hozzáállásom? Mennyire jellemző az ilyen fordulat?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Péter

 Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek
a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!

Kedves Péter!

Mit tegyek? Nem akarok gyereket, a feleségem viszont igen - Dr. Ranschburg válaszolTermészetesen lehetséges ilyen pozitív fordulat – magam több hasonlót tapasztaltam pályafutásom során –, de erre nincs semmiféle garancia. Önnek igaza van abban, hogy a gyermekvállalás komoly felelősség, ráadásul a nevelés folyamatát sok-sok gond, fáradság, lemondás kíséri. Gyerek nélkül szabadabb, gondtalanabb az ember, felelősséget is csupán önmagáért kell vállalnia, és valójában ez sem kevés. Mégis sokan vallják – velem együtt –, hogy gyerek nélkül sivárabb, színtelenebb az élet.

Az Ön érvei a gyerekvállalással szemben racionálisak, a logikus gondolkodás eszközeivel támadhatatlanok. A valódi ellenérvek mélyebbről érkeznek – ha érzelgős lennék, azt mondanám: a szívből. Ám nincs semmi biztosíték arra, hogy ezeket a mélyebbről érkező hangokat meg fogja hallani, amikor – ha a gyermek mellett dönt – kicsi fiát vagy lányát az ölébe veszi. Sok függ attól, hogy a racionális érvek mellett nincs-e mélyebb – saját családjában gyökerező – oka az ellenállásának.

Kedves Péter, nem tudom felmenteni az autonóm döntés felelőssége alól. Sokszor láttam már fiatal, gyermeket csak ímmel-ámmal vállaló férfit „feloldódni” az apaszerep gyönyörűségében, de tapasztaltam már ennek az ellenkezőjét is. A döntés folyamatában, kérem, vegye tekintetbe azt is: megfoszthat-e egy gyermekre vágyó nőt az anyaság élményétől, és – ha megteszi – megbocsátja-e ezt Önnek a felesége?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top