Család

Segítség, a fiam titokban gyógyszert szed, mert lány akar lenni! – Dr. Ranschburg válaszol

A 16 éves fiam elárulta: hónapok óta női fogamzásgátló tablettát szed, hogy befolyásolja a nemi hormonokat, mert nem akar megférfiasodni. Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?

Tisztelt Tanár Úr!

Nagyon elkeseredtem! Van egy 16 éves fiam, aki eddig teljesen normális kamaszként viselkedett (pl. flegmaság, szemtelenség stb.). Informatikát tanul, sokat ül a számítógép előtt, és sok netes ismerőse van. Úgy fél éve azonban elárulta, hogy másként gondolkodik, úgy érzi, rossz testbe született, és lányként szeretne élni.

Segítség, a fiam titokban gyógyszert szed, mert lány akar lenni! - Dr. Ranschburg válaszol

Korábban érdekelték a lányok, ha engedtem volna, felutazik Budapestre, hogy találkozzon az egyik netes leányzóval, de mivel messze lakunk, nem engedtük el. Bálban összeölelkezve táncolt kislánnyal, osztálytársnőivel. Most elárulta, hogy hónapok óta tablettát szed, hogy befolyásolja a nemi hormonokat, mert nem akar megférfiasodni. Tudom, hogy ez egy női fogamzásgátló, szerinte ezt írják fel a hasonló gondolkodású embereknek. Neki nem írta fel senki, az interneten rendelte meg, onnan küldték. Már korábban elvittem orvoshoz, gyermekpszichológushoz, de mivel nem úgy reagált, ahogyan a fiam szerette volna, nem ment el többször. Tanácstalan vagyok, mit csináljak? Szerintem tönkreteszi az életét, de sajnos csak a netes ismerősökre hallgat, akik hasonlóan gondolkodnak, annak ellenére, hogy sok mindent megbeszélünk.

Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?

P. Julianna

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek
a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet! 


Kedves Julianna!

Mindenekelőtt azonnal állítsa le a gyógyszert! A levelében megnevezett szer valóban fogamzásgátló is, de elsősorban az a funkciója, hogy fékezze a férfi nemi hormonok – a tesztoszteron – termelődését! Ahhoz, hogy férfi ilyen gyógyszert szedjen, igazolt, pszichológusok által visszafordíthatatlannak minősített nőiazonosság-érzésre van szükség, és természetesen orvosi felügyeletre, terápiára. Egyetértek aggodalmával: a fia valóban veszélyben van.

Tizenéves korban a nemiazonosság-élmény lehet még zavaros és bizonytalan úgy, hogy egy-két év múlva ennek már nyoma sincs, és a gyerek egészséges férfiként élhet. Megtörténhet persze az is, hogy valóban nőnek érzi magát, és szeretné, ha a teste megfelelne ennek az érzésnek – bár az ilyen azonosságzavarnak tapasztalataim szerint már kisiskoláskorban vannak jelei –, mindezt azonban pszichológiai és szakorvosi vizsgálatoknak kell igazolnia. Még egyszer hangsúlyozom: a gyógyszer szedését tiltsa meg, és haladéktalanul forduljon a gyerekkel orvoshoz és pszichológushoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top