Család

Unatkozik a gyerek? Segíts hobbit választani!

Ha már órák óta a televízió előtt csücsül, vagy le sem veszi tekintetét a számítógép monitorjáról, eljött a cselekvés ideje! Induljatok hobbi vadászatra!

Unatkozik a gyerek? Segíts hobbit választani!Az agyagozástól a falmászásig, a kórustagságtól a gördeszkázásig számtalan szabadidős tevékenység és sport kipróbálására buzdíthatod felesleges energiákkal rendelkező vagy épp látványosan unatkozó iskolás gyermekedet.

Egy általa is kedvelt hobbi vagy sport ugyanis többféle előnnyel bír. Egyrészt egészséges magabiztosságot ad, és lehetőséget teremt arra, hogy konstruktívan használja fel energiáit; másrészt pozitív visszajelzést biztosít, és még kreativitásának kibontakoztatásában is segíthet

Balettozna vagy inkább horgászna? Ne feledd, hogy egy hobbi akár hosszútávú célkitűzéseket is megalapozhat. A gyermek folyamatosan fejlesztheti tudását, csiszolja képességeit, sőt megmérettetheti magát egy-egy versenyen; de hobbija segítségével tagja lehet egy közösségnek, ahol az együvétartozás élményével gazdagodik.

Egy szenvedélyesen űzött sport életre szóló tevékenységgé, sőt karrier lehetőséggé válhat. Jó példa erre az a kisfiú, aki óvodásként megszereti a focit, és felnőtt korában is szívesen rúgja a labdát.

Egy rajongásig űzött hobbi ráadásul ráveheti gyermekedet az újság- vagy könyvolvasásra (pedig ezt korábban nem szívesen tette) főleg, ha kedvenc elfoglaltságáról szerezhet új információkat.

Unatkozik a gyerek? Segíts hobbit választani!

De vajon mi alapján válasszunk hobbit? Ehhez vegyünk sorra és gondoljunk át néhány segítő kérdést:

  • Milyen képességei, készségei vannak gyermekednek?
  • Miben látod ügyesnek, tehetségesnek?
  • A magányos tevékenységek, vagy inkább a társas sportok, elfoglaltságok érdeklik?

Unatkozik a gyerek? Segíts hobbit választani!
A hobbi kiválasztásakor ügyelj arra, hogy mindig a gyermek igényeiből, képességeiből és ne saját elvárásaidból, be nem teljesített gyermekkori álmaidból indulj ki!

Azt se feledd, hogy főleg kisebb gyerekeknél gyakoriak a fellángolások, amelyek aztán hamar kihunynak, ezért mielőtt porontyod beleveti magát valamelyik tevékenységbe, adj lehetőséget egy kis szárnypróbálgatásra!

Végül javaslom, hogy tájékozódjatok gyermeked iskolájában is, hiszen az oktatási intézmények számtalan szabadidős elfoglaltságot nyújtanak tanulóiknak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top