Család

Savlekötő helyett maró folyadékot kapott egy kismama

Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai kórházában – írja az Index.hu.

Keményné Makai Boglárka 2010. február 12-én feküdt be a Podmaniczky utcai kórház szülészetére túlhordott terhességgel. Mintegy tízórás vajúdás után az orvos császármetszést javasolt. A műtét előtt egy pohárka folyadékot adtak neki, amire azt mondták, hogy savlekötő és azért kapja, hogy később ne legyen gyomorégése. A kismamának azonban égni kezdett a szája és a torka, majd fulladni kezdett, és végül vért hányt. Az orvosok allergiás reakcióra gyanakodtak.

Másnap a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára szállították, megtükrözték a gyomrát és kiderült, hogy lúgot itattak a nővel. A gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapig ápolták, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát. A nyelőcsöve négy milliméteresre szűkült, máig nem tud rendesen nyelni, ezért előbb vékonybélszondán keresztül, majd legutóbbi műtétje óta gyomorszondán keresztül táplálkozik. Nyelőcsövét gyakorlatilag ki kell cserélni.

A korábban MÁV-kórházként ismert intézmény illetékesei szóban elismerték a hibát, belső vizsgálat is indult, de végül arra jutottak, hogy megmagyarázhatatlan ami történt, nem tudták kideríteni, miként került maró folyadék a savlekötős üvegbe, majd onnan a kismama poharába. A rendőrségi nyomozás még nem zárult le, részben a kórházi vizsgálat sikertelensége miatt. Az eset miatt eddig két szakdolgozó és egy orvos kapott fegyelmit, egy másik orvos fegyelmi ügye még függőben van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top