Család

7 tanács, hogy megszeresse a sulit

Mindjárt kezdődik az iskola! Lassan visszatér a ritmus a hétköznapokba, a szünidő szabálynélküliségét felváltja az iskolai év kötöttsége. Segíts a gyerekednek, hogy könnyedén visszaszokjon az iskolapadba!

Felnőtt fejjel a munkakezdés visszatérés a monotonitásba, a korlátok közé, a gyerekek többsége azonban már várja az iskolát, és örül a szeptembernek. Az új tanév új kalandokat, új találkozásokat, új próbatételeket hozhat, ezért mindig nagy jelentősége van az iskolakezdésnek. Ötleteinkkel az egész család jól veszi a szeptemberi átállást.

1. Menj elébe!

7 tanács, hogy megszeresse a sulitA vakáció alatt szabadjára kell engedni a gyereket, ez az egész szünet lényege. De néhány nappal az iskola előtt nem árt őket hazavezetni, testileg és lelkileg egyaránt. A szünet utolsó napjaiban már érdemes az iskolára készülődni, csomagolni, átnézni a ruhákat, a szobát, az íróasztalt is felkészíteni az új tanévre. Így nem csak úgy beesnek első nap az osztályterembe.

2. Készüljetek fel!

A füzetek csomagolása, takarítás, vasalás közben beszéljétek meg az elmúlt tanévet, és vegyétek számba, hogy mi várhat rá az új osztályban. Ne kerüld el a várható nehézségeket se, adj neki tippeket, hogy miként viselkedjen a kevésbé szimpatikus tanárokkal vagy osztálytársakkal. Ha az évben vizsgák, kemény felmérők várnak rá, vegyétek számba, mennyi időt kell szánnia a tanulásra, milyen különórákat érdemes vállalnia.

3. Állítsd vissza a szabályos napirendet!

Küldd a gyereket korán aludni, és korábbra állítsd be az ébresztőórát: így lépésről lépésre szoktatod vissza a megszokott napirendhez, és az első iskolai napon nem fog bal lábbal kelni. A szokásokhoz fokozatosan kell visszatérni, traumák nélkül: az iskolát sem lehet feszült ritmusban kezdeni, az első napok afféle bejáratásnak számítanak, feladatok javításával, a programok ismertetésével, helyettesítésekkel és rövidített órákkal telnek el, hogy aztán teljes gőzre lehessen kapcsolni.

4. Ünnepeljétek meg az első napot!

Ha a gyereked már felsős vagy középiskolás, az első iskolai napot megelőző este kisebb összejövetelt rendezhetsz az osztálytársakkal. Ha még kicsi, keress valamilyen jelképes ajándékot, amely a szünidőből az új „munkába” vezető átmenetet jelzi, vagy készítsetek rajzot, amelyet majd kiteszel a szoba falára vagy a bejárati ajtóra, így ünnepelve meg az eseményt. Ez különösen az egyes fokozatok átlépésekor fontos, az alsóból a felső tagozatba és a felső tagozatból a középiskolába kerülés idején. Az új tanárok, új osztálytársak, új helyszín mind-mind stressztényező, ezért próbáld a lehető legkönnyebbé tenni számára az átmenetet. Ugyanakkor arra is emlékeztetned kell, hogy ez új kötelességekkel és új felelősséggel jár.

5. Vásároljatok!

Általában mindenki szereti maga beszerezni az iskolában szükséges holmikat: az iskolatáskát, a füzeteket, a könyveket, a tolltartót. A külsőségek is segítenek abban, hogy az új kaland kedvező színekben tűnjön fel: élénk színű borítók, házi füzetek a kedvenc személyiségek képeivel, esetleg egy új tornaruha mindent élvezetesebbé tehet. A kicsiket is vond be a választásba, és tartsd tiszteletben ízlésüket, a nagyok számára pedig ez jó alkalom lehet, hogy megmutassák önállóságukat (és azt, hogyan bánnak a pénzzel).

7 tanács, hogy megszeresse a sulit

6. Kísérd el!

Az első napok az új osztályban várakozást, ugyanakkor elutasítástól való félelmet is hoznak magukkal. A mama vagy a papa kezét szorongatva nagyobb biztonságban érezheti magát a gyerek. A kicsiket bizonyosan elkísérik az iskolába, és értük is mennek. De egy felsős vagy középiskolás is értékeli, ha papa „véletlenül” épp a tanítás végén jár az iskola felé, ellopva néhány értékes órát a munkától. De vigyázat: ha a viszonyotok nem egészen felhőtlen, a gyerek a meglepetést ellenőrzési kísérletnek fogja tekinteni.

7. Szervezd meg a napjait!

Ha az első lépéseket jól tette meg, mindenkit átjár az a megnyugtató érzés, hogy nehézségek nélkül telik majd el az új tanév. Készítsetek együtt vázlatot, amelyben szerepelnek elfoglaltságai, házi és egyéb feladatai, a sport, de ügyelni kell arra, hogy ne vigyétek túlzásba az iskolán kívüli tevékenységeket, mert a gyerekeknek szünetre és játékra is szükségük van. Könnyebbé teszi a dolgokat, ha más családokkal egyeztetsz: össze lehet fogni három vagy négy gyereket ugyanabból az osztályból, hogy együtt végezzék délutáni feladataikat, majd felváltva lehet őket követni egyéb tevékenységeikben is. Így az élet mindenki számára egyszerűbbé válik!

 

7 tanács, hogy megszeresse a sulitA cikkünk a Nők Lapja Egészség augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Mitől alszunk jobban?
  • Zsírok – barát vagy ellenség?
  • Stroke: három órán múlik
  • Tízórai, uzsonna – 12 egészséges tipp

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top