Család

Így fejlődik a baba beszéde

Amikor megszületik, alig várod, hogy megszólaljon. Két év múlva már zsong a fejed a sok kérdéstől. Te meg tudnál tanulni egy nyelvet ennyi idő alatt?

Beszélj hozzám!

Nyöszörög, sír, cuppog. Nagyjából ennyi. Ennyi? Még nehéz elképzelni, hogy bármilyen hatással lenne kisbabádra, amit mondasz neki, sőt az is, hogy egyáltalán beszélsz hozzá. Pedig ez nagyon fontos korszak. Már magzatként érzékennyé vált a hangodra, és megszokta, hogy a testedben állandó ritmikus zsongás vette körül. Maga a beszéd, sőt a gyerekdal vagy egy-egy jó, lüktető vers ugyanezt a biztonságot idézi fel számára. Figyeld meg, csak úgy issza a szavaidat! Hathetesen már egy-egy mosollyal is megajándékoz mondókáidért cserébe!

Hogy segítsd?

  • Hallgass az ösztöneidre, beszélj hozzá úgy, ahogy jólesik! Bár idétlennek tűnik, de a baba a magas hangon ejtett, elnyújtott szavakra, a szóismétlésre figyel a legjobban.
  • Amikor pelenkázod, öltözteted, mondd el neki, éppen mit csinálsz!

Gyakorolni, gyakorolni!

Így fejlődik a baba beszédeEleinte főleg szomorúságának, fájdalmának ad hangot a baba. Nagyjából két hónapos, amikor először hallat vidám gurgulázást, kurjantást. A szülők örömmel válaszolnak, amire a baba újabb boldog göcögéssel reagál. Ez már komoly tanulási folyamat! A kisbabád saját magától is tanul: felfedezi, milyen érdekes hangokat tud kiadni azzal, hogy beszívja, kifújja a levegőt, hogy cuppog, hogy kiált, hogy hosszan kitart egy ó-t, egy í-t. Szépen sorban kikísérletezi a világ összes beszédhangját, még a busman csettintők vagy a francia nazális is kiválóan megy neki. Ám közben figyeli is, hogy a környezete ezek közül melyiket használja, a saját anyanyelvének megfelelőket megtartja, a többit lassan „elfelejti”. Szinte folyamatosan gyakorol: gagaga, mmmammma, közben tanulmányozza magát: hogy tartom a számat, amikor ilyen hangot hallatok. Ez segíti el a következő lépésig, az utánzásig, hiszen már tudja: ha anyutól hallom, hogy mama, csak fel kell idéznem, én hogy adtam ki ugyanezeket a hangokat.

Hogy segítsd?

  • Mindig válaszolj együtt érzően, amikor érzelmeit fejezi ki. Így megerősíted, hogy érdemes erről „beszélgetni”.
  • Ne magyarázz hosszan, bonyolultan, ez túlterheli a kisbabát.
  • Tanulj meg hallgatni is, várd meg, míg befejezi a mondanivalóját, utána válaszolj. Így alakul ki a párbeszéd.

Tudom, mit mondtál!

A beszédmegértés első jeleit már hat hónapos korban felfedezhetjük, de ekkor még nagyon sokat számít, hogy ki és milyen körülmények között beszél a kicsihez. A „hol a papa?” kérdés hallatán a pici a papára néz, de csak akkor, ha ezt azonos körülmények között és ugyanolyan hanghordozással hallja újra és újra. Néhány hónap múlva már más környezetben, azután más hangsúllyal is megérti, hogy ez a kérdés mindig az édesapjára vonatkozik. Egyévesen jön el az ideje, hogy a puszta hangsor is jelentést hordoz a baba számára. Ha belegondolunk, nagyon nehéz a szavakat a környezettől függetlenül felismerni, hiszen az élő nyelvben nem mindig hallatszik, meddig tart az egyik szó, hol végződik a másik, ráadásul a magyar nyelv toldalékokat is ragaszt hozzá. Meglepő módon a babák már féléves koruktól felismerik a nyelvtani különbségeket is, ám ezt a tudásukat a gyakorlatban csak jó egy-másfél év múlva kezdik használni.

Hogy segítsd?

  • Eljött az ideje az egyszerű képeskönyvek nézegetésének. Vedd az öledbe a babát, és mutass rá a képekre. Mondd, hogy mit láttok! Még nem kell hosszan magyarázni.
  • Sétáljatok a lakásban, kertben, és mutasd meg, mi micsoda!

Babanyelv

Az egyéves egyszavas mondatokban beszél. Természetesen ezt gesztusokkal is kíséri. Nyújtja a kezét, pipiskedik, közben azt kiáltja: „Fel, fel!” Nyilvánvaló, hogy ez azt jelenti: vegyél fel, elfáradtam. Szavainak egy részét a felnőttek megerősítésére tanulja meg: amikor a gőgicsélésben ott tartott, hogy „mamama”, akkor anya mindig örült neki, és mondta, hogy „igen, én vagyok a mama!”. Ugyanígy tanulja meg, hogy „papa”, „baba”. Környezete még megajándékozza néhány egyszerűsített (tudományos nevén dajkanyelvi) szóval, amelyet komoly felnőttek nem használnak, de a piciknek megkönnyíti az életét. Ilyen a pipi, a kaki, a cici, pápá és társai. A szavak más részét utánzással sajátítja el, gesztusokkal együtt. Ilyen az egyik leggyakoribb babaszó, a „nem!”, fejrázással kísérve.

Hogy segítsd?

  • Keress olyan mondókákat vagy dalokat, amelyeket el is lehet mutogatni. (Megy a kocsi, fut a kocsi…; Ez a cica fekete, csak a füle tarka…). Élvezni fogja a közös produkciókat.
  • Értsd meg akkor is, ha a beszéd ugyan még nem tökéletes, de gesztusaiból tudsz következtetni. Nem kell kicsikarni a beszédet, produkáltatni a picit. A beszédfejlődés is sajátos érési folyamat eredménye, ne siettesd!

Ha egy üzlet beindul…

A beszédindulás egy- és hároméves kor közé tehető. Van olyan gyerek, akinél látszólag a semmiből érkeznek a kerek mondatok, másnál apró lépésenként jelennek meg új elemek. Az átlagos gyerek (olyan persze nincs) másfél éves kora körül 30–80 szót használ, ez a szókincs a további egy év alatt tízszeresére bővülhet! Folyamatosan bombázza szüleit a „mi ez?” kérdéssel, ha furcsa, nehéz szót hall, használhatóvá alakítja (traktor: taktor), ha nem ért valamit, jelentést ad (földrajz: földre rajzolnak), számára nincs értelmetlen szó. A ragozással még nehezen boldogul („enyém autóm”). Háromévesen eljön a „miért?” korszaka, és a legtöbb szülő számára az a pillanat, amikor pici csendre vágyna néha, de közben boldog, hogy a kicsi birtokba vette a nyelvet, és örömmel használja.

Így fejlődik a baba beszéde

Hogy segítsd?

  • Hagyd, hadd mondja úgy, ahogy sikerül. Ne javítsd ki minduntalan, csak feltűnés nélkül mondd el a helyes változatot!
  • Te mindig helyesen beszélj! A kicsi lehet édi-bédi cukorfalat, de direkt ne selypíts, ne beszélj hozzá pöszén, mert eltanulja.

A kommunikáció mérföldkövei

Az egészséges gyerekek beszédfejlődése tág keretek között változik. Ne lepődj meg, ha a te babád az alábbiaknál valamivel előbb vagy később jut el egy állomáshoz.

6 hetes: visszamosolyog.
2 hónapos: örömében kurjongat.
3 hónapos: saját hangját utánozza, gyakorol.
6 hónapos: gőgicsél, szótagsorokat ismételget, megjelennek a beszédértés első jelei.
9 hónapos: a tudatos utánzás kezdete.
1 éves: az első szavak, a beszédértés egyértelmű.
1,5 éves: szókincsrobbanás, „mi ez?” korszak, a nyelvtani elemek megjelenése.
2,5 éves: „miért?” korszak, folyamatos beszéd, szóalkotás.

Baj van?

Ha a baba nem reagál a hangokra, vagy csak akkor kommunikál, ha jól látja, aki beszél hozzá, lehet, hogy hallászavara van. Ezt minél előbb érdemes kideríteni! Ha egyévesen nem mutatja jelét a beszédértésnek, és másfél évesen sem használ egyetlen szót sem, kérd szakember tanácsát!
Nagyóvodás korig nem jelent problémát, ha néhány hang kiejtése nem tiszta. Fordulj logopédushoz, ha a kicsi beszéde hároméves kor után is érthetetlen. A dadogás három- és ötéves kor között átlagos gyerekeknél is előfordul, de kérj tanácsot szakembertől, szükség van-e kezelésre. Sose csúfold, ne sürgesd, ne javítgasd ki, ne mondd el helyette!

 

A cikkünk a Kismama augusztusi számában jelent meg.

A magazin legfrissebb számának tartalmából:

  • Anya, beszoksz velem?
  • Mi lesz a mellemmel?
  • Nagy babaétel-kalauz
  • Várandósság: öltözz az ősz színeibe!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top