Család

Sem anyja, sem otthona nincs a gyereknek. Mit tegyek? – Dr. Ranschburg válaszol

Sem anyja, sem otthona nincs a párom kislányának, aki még csak hároméves. Hogyan segíthetnék neki?

Kedves Doktor Úr!

Sem anyja, sem otthona nincs a gyereknek. Mit tegyek? - Dr. Ranschburg válaszolPáromnak a kislánya most szeptemberben lesz hároméves. Az édesanyja teljesen lemondott róla. Mivel a párom sokat dolgozik, így a kislánya hol a nagyszülőknél, hol a keresztszülőknél, hol pedig a dédszülőknél van naphosszat, esetleg éjszaka is. Szegény gyerek nem tudja, hol is van az otthon és ki is az édesanyja – már engem is hívott anyának. Előfordult néhányszor, amikor nálunk voltak és közeledett a fürdés és a lefekvés ideje, hogy a kislány elkezdett sírni, és nem akart sem fürödni, sem nálunk aludni. Így haza kellett menniük a keresztszülőkhöz, ahol jelenleg albérletben laknak. Igazából senkivel nincs el napokig, főképp ha ott is kell aludnia. Nagyon rendezetlen az életük, semmi rendszer/napirend nincs sem az evésben, sem az alvásban vagy egyéb más dolgokban. Most szeptembertől ment óvodába, reménykedem, talán egy kis rendszerességre szoktatás segít majd neki az oviban. Mit tehetnénk?

Előre is köszönöm!

 

Kedves Levélíró!

Bevallom, kicsit összeszorult a szívem, amikor olvastam a levelét. A helyzet ismeretében nem tudok mást tanácsolni: próbáljanak arra törekedni, hogy a gyerek mindhárom „törzshelyén” jól érezze magát. A régi „nagycsaládokban”, amelyekben több generáció élt együtt, a gyerek több női családtag közül válogathatott, amikor „anyát” keresett magának – remélem, hogy most is ez fog történni, és a kislánynak módja lesz végül „kiválasztani” valakit.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív / Dömötör Csaba

Az óvoda tekintetében igaza van, de egyébként is érdemes lenne a másik két „tartózkodási hellyel” egyeztetniük; alvási, étkezési időkre, szokásokra gondolok, amelyeket a lehetőségekhez mérten össze kellene hangolniuk. Nemcsak a rend miatt, de azért is, hogy szokások alakulhassanak ki a gyerekben, és ha nincs egyetlen helyen otthon, hát – legalább egy kicsit – három helyen érezze otthon magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top