Család

Hiába nyomja, nem jön!

Az anyukák fejben tartják gyerekük anyagcseréjének ritmusát, s ha egy nap kimarad, megjegyzik; a másodikon már nézegetik a hasát; a harmadikon előkerül a szilvalekvár és a gyerekorvos telefonszáma.
Hiába nyomja, nem jön! Olvass tovább!
Gyakran van a gyermeknek hasmenése?

Gyorsan leszögezzük: heti két-három széklet is elég, ha a kicsi egyébként jól van, nem panaszkodik, nem puffad nagyon, nincs hányingere és gyarapodik; valamint ha a kakilás számára nem különösen nehéz, fájdalmas. A székrekedés egyébként csupán tünet, ami mögött csak az esetek néhány százalékában áll betegség.

Nem ért rá kakilni

Andris másfél évesen már egyáltalán nem használt pelenkát. Néhány hónappal előbb már éjjel sem pisilt be. Nagyon örültem, mert így megszűnt a pelenka alatti állandó bőrgyulladás. Jött viszont helyette más: egy négynapos nyaralás alatt kezdődő székrekedés. Arra gondoltunk, hogy az autópályán nem tudtuk időben bilire tenni, ha szólt. Itthon próbálkoztam a szokásosakkal: szilva, dinnye, barack. Még három nap, és semmi. Már nagyon aggódtunk, végül kúppal, sok sírással, kapálózással csak apró kakik születtek.

Hiába nyomja, nem jön!

Már egy hete csak gyümölcsöt, pépeket evett, még mindig napi tízszer szopott, rengeteget mozogtunk, masszíroztam a hasát, de csak egyre rosszabb lett a helyzet. Végül egyik reggel, amikor már kőkemény volt a pocakja, beadtam a javasolt hashajtó minimális (csecsemő-) adagjának a felét. Ettől nagyon durva hasmenése lett szinte azonnal. Ahogy ez elmúlt, újra kezdődött minden. Ekkor pszichológiai módszerekkel próbálkoztunk. Gyurmáztunk, homokoztunk, kakiltattuk a babákat és a kis állatkákat. Bejöhetett velem, amikor vécére mentem. Megnéztük, hogyan kakil Morzsi kutya. Végül az hozta meg a megoldást, hogy néhány napon keresztül a délutáni ébredés után (ez a legnyugalmasabb időszak) bilire ültünk, meséltünk, játszottunk rajta. Az első három napon ilyenkor adtam neki kúpot is a biztos eredményért, aztán a kúp eltűnt, a bilin türelmesen ülés maradt. Valószínűleg az lehetett a probléma, hogy nem volt kedve abbahagyni a játékot a bilizés kedvéért.”

Fekete Alexandra, Panka (5) és Andris (1,5) anyukája

Csecsemő vagy kisgyerek?

Életkoronként eltérőek a székrekedés okai és kezelési módjai. Az élet első hónapjában a napi többszöri széklet jellemző szopós gyerekeknél. Ha mégsem így lenne, ilyen apróságoknál az esetek döntő többségében a nem elegendő táplálék, ritkábban valamilyen anatómiai ok, fejlődési rendellenesség állhat a háttérben, amit kezelni kell. Tápszeres babánál, ha nehezen és ritkán kakil, lehet próbálkozni a tápszercserével, de ha nincs más panasz, nem érdemes aggódni. Egy négy-öt hetes csecsemőnél például, ha csak anyatejet fogyaszt, ami majdnem teljesen felszívódik, alig képződik salakanyag. Így nála a négy-öt naponkénti kaki is normális lehet, ha egyébként jól érzi magát, gyarapodik, más tünete nincs – ez nem székrekedés. Legközelebb a hozzátáplálás időszakában alakulhatnak ki nehézségek, amelyekre az étrend változtatása a megoldás. Vannak, akik például a banánt vagy az almát nem bírják.
Két-három éves kor körül a kakilásra is kiterjedhet a dacosság, és az ekkortájt esedékes szobatisztaság is bezavarhat. A túlzott erőltetés, a bekakilástól való félelem visszatartáshoz vezethet, amit jó idejében elcsípni, mert később nehezebb visszafordítani a folyamatot.

Mit eszik?

Mielőtt orvoshoz fordulnál, próbáld ki ezeket!

Elsősorban
  • Egyetek rostban gazdagabb ételeket, több gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, gabonapelyheket!
  • Szüntesd be a száraz ételek, csokoládé és egyéb cukrozott ételek nassolását!
  • Több folyadék – de kerüld a hozzáadott cukrokkal készült gyümölcsleveket!
  • Mozgásra fel! Töltsetek mindennap legalább két órát játszótéren, parkban fogócskázva, bújócskázva, vagy jobb híján a lakásban babatornával.

Kivételes esetben

  • Adj a kicsinek egy-két teáskanál „csúszó anyagot” – ízesített paraffinolajat, olívaolajat, hogy könnyebb legyen a székelés. A paraffinolaj nem szívódik fel, megkönnyíti a széklet távozását, bevonja és így nem sérti fel a végbél nyálkahártyáját.
  • Glicerines kúp – alkalmanként, végszükség esetén otthon is használhatod, de ne legyen rendszer belőle!
  • Adj enyhe beöntést – patikában kapható erre a célra úgynevezett gyermek beöntőballon. Óvatosan, legfeljebb néhányszor próbálkozz ezzel.

Ez a legfontosabb! Elég rosthoz jut? Ideális, ha az étrendben sok zöldség szerepel.  A kelfélék, a hüvelyesek, a spenót, a cékla, a padlizsán és a sütőtök rosttartalma is magas, szerepeljenek ezek minél gyakrabban a gyerek étrendjében. Keverheted gyümölccsel is, ha a zöldségek éppen feketelistán vannak, hátha édeskés, savanykás ízzel megeszi. Különösen hasznos a reggel, éhgyomorra elfogyasztott nyers zöldség és gyümölcs. Bevetheted a népi praktikákat, így az adalékanyag-mentes, magas gyümölcs- és alacsony cukortartalmú lekvárt, az aszalt szilvát is. Iszik eleget? Kínáld meg többször is vízzel, édesítetlen teával, hígított százszázalékos, rostos gyümölcslével.

Segítő tippek

dr. Micskey Éva
dr. Micskey Éva

– Orvoshoz akkor forduljanak a szülők, ha a felsorolt trükkökkel nem tudnak egy-két hónapon belül változást elérni, vagy ha a négy-öt naponkénti széklet mellett más kellemetlen tünetek, például erőteljes puffadás, rossz közérzet, hányinger, elégtelen súlygyarapodás is tapasztalhatók – tanácsolja dr. Micskey Éva, a Budai Gyermekkórház gasztroenterológus főorvosa. Nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel kezeljük a helyzetet, ha a gyerek nehezen kakil, mert erőltetéssel, fájdalmas beavatkozással csak fokozzuk szorongását. Igyekezzünk természetesen viselkedni, ne csináljunk belőle problémát már az első tüneteknél, ne hagyjuk, hogy központi kérdéssé váljon a nagydolog a családban. Ha rossz szokások rögzülnek, akár évekbe telhet, mire sikerül változtatni. Számíthatsz arra, hogy az orvos első kérdései az étrendre, testmozgásra fognak vonatkozni. Légy őszinte, és ne zárkózz el a változtatástól!

Kórházban

 

dr. Karsza Levente
Dr. Karsza
Levente

– A probléma akkor fajulhat el, és leggyakrabban akkor alakul ki ördögi kör, ha több nap kimaradás után a széklet keménnyé, így a székelés fájdalmassá válik. Utána már ettől való félelmében tartja vissza újra és újra a gyerek – dr. Karsza Levente, a Heim Pál Gyermekkórház gyermeksebészeti osztályának főorvoshelyettese. Ha nagyobb székletrög alakul ki, és otthon nem sikerül egyről kettőre jutni, a kórházban beöntésekkel fogják oldani, és ha nagyon szükséges, fizikailag távolítják el. Erre azért van szükség, mert ahogy telik az idő, a széklet egyre jobban beszárad, tömege nő, a gyerek már nem képes kinyomni. A végbél környéke felrepedhet, székletcsorgás következhet be. A végbél pedig a tartósan fennálló problémától maradandóan sérülhet vagy elzáródhat. Az ilyenkor elkerülhetetlen, csöppet sem kellemes beavatkozástól jobb megóvni a gyerekedet, így igyekezz a problémát az első tüneteknél kezelni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top