Család

Fiatalok az éjszakában. Hogyan vigyázzunk rájuk?

A West Balkánban történt tragédia óta kis túlzással egy ország gondolkodik azon, hogyan lehetne megóvni a tizenéveseket az éjszakai életben rájuk leselkedő veszélyektől, úgy, hogy közben ne kelljen otthon ülésre kárhoztatni őket. Utánajártunk, hogyan próbálják ezt a kérdést kezelni az itthoni és külföldi szórakozóhelyek.
Fiatalok az éjszakában. Hogyan vigyázzunk rájuk? Olvass tovább!
Diszkótragédia – szigorodik a szabályozás

A tragédia után megmozdult az ország: az egyik közösségi oldalon szülői csoport szerveződik a tinédzserek szempontjából biztonságnak tekinthető szórakozóhelyek feltérképezésére, de a hatósági ellenőrzés is szigorodott. A kormány is lépett az ügyben: elfogadták azt az előterjesztést, amely a 14 év alattiakat kitiltja az éjszakai rendezvényekről, és amely szerint a 14 és 18 év közöttieket a helyek személyzete megkülönböztető karszalaggal láthatja el. Január végén a szórakoztatóipar különböző területein tevékenykedők is egyesületet alakítottak a biztonságos szórakoztatás garantálása érdekében.

Abban mindenki egyetért, hogy a teljes tiltás nem megoldás, hiszen amióta világ a világ, a fiatalok szeretnek bulizni, és ennek megtalálják a módját. A mai világban az is kérdéses, van-e létjogosultsága a délután kezdődő, és még az esti órákban véget érő „tinidiszkóknak”.

Pozitív lista a bulihelyekről

Fiatalok az éjszakában. Hogyan vigyázzunk rájuk?Bár a tizenévesek általában nem a vendéglátósok kedvencei, nem tiltják ki őket a partikról. Azokról a partikról, amelyeken éjfél körül indul be igazán a buli, így korai hazatérésről szó sem lehet. A szülő pedig aggódik, nem is alaptalanul.

Szabó Maya, az interneten szerveződő Budapesti Szülők Riadólánca egyik fő szervezője elmondta, hogy a hozzájuk csatlakozó önkéntes szülők a szórakozóhelyek vezetőivel veszik fel a kapcsolatot, és saját szemükkel próbálják felmérni, mi is történik a bulikon. „Nem razziázni megyünk és senkit nem marasztalunk el, inkább pozitív listát készítünk az általunk jónak talált bulihelyekről” – hangsúlyozza a négygyermekes édesanya, aki azt is elmondja, hogy a szórakozóhelyek többségének vezetőiben partnerre talált a kezdeményezés. „Általában maga a tulajdonos vezet körbe bennünket, és mutatja meg mennyire biztonságos a hely. Azt pedig laikusként is fel tudjuk mérni, mekkora a tömeg, vagy mennyire biztonságos a környék” – meséli.

Kártyával a koncertre

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a szülői csoport az egyik budapesti szórakozóhely által bevezetett kártyás beléptetőrendszert is. A helyre a 14 éven aluliak csak szülő kíséretében érkezhetnek, míg a 14 és 18 év közöttieknek a szülővel közösen kell kiváltaniuk azt az úgynevezett Zöld Kártyát, amely a belépésük feltétele. „Belépéskor a biztonsági személyzet ellenőrzi a kártyához tartozó fényképet a rendszerben, és rögzíti az érkezés időpontját. A kártyát kifelé menet is le kell húzni, ha ez elmarad, az illető legközelebb már nem léphet be” – mondja Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon Kft. társtulajdonosa. – „A kártyához tartozó egyedi kód segítségével a szülő az otthoni számítógépéről is ellenőrizheti, mikortól meddig tartózkodott nálunk a gyereke.” Ezen a szórakozóhelyen egyébként a fiatalokra vonatkozó alkoholtilalmat is komolyan veszik, a pultosok rendszeresen kérik a személyi igazolványt. Szabó Maya szerint komoly előrelépés lenne, ha ez a kártyás rendszer a többi budapesti szórakozóhelyen is elterjedne. „Az ideális az volna, ha a fiatalok egy kártyával mehetnének be az összes helyre, a szülők pedig az interneten láthatnák, hol meddig szórakozott a gyerek” – mondja.

Madridban és Prágában ingyen utaznak

Szabó Maya hozzáteszi: nincs megoldva a biztonságos hazajutás problémája sem. Külföldi forrásokra hivatkozva megemlíti, hogy egyes európai városokban, például Madridban vagy Prágában a helyi közlekedési vállalat ingyen utaztatja az éjszakai buszokon a fiatalokat, ezzel is támogatva hazaútjukat.
Varga Lajos, a Valton Security Kft. külföldi biztonsági tapasztalatokkal is rendelkező ügyvezetője szerint érdemes lenne tanulnunk azoktól az országoktól, ahol nagyon komolyan veszik a fiatalkorúakra vonatkozó tiltásokat: „az angolszász országokban például 21 év a legális alkoholvásárlás korhatára, és teljesen automatikus, hogy a bárpultnál igazolványt kérnek a fiataloktól, már amennyiben egyáltalán bemehetnek egy adott helyre” – meséli. A nagyobb buliközpontokban, amilyen például Ibiza, természetesen nem tiltják ki a fiatalokat sem a partikról, ám a szórakozóhelyek működtetésére vonatkozó szabályok olyan szigorúak, hogy ezek nagyjából garantálják is, hogy ne legyen komoly baj. Oroszországban pedig egész egyszerűen óriási rendőri és katonai jelenléttel biztosítják az olyan tömegrendezvényeket, amilyen például a moszkvai Madonna-koncert volt. A kisebb klubok szigorúan szűrik, kiket engednek be, ezzel is óvva a hely exkluzivitását.

Alkoholt eladni bűncselekmény

Előfordul egy-egy részeg, vagy akár alkoholmérgezést szenvedett fiatal
Előfordul egy-egy részeg, vagy akár
alkoholmérgezést szenvedett fiatal

A külföldi fiataloktól származó információk is arra utalnak: a legtöbb országban igyekeznek betartani a fiatalok védelmére vonatkozó szabályokat, bár az is sok helyütt előfordul, hogy a tinédzserek megpróbálják valamilyen trükkel megkerülni ezeket. A skandináv országokban, nem meglepő módon, szigorúan veszik az alkoholtilalmat. Norvégiában például a legtöbb partira nem is engedik be a kiskorúakat. Ha mégis bemehetnek, 18 év alattiaknak tilos alkoholt eladni, 18 és 20 év között csak 22% alkoholtartalom alatti szeszes italt lehet vásárolni, és csak a 20 évnél idősebbek ihatnak bármit. Az a pultos, aki áthágja ezeket a szabályokat, a hely alkoholforgalmazási engedélyét kockáztatja. A szórakozóhelyek 3 órakor zárnak, de a helyi hatóságok korábbi zárórát is elrendelhetnek. Sok gondot okoz viszont a bulihelyekről hajnalban egyszerre kiáramló tömeg.

Az Egyesült Államokban is sok partit minősítenek korhatárosnak, ezekre nem mehetnek be a tizenévesek. Az alkoholvásárlás korhatára 21 év, és bár a pultosok menetrendszerűen kérik az igazolványokat, mégis előfordul egy-egy részeg, vagy akár alkoholmérgezést szenvedett fiatal.

Brazíliában a nagyobb rendezvényeken kötelező a gyermekvédelmi hatóságok képviselőjének jelenléte. A rendezvények és szórakozóhelyek általában nem korhatárosak, bár előfordul, hogy egy-egy rendezvényre csak felnőtteket engednek be. A hajnal 3-kor partiról hazafelé tartó tinédzser azonban egyáltalán nem ritka látvány, a szülők többsége magyar „kollégáihoz” hasonlóan engedékeny. Alkoholt csak a 18 évnél idősebbek vásárolhatnak, a szeszes italok kiskorúaknak való eladása bűncselekménynek minősül. A drogok ugyanakkor az egész országban komoly problémát jelentenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top