Család

Az együtt alvás megment a csecsemőhaláltól

A hivatalos ajánlások nem tesznek különbséget az együtt alvás különböző formái között és "veszélyesnek" minősítik őket, ezt azonban nem lehet így általánosságban kijelenteni.
 Még mindig vita az együttalvás a gyerekkel  Aludjunk együtt?

Az együtt alvás számos kedvező hatást gyakorol mind az anya, mind a baba egészségére és jó közérzetére.

Japánban, ahol az együtt alvás és a szoptatás bevett gyakorlat, a nők pedig általában nem dohányoznak, a világon a legalacsonyabb a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál, SIDS) előfordulási aránya. A szoptató anyák számára az egy ágyban történő alvás könnyebbé teszi az éjszakai etetést és gyakorlatilag megduplázza a szoptatások számát, miközben mindketten tovább alhatnak. A gyakoribb éjszakai szoptatás során több anyai antitest jut át a kisbabába, ez pedig csökkentheti a megbetegedések kockázatát.

Mivel az egy ágyban történő alvás megkönnyíti a szoptatást, a nők tovább szoptathatnak, állítja dr. Helen Ball, a brit Durhami Egyetem kutatója. Ezzel csökken az anyai mellrák kockázata is. Éppen ezért nem lehet a szülőknek csak egyszerűen azt mondani, hogy ne aludjanak együtt kisbabájukkal, mint ahogyan nem mondhatjuk senkinek, hogy ne egyen zsírt és cukrot, mert elhízik és szívrohamban, cukorbetegségben vagy rákban fog meghalni.

Ha megvizsgáljuk az együtt alvás funkcióját és a kicsire gyakorolt hatásait, megérthetjük, miért nem szűnik meg a vita a téma körül, továbbá arra is magyarázatot kapunk, miért alszik az amerikai szülők nagyobbik része (a legfrissebb felmérések szerint több, mint fele) legalább az éjszaka egy részében kisbabájával együtt.

Érdemes visszatérnünk ahhoz, hogy ahol a leggyakrabban alszanak együtt a szülők a gyerekekkel, ott a legalacsonyabb a csecsemőhalálozás, köztük a SIDS előfordulási aránya. Így megérthetjük azokat az összetett magyarázatokat, miért védő hatású az egy ágyban történő alvás (vagyis az együtt alvás egyik formája) az egyik népességben, és miért veszélyes egy másikban. Sok tényező határozza meg, hogy aludjunk-e együtt kisbabánkkal, és hogy veszélyes-e, többek között az együtt alvás körülményei és kivitelezése, továbbá a párkapcsolat minősége is szerepet játszik. Ez nem az a válasz, amit az egészségügyi szervek hallani szeretnének, de a szülőknek megfelel, és számos tanulmány is alátámasztja.

 

Forrás: medipress

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top