Család

Lesz még szex!

Természetes, hogy az új családtag felforgatja az életet. Összekeverednek a nappalok és az éjszakák, megváltoznak a szerepek, a feladatok, és még a szex sem a régi. De sokat tehetsz, hogy minél hamarabb visszakapd a szerelmet.
 Lesz még szex! Szex a gyerek előtt?

Szombat este kilenc óra. Fekszel az ágyban, csend van, a baba alszik. Egy szusszanásnyi szünet az egész napos műszakban. A pelenkák, babakrémek, rugdalódzók mellett jó egy kicsit pihenni. A nappaliban férfiköhécselés. Hát igen, volt idő, amikor az ilyen szünetek még mást jelentettek, mint egy szimpla pihenés, és még csak köhécselni se kellett senkinek. Most valahogy mégis nehéz elképzelni, hogy lesz egyszer még spontán szex, lesz még vágy, elmúlik a fájdalom, és a test is visszanyeri régi formáját.

De mi lesz addig a kapcsolattal?

Lesz még szex!Más történeteit hallgatva még nem tűnik olyan vészesnek a helyzet. Persze meg kell beszélni a férfival, hogy tényleg ott akar-e lenni a szülésnél, ki kell várni azt az öt-hat hetet, de aztán vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Szilvi legalábbis is így hitte. Kicsit ugyan aggódott, mikor a férje jó közel odahajolt, hogy megnézze, kint-e már a baba feje, de amikor két hét múlva már közeledett a férfi, megnyugodott: annyira azért mégse viselte meg a látvány.

– Nagy bátran belevágtunk, de az élmény lehangoló volt. Ki voltam tágulva, és ezt mindketten éreztük. Ijedtemben gyorsan elkezdtem intimtornázni, és hat hét után tényleg már teljesen más volt a szex. Persze a későbbi szüléseknél kiderült, hogy hat hét után intimtorna nélkül is sokkal jobb a helyzet, mint előtte.

– Valójában nem is a testi változások zavarnak, sokkal inkább az, hogy a libidóm nagyon nehezen tért vissza. Őszintén bevallom, négy gyerek után úgy érzem, már bottal üthetem a nyomát. Egyrészt mindig van valaki rajtunk kívül az ágyunkban, másrészt a szoptatás, a folyamatos orrfújás-etetés-pelenkázás-leckekikérdezés sokszögében minden jár a fejemben, csak a szex nem.

– A régi félelmeim viszont, hogy a férjem nem fog kívánni, hogy megváltoznak az érzései az irányomban, hogy féltékeny lesz a gyerekre, szerencsére nem váltak valóra. Sokkal inkább úgy látom, nekem kéne kicsit jobban ráhangolódnom a szexre. Talán egyszer sikerülni is fog.

Az első néhány hét

Dr. Juhász György szülész-nőgyógyász
Dr. Juhász György
szülész-nőgyógyász

Különös időszak a gyerekágy. Nemcsak a hormonok tombolnak, hanem az érzések is. Fel kell dolgozni a szülés élményét, meg kell ismerni az új jövevényt, kialakítani az új életet. Természetes, hogy az egyik pillanatban még teljes az eufória, de aztán a következő pillanatban már be is üt a rosszkedv. A baba huszonnégy órás műszakot követel, ezért állandósul a fáradtság. Még a természet is a szex ellen játszik, a tejelválasztást beindító prolaktin hormon magas szintje csökkenti a libidót. A nőgyógyászok erre az időszakra nem is javasolják az együttlétet. Dr. Juhász György szülész-nőgyógyász szerint ez azért fontos, mert ennyi idő kell a sebgyógyulásnak. Hat hét alatt regenerálódik a méh belső felülete is, azonkívül fertőzéstől sem kell tartani.

Ennyi idő után viszont szabad a pálya, de persze gondolni kell a fogamzásgátlásra.
– Nem szabad beletörődni a fájdalomba – hívja fel a figyelmet az orvos –, hiszen sokszor gyulladás áll a háttérben, de az is gyakori, hogy a gátsérülés miatti hegesedés okozza a fájdalmat.
Bede Zsuzsanna szexológus már nem fogalmaz ilyen szigorúan, szerinte gyakran előfordul, hogy a pár már hamarabb összebújik, és a nők pontosan érzik is, hogy kész-e már erre a testük. A hat héttel általában az a gond, hogy úgy áll a nő előtt, mint egy sorompó. Letelik, és zöld a lámpa. De mi van, ha még nem áll készen a szerelemre? Egy angol felmérés szerint a nők 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amint lehetett, azonnal kihasználta az alkalmat. Az adat inkább azért érdekes, mert 56 százalékuk viszont hárított. A szexológus felhívja a figyelmet még arra is, hogy ha a terhesség előtt jó volt a szex, akkor azt visszasírja mindkét fél, és meg is tesz mindent, hogy újra a régi legyen. Ha nem volt az igazi, akkor meg csak egy gonddal kevesebb.

Persze a férfinak sem könnyű. Valószínűleg már a terhesség utolsó időszakában sem sok szex jutott, most itt a hat hét, és még ki tudja mennyi. De vajon miként vészelik át ők ezt az időszakot?
Gábor nem tagadja, hogy igen nehezen. És bár eleinte azt hitte, hogy a testiség fog a legjobban hiányozni, valójában a lelke vacogott a legjobban.

– Ha divatos szót akarnék használni, azt mondanám: kispapadepim volt. Elhagyatottnak éreztem magam, kiszorultam a baba-mama kettősből, és hiába vállaltam mindent, amit lehetett (fürdetés, büfiztetés, éjszakai kelés…), nem volt semmiféle jutalom. És ez nekem nagyon rosszulesett. Dehogy gondoltam én a szexre, csak a magam fájdalmával foglalkoztam. Mikor a feleségem megkérdezte, hogy nagyon hiányzik-e a szex, csak a vállamat rángattam: ugyan, hova gondol! Aztán amikor a feleségem túljutott a gyerekágyas időszakon, egyszer a szex is terítékre került. Na, egyből elfújták a depressziómat.

Éleszd fel a tüzet!

– Adj időt magadnak! Nem kell a hat hét után egyenesen fejest ugrani az ágyba, ha úgy érzed, még nem állsz készen. A férfiakat is ugyanúgy megváltoztatja az apaság, ők is a kavargó érzések közepén állnak. Ritka, hogy pont a vad szexre vágynának, sokszor elég egy jó ráhangoló beszélgetés, gyengédség.

– Élvezzétek együtt a pillanatot! Ritka a nyugodt perc, amikor nem kell senkivel és semmivel sem törődni. Amikor mégis megadatik, egymással foglalkozzatok!

– Találd meg a jó pozíciót! Leginkább az szokott beválni, ahol a nő maga irányítja az aktust, így elejét tudja venni a fájdalomnak is.

Az első néhány hónap

A természet is úgy tervezte, hogy minél kevesebb legyen az együttlét (a baba még mindig huszonnégy órás műszak, még mindig sehol a libidó, a női mellet kisajátítja a gyerek…), hiszen most fontos, hogy ne következzen be újabb terhesség. Előbb nőjön, erősödjön a kicsi, és majd utána jöjjön a pici. De idővel minden megoldódik, és visszarendeződik minden a maga helyére. Előfordul azonban, hogy még sincs visszarendeződés, a szex továbbra is csak árnyéka a réginek. Nem szabad beletörődni, a csodákra sem érdemes várni, ma már számos megoldás létezik a problémára.

Mi segít?

Kriston-intimtorna

Amikor az orvos azt mondja egy kismamának, letelt a hathetes gyerekágyas szakasz, kezdődhet a szex, akkor arról tudnunk kell, hogy ő ezt csak a gát szövetei és a női szervek épsége alapján mondja, de a szexualitáshoz ennél több kell – hívja fel a figyelmet Kriston Andrea, a Kriston-intimtorna (KIT) kitalálója. – Van, akinek két, két és fél évébe is beletelik, hogy regenerálódjon mint szexis nő. Ő az „anyatípus”, aki elérte a célját, most a hormonrendszere is a csecsemőgondozásra állt rá. Ezzel szemben a „csábító nő típus” továbbra is csábítani akar, a hajtóerő ez irányba tereli, náluk ezért gyorsabban regenerálódik a szexualitás. Ez nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is igaz, az apává válás szintén rengeteg változást idéz elő.

– Testi értelemben is szükséges a szervek regenerálása – említi Kriston Andrea. – Erre kiváló a normál KIT-tréning. Ezzel nem csupán a szexualitás térhet vissza gyorsabban, de magasabb szinten is megélhetjük az összeolvadást, fokozódhat az orgazmusszintünk, könnyebben elérhetjük a hüvelyi orgazmust. A hüvely fala, ami tíz-tizenkétszeres táguláson esett át, regenerálásra szorul. Ez a belső változás nem érezhető, hiszen kis területtől eltekintve nem érzékeny terület. Esetleg nagyobb tünetek hívják föl a figyelmet a megváltozott izomra. Levegő, víz kerülhet a hüvelybe, nem fonódik feszesen a partnerre, csökkenhet a szexuális örömszint. Ezek megelőzésére a várandósság elejétől kezdve (az első perctől végezhető a KIT) a végéig hasznos az gyakorlatok végzése. A szülés után pedig hasznos azonnal kezdeni a gyakorlást a gyerekágyas szakra javasolt verzióval, hogy a szex jó, akár még jobb legyen, mint régen volt. A tréning elsajátítását KIT-trénerek segítik országszerte, könyv és DVD nyújt hozzá további segítséget.

Aviva Steiner-torna

Bagyinka Tímea, az Aviva-módszer oktatója
Bagyinka Tímea,
az Aviva-módszer oktatója

– Nemcsak az izmok tornáztatását célozza meg a módszer, hanem a hormonháztartást is rendbe teszi – mondja Bagyinka Tímea, az Aviva-módszer oktatója. – A gyakorlatok kifejezetten az alhas izmait és a gátizmokat tornáztatják, illetve a módszer speciális mozdulataival az agyalapi mirigyet stimulálja – ahol a hormontermelés történik. A tanfolyamon elsajátítható a módszer tizennyolc alapgyakorlata, amit aztán hetente kétszer kell végigcsinálni. Általában három hónap után rendeződnek a problémák, emelkedik a libidó, megerősödnek az altesti izmok, felébrednek a női szervek. A szex újra – vagy akár először – jó lesz.

Elektromos hüvelytorna

Több oka lehet annak, hogy nem jó a szex szülés után. Egyrészt a hormonok változása miatt csökken a nemi vágy. Gyulladások lépnek fel, melyek fájdalmat okoznak. Ráadásul a szülés következtében megváltozik a hüvely izomrostjainak tónusa. Ezen utóbbiban nyújt segítséget egy speciális készülék, mellyel a hüvelyt tornáztatják.

Ez a számítógéppel összekapcsolt készülék holland fejlesztés, amelynek segítségével külföldön a kismamák akár automatikusan kapják a kezelést szülés után. – A számítógép segítségével megmutatják, hogy az izmok normális összehúzódása milyen görbét ír le, és ezzel összehasonlítják a hüvely izomrostjainak aktuális működését. A készülék által biztosított speciális programmal lehet javítani vagy helyreállítani a rostok állapotát – mondja dr. Erdei Edit, a CIRIS Nemzetközi Reprodukciós Intézet Andrológiai Centrumának vezetője, mivel itt egy „újratanulási” folyamatról van szó.
A készülékkel azért könnyebb a torna, mert megmutatja, hogy pontosan mit kell csinálni, nem csak elmondás alapján próbálja az ember követni az utasításokat. A harmincperces munkát asszisztens segíti, akinek jelenléte azért fontos, hogy a páciens aktuális állapotának megfelelően mindig a legtöbbet hozzák ki az adott gyakorlatból.
 

Lesz még szex!Cikkünk a Kismama áprilisi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Hogy szokik le az ujjszopásról?
  • Ideális nagymama
  • Válaszd a legjobb ovit!
  • 18 autós babaülés

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése