Család

Börtönben a családfő. Mi lesz a családdal?

A letartóztatás, börtönbe kerülés – mint minden megváltozott élethelyzet, ezek is kimerítik a krízis fogalmát, a letartóztatott és családtagjai számára is. Hogyan élhetjük túl a családfő időleges elvesztését?
 Börtönben a családfő. Mi lesz a családdal? Depressziós kispapák

Stohl András a minap két év négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, az ő esete mindenki számára jól ismert. Nem is ezt szeretnénk boncolgatni, sokkal inkább azt, hogy mi történik a családdal, a gyerekekkel, amikor a családfő rövidebb-hosszabb időre eltávozik az életükből. 

Mária férje három évet kapott, és két fiát annyi támadás érte az iskolában – állandó gúnyolódások, amelyek nem egyszer verekedésbe torkolltak –, hogy kénytelen volt máshová költözni és „új” életet kezdeni. A rokonok elfordultak tőlük, semmi segítsége nem volt, csak a remény, hogy egyszer az egésznek vége lesz.

Börtönben a családfő. Mi lesz a családdal?Alapesetben a kriminalitással egyéb családi problémák is együtt járnak. Statisztikák szerint a bebörtönzöttek 78%-a bántalmazott gyermek volt, veszélyeztetett családi háttérrel. Sokszor az ő felnőttkori családjaik is hasonlóan problematikusak.
– A családnak és az elítéltnek is meg kell küzdenie egyrészt a megbélyegző szégyenérzettel, másrészt a szeretett családtag(ok)tól való elszakítottság érzésével. Persze olyan eseteket is ismerünk, amikor a család számára megkönnyebbülés, hogy az agresszív apa börtönbe kerül, ám a szégyenérzet ilyenkor is fennáll – mondja Geist Klára pszichológus. – A bebörtönzés, mint sok más veszteségélmény, összeránthatja a családi erőforrásokat. Az egyedül maradó nő jó esetben a meglévő rokoni és baráti kapcsolataira támaszkodhat. Ajánlott a szégyenkezést félretéve segítséget kérni, és elfogadni ilyenkor például rendkívüli segélyeket is.

Hogyan viselik a gyerekek?

Túl azon, hogy meginog a biztonságérzet, ami rendszeres törődéssel ellensúlyozható, a gyermekeknek segíteni kell abban, hogy az apa személyét és a tettét elkülönítsék egymástól. „Nem rossz ember apa, de rosszat csinált…” Ez sokszor nagyon nehéz, ha az apa-gyermek, férfi-nő kapcsolat amúgy is konfliktusos. A gyermek arra is a felnőttek viselkedéséből következtet, hogy „itt van-e világ vége”. – Minden más helyzethez hasonlóan, amikor az apa távol van, fontos, hogy az anya ne a gyermeket léptesse elő első számú bizalmasává, túlzottan megterhelve őt a problémákkal. Szolgáljunk a gyermek számára életkorának megfelelő magyarázattal. Próbáljunk rendszeres kapcsolattartásról gondoskodni – javasolja a szakember.

Geist Klára pszichológus
Geist Klára
pszichológus

Rosszalló megjegyzések a többi gyerektől

Sokan megpróbálnak ilyenkor titkot tartani a környezet felé, de a gyerek számára nyomasztó lehet ez a titok. „Apa elutazott, távol dolgozik stb.” Általában attól függ, hogy a környezet felé mit képviselnek, hogy milyen a család értékrendje. Ez közegfüggő. Sokat segíthet ilyenkor a szakember, a nevelési tanácsadó pszichológusa, az iskola gyermekvédelmi szakértője stb.
– A gyerekek elég sok dolog miatt gúnyolódnak, cikizik egymást. A lényeg, hogy a szülő, a pedagógus tartson egy határt, s a gyermekkel éreztesse, hogy nem vele van a baj. Tisztázó beszélgetésekre is érdemes sort keríteni – mondja a pszichológus.

Egy–másfél év is lehet a megváltozott helyzet elfogadása, s a családban erős igazságtalanságérzet dolgozhat. A dühön, haragon később az elfogadás s a jövőkép, a szabadulás várása segíthet. Gyakori jelenség, hogy a börtönévek alatt a családi kapcsolatok visszavonhatatlanul tönkremennek, tovább romlanak. Még nehezebb út lehet a börtönviselt egyén visszatérése a hétköznapokba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top