Család

A férfiak többsége otthon maradna a gyerekkel

Egy amerikai kutatás szerint a dolgozó apák szeretnének párjukkal azonos részt vállalni a háztartási és gyermeknevelési teendőkből, de ennek megvalósítása mégsem sikerül nekik. Mi helyzet itthon?
 Nehezen találják meg a munka és a család közti egyensúlyt az apák Apa máshogy nevel

Az apa és a gyerekek

A Boston College Center for Work & Family felmérése szerint az amerikai apák nem igazán találják az egyensúlyt munkahelyi és családi feladataik között. Az apák napja alkalmából nyilvánosságra hozott kutatás szerint a többség azt állítja, szeretne azonos részt vállalni párjával a gyermeknevelésben, ugyanakkor beismerik, ezt nem tudják megvalósítani, elérni.

Az ezer dolgozó apával készült kutatás szerint a férfiak apaszerepük megvalósításában fontosabbnak tartják álláshelyük biztonságát és a rugalmas munkaidőt, mint a magas jövedelmet vagy az előrelépési lehetőséget. Éppen ezért szeretnék, ha munkaadójuk támogatóan viselkedne a gyermekes alkalmazottaival.

Az eredmények szerint azok az apák, akik több időt töltenek együtt gyerekeikkel, magabiztosabban viselkednek szülőként, azonban a megkérdezettek közül húszból csak néhány férfi maradt otthon két hétnél tovább gyermeke születését követően. Érdekes viszont, hogy a válaszadók 53 százaléka lenne szívesen főállású apa, ha ennek nem lennének anyagi akadályai.

Fontosak a gyerekeim és próbálok velük minél több időt eltölteni, de az otthoni teendőkből nem tudom kivenni a részem. Vannak anyagi elkötelezettségeink, így a feleségem és én is dolgozunk, manapság nem lehet egy lábon állni. A ház körüli teendőkben is igyekszem kivenni a részem, de nehéz az egyensúly. A munkámat nem veszíthetem el, így a túlórákra is igent kell mondanom, így viszont keveset vagyok otthon – mondja Zoli, aki két gyermeket nevel, és aki szerint manapság nincs jó megoldás arra, hogy otthon is és a munkahelyén is helytálljon. – A munkáltatók többsége nem foglalkozik azzal, hogy az embernek van magánélete, te pedig függsz tőlük, hiszen onnan kapod a kenyered. Így vagy a gyerekek és a háztartás, vagy a munka.”

Geist Klára pszichológus
Geist Klára pszichológus

– Az élethelyzet és tanult viselkedésminták is befolyásolják, melyik férfi hogyan egyezteti össze a családot és a munkát. A gyermek léte a férfiak többségénél az anyagi felelősséget s az ezzel kapcsolatos egzisztenciális szorongást hívja elő. Hiszen megnő a felelősség súlya, egyre több pénz kell a megélhetéshez. A legtöbb magyar férfi kénytelen feláldozni a családdal töltött időt, s sokan csak az „esti puszira” érnek haza. Általában az esti időszak és a hétvége lehet a családé – mondja Geist Klára pszichológus.

A szakember szerint az, hogy mennyire szeretnék kivenni a férfiak részüket a család dolgaiból, az már tanult viselkedés: ki milyen apaszerepet „hoz” otthonról és mennyi részvételt engedélyez a partner. Kevesen tudják, de ugyanúgy, mint az anyai viselkedésnek, az apai viselkedésnek is van egy érzékeny periódusa. Tehát ha akarjuk, hogy a partner részt vállaljon, akkor már a gyermek születésekor engedjük, hogy gondozza a babát és ne bizonytalanítsuk el őt! Később próbáljuk az estéket ne csak a gyerek, hanem az apa hazajövetele köré is szervezni. A legtöbb kisgyermek például felpörög az apa érkezése feletti örömtől. Igyekezzünk valamennyi kötetlen együttlétet biztosítani.

Az egyensúlyhoz a megfelelő időmérleg a megoldás. Lehetséges, hogy csak 20 perc a gyerekkel töltött esti idő, de az legyen az övé. Osztatlan figyelem és önfeledt játék. A kielégített gyerek könnyebben elfogadja, ha apa később a számítógép vagy tévé elé ül. A hétvégéket is ügyes időbeosztással lehet csak szervezni, közös családi időt, illetve a szülők együtt töltött idejét is beiktatva. A strukturálatlan, szervezetlen időbeosztás időrabló.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top