Család

Nyári kánikula és a folyadékpótlás

A nyári kánikulában bőrünk védelme mellett folyamatosan pótolnunk kell az elvesztett vizet. 1-3 éves korban a kisgyereknek másfél-két liter folyadékot kell meginnia. Főleg kisgyerekeknél nagyon fontos odafigyelni a rendszeres itatásra. A kisgyerekeknek még eltérő a szomjúságérzete, és a szervezetük sem képes tartalékolni úgy a vizet, mint a felnőtteké. Segíthet, ha az itatópohár vagy a vizeskancsó jól látható helyen van, mert a folyadék látványa maga is szomjúságot kiváltó inger lehet a pici számára.

Mit és mennyit adjunk inni egy 1-3 éves kisgyereknek?

A boltokban nagyon sokféle ital kapható, azonban nem mind megfelelő a kisgyermekek számára.

A legjobb a tiszta víz! Ebben a korban még érdemes babavizet, alacsony nátriumtartalmú ásványvizet vagy felforralt és visszahűtött csapvizet adnunk. A víz a legjobb szomjoltó, nincs energiatartalma, így bármikor megkínálhatod vele a kicsit.

Fontos, hogy 0,5 l anyatej vagy – amennyiben nincs elegendő tejed – tejalapú Junior gyerekital is kerüljön be a naponta elfogyasztandó folyadékok közé. A bolti vagy házi tej fogyasztása egy éves kor után sem javasolt, mert amellett, hogy megterheli a kisgyermek emésztőrendszerét, a tápanyagokat sem tartalmazza optimális arányban.

Nyári kánikula és a folyadékpótlás

A gyerekitalok mindenféle tápanyagot (fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat), valamint vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, mely az egészséges növekedéshez és fejlődéshez szükségesek. Különösen fontos a bennük lévő vas, ami a vérképzés mellett az agy- és az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen ebben a korban.

5 dl tejalapú gyerekitallal már biztosítod a kisgyermeked napi vasszükségletének felét, azaz kb. 4 mg-ot!

Ha ki szeretnéd számolni, hogy babád megkapja-e a napi szükséges vasat, használd a Vaskalkulátort

Az ételek kiválasztásával a program azonnal megmondja babád étrendjének vastartalmát.

Az elkészített Junior gyerekitalt változatosan és könnyen ízesítheted gyümölccsel, és akár ételkészítéshez is felhasználhatod (pl. főzés nélküli vaníliapudinghoz, gyümölcsleveshez).

A gyümölcs- és zöldséglevek közül csak a 100%-os (lehetőség szerint bio) készítményeket javasolt adni a picinek, és azokat is vízzel fele-fele arányban érdemes hígítani. Naponta 2-3 dl-nél többet ne adjunk belőle a kicsinek, mert csökken az éhségérzete és elveszik a helyet a tejalapú táplálékok elől.

A teák közül a 100%-os gyümölcsteákat részesítsd előnyben, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül. A cikóriakávét és a kakaót nem javasoljuk, mivel általában már eleve cukrozottan kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ha mindenképpen kakaóval szeretnénk kényeztetni gyermekünket, készítsük el házilag cukormentes kakaóporból és junior gyerekitalból.

 

További információk a Milupa Tancsadás vagy a Milupa Vaskalkulátor oldalakon.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top