Család

Megbocsátott anyjának a rabszolgának eladott lány

Húsz év szenvedés után arra vágyott legjobban a fiatal nő, hogy édesanyjával találkozzon. Pedig ő volt az, aki még gyerekként eladta egy családhoz cselédnek.

„Anya, nagyon szeretlek. Meg akarlak találni” – üzente a CNN riportjában az a fiatal tajvani nő, akit húsz éven át rabszolgaként tartott fogva egy tajvani család. Az Isabelként emlegetett lány (hivatalos nevén Ho Hsiao-feng) tavaly szabadult ki fogságából, majd néhány napja a tajvani külügyminisztérium segítségével hazautazott. Így több évtized után először találkozhatott édesanyjával, akire nem haragszik. Mint mondta, rabszolgasága ideje alatt végig arról álmodott, hogy valamikor újra láthatja majd anyukáját.

Isabel és édesanyja
Isabel és édesanyja
Fotó: www.chinapost.com

Isabel hétéves volt, amikor az anyja eladta egy gazdag családnak, hogy náluk éljen, főzzön és takarítson rájuk. A család később Kaliforniába költözött, ahová Isabelt is magukkal vitték. A lány elmondta, hogy húsz éven át nyomorúságos körülmények között élt: sokszor megverték, a garázs padlóján aludt, és csak a maradékot ehette.

Egyik alkalommal, amikor azon kapták, hogy megivott egy csésze teát, büntetésül a vécékefét is a szájába dugták. A kegyetlen bánásmód később sem változott, Isabel egyre többet gondolkozott a szökésen, csakhogy szinte semmit nem tudott a külvilágról, nem voltak barátai, nem beszélte a nyelvet, így fogalma sem volt róla, hogyan és kitől kérjen segítséget. Nem tudott se írni, se olvasni, és a pénzt sem tudta kezelni. Tizenöt éves volt, amikor először nyilvános helyre kísérhette el a családot.

Nemrég egy, a fogvatartóit meglátogató asszony figyelt fel rá, és megadta a lánynak a telefonszámát, arra az esetre, ha bármire szüksége lenne. Vele tervelték ki a szökését is: egy nap, amikor a szemetet vitte ki a házból, a nő már várta a ház előtt és elvitte a kocsijával. A lány nagyon félt, de a szökés sikerült. Később a kaliforniai emberkereskedelmi hivatal munkatársai vették őt pártfogásukba.

Találkozás a tajvani külügymniszterrel
Találkozás a tajvani külügymniszterrel
Fotó: CNN

Végül a tajvani külügyminiszterhez, Timothy Yanghoz is eljutott az Isabellel készült riport, és a vezető hivatalnok nem sokkal később, egy amerikai útja alkalmával meg is látogatta a lányt. Akkor ígérte meg neki, hogy segít megtalálni az anyját. Yang a lány hazatérésekor bejelentette, hogy az Isabel, vagyis Ho tiszteletére rendezett banketten ismertetni fogja kormánya emberi jogokkal kapcsolatos álláspontját és az emberkereskedelem megelőzése érdekében tett intézkedéseit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top