Család

Szülőtársakat keresnek párkapcsolat nélkül

Egyre népszerűbb az a weboldal, ahová olyan szingli szülőjelöltek jelentkeznek, akik párkapcsolat vagy a házasság kényszere nélkül akarnak gyereket, de a felelősséget megosztanák. És a szex nincs kizárva!

Szülőtársakat keresnek párkapcsolat nélkülTulajdonképpen a nyitott házasság egy verzióját kínálja tagjainak a Modamily.com, egy, a közelmúltban létrehozott online közösség, ahová olyan szingli nők és pasik csatlakoznak, akik hagyományos, szerelmi kapcsolat nélkül szeretnének gyereket, ugyanakkor szeretnék megismerni, és azután kiválasztani leendő gyerekük anyját vagy apját. És ami a lényeg: a tagok vállalják, hogy közös gyerekük megszületése után osztoznak a neveléssel kapcsolatos mindenféle felelősségben is.

A leendő szülőtársak dönthetnek a teljesen természetes fogantatási módszer, vagyis a szex mellett, de vannak olyanok, akik nem szívesen kerülnének szorosabb kapcsolatba, és inkább az inszeminációt választják. Bárhogy is fogan meg együttműködésük gyümölcse, a társak minden esetben szerződést kötnek a kölcsönös kötelezettségvállalásról, kitérve a neveléssel kapcsolatos kérdésekre, anyagi dolgokra.

A Modamily alapítója az egykori hollywoodi színész, Ivan Fatovic, aki szerint a szülőtársi kapcsolat lényege, hogy „két szerető, elkötelezett és biztos anyagi háttérrel rendelkező felnőtt együtt nevel fel egy gyereket”. Fatovic nemrég így fogalmazta meg az új, nevelési koncepció lényegét: „Ha nem jön össze a házasság egy olyan emberrel, akibe szerelmesek vagyunk, olyannal állunk össze, akivel nem az igazi a dolog, és néhány éven belül válás lesz a vége. Háromból két válásnál gyerek is van, aki azt látja, hogy anya és apa nem jönnek ki egymással és állandóan veszekszenek. Úgy gondolom, két ember, akiknek a gyerek a legfontosabb, másképp is egymásra találhat.”

Szülőkooperáció a'la Hollywood: Barátok gyerekkel
Szülőkooperáció à la Hollywood: barátok gyerekkel

Az ötlet támogatói szerint azért van létjogosultsága a dolognak, mert a szex- és érzelemmentes kapcsolattal megkímélik a gyereket az esetleges válástól. Mások viszont úgy vélik, a leendő szülőkollégák nem lehetnek elég motiváltak. „A szexuális kötődés igenis átsegíti a partnereket a stresszes helyzeteken, és sokkal könnyebb minden, ha szoros kapocs van a szülők között” – mondta egy amerikai pszichológusnő.

A Modamily egyik női tagja nemrég így nyilatkozott az oldalról: „Tudom, hogy nagyszerű anya lennék, ha megtalálnám a megfelelő apát. Sokféle módon kerülhet kapcsolatba két ember, akik gyereket akarnak. Tényleg csak attól függ, megtaláljuk-e azt a személyt, akinek hozzánk hasonlóan elsősorban a gyerekvállalás az érdeke.”

A leendő szülők közösségéhez egyébként már több tízezren csatlakoztak, és érdekes módon a tagok 70 százaléka hetero, a 40–50-es éveiben lévő férfi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top