Család

Átszelte Amerikát a párt kereső farkas

Párt keresett, ezért elképesztően hosszú útra indult egy elszánt farkas. Végül nemcsak sztár lett, de történelmet írt.
Journey vándorútja
Journey vándorútja egy netes térképen
Fotó: oregonwild.org

Több mint 1600 kilométert tett meg egy 2 éves hím farkas az Egyesült Államokban, hogy párt és új otthont találjon magának. Az északi Oregonból egészen Kaliforniáig vándorolt, ahol közel egy évszázada nem találkoztak vadon élő példánnyal. Ezen a vidéken ugyanis 1924-ben kilőtték utolsó fajtársát is, miután az emberek attól rettegtek, hogy a farkasok kiirtják juhaikat és teheneiket.

Mondjuk úgy tűnik, így kevés esélye van párra lelni – még mindig eredménytelenül keresi a hozzáillő farkaslányt – a  szakemberek szerint elképesztő utazása felhívja a figyelmet a természet fokozott védelmének fontosságára.

Felmerült az az ötlet is, miszerint újra benépesíthetnék Kaliforniát farkasokkal. A helyi farmerek azonban ennek nem örülnének, hiszen ugyanattól tartanak, mint múlt századi elődeik: mi lesz a haszonállatokkal, ha újra farkasok grasszálnak majd a vidéken.

Az ősszel születési helyéről, Oregonból induló farkast korábban OR7-ként tartottak nyilván. Miután viszont ilyen híres lett, egy gyerekpályázat keretében átkeresztelték: a Journey-re, vagyis az Utazás nevet kapta.

A természet- és állatvédő szakemberek azt remélik, Journey, a kétéves hím történelmi jelentőségű vándorútja környezetvédelmi szempontból a gyerekek számára is remek inspiráció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top