Család

A néma kislány első mondata: “Szeretem anyát, apát!”

Egy szülő számára nincs annál jobb érzés, mint amikor gyermeke kimondja: Szeretlek! Leírhatatlan érzés lehet egy néma kislánytól hallani ezt.

A most 11 éves Milly egészségesen fejlődött édesanyja pocakjában, ám születése pillanatában megpecsételődött az élete. Orvosi gondatlanság következtében oxigénhiányos állapot lépett fel, ezért a kislány mozogni, beszélni nem tud, pedig mint az utóbb kiderült, a beszéd volt a kislány leghőbb vágya, hogy elmondhassa, mennyire szereti szüleit. 

Milly az édesanyjával és a csodaberendezéssel
Milly az édesanyjával és a csodaberendezéssel
Fotó: mirror.co.uk

A szülők életük egyik legmeghatóbb pillanatát élték át, amikor Milly egy speciális berendezésnek köszönhetően végre „megszólalhatott”. Feszülten figyelték, ahogy a kislány a géppel babrál, nagy odaadással koncentrál, és végül kimondja élete első mondatát: „Szeretem anyát és apát!”

Milly az édesapjával
Milly az édesapjával

A berendezés egy a kerekes székre erősített monitorból, és négy, a szemnél elhelyezett szenzorból áll. Millynek csak nézni kell a kiválasztott pontokat, a gép érzékeli ezt, és végrehajtja az utasításokat. Néhány pillantással így tudja felépíteni a mondatait, amit aztán egy hangképző berendezés megformál; de a berendezés segítségével tudja használni a számítógépet és az internetet is. A szerkezet használata egy egészséges ember számára nagyon fárasztó, a kislány mégis órákon át képes használni.

Öröm a bánatban, hogy a legfelsőbb bíróság 11 évi hercehurca után végre megítélt a családnak 10,8 millió angol fontot. Az orvosi gondtalanság címen megítélt kártérítés az egyik legmagasabb összeg, amit bíróság valaha kirótt. Ebből az összegből Milly élethosszig tartó kezelése, tanítása és gondozása fedezhető. A család a pénzből most egy olyan lakásba költözhet, ami Milly számára is élhető: egy olyan speciális kialakítású otthonról van szó, ahol az ajtókat, a világítást, a függönyöket, vagy éppen a tévét a kislány szintén a szemével tudja irányítani. 

Ha anyák napján meglepnéd valamivel édesanyádat, akkor válassz itt egy videoüzenetet, és küldd el neki, mi pedig gondoskodunk róla, hogy pontosan vasárnap kapja meg! Még több anyák napi meglepetés közül választanál? Itt megteheted!

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top