Család

Nyaralás: gyerekkel vagy nélküle?

A nyaralás nálunk arról szól, hogy felváltva rohangálunk a gyerek után, meséli egy anyuka. Gyerekesek mondják el, hogyan tudnak mégis szusszanni egyet nyáron.

Mindenkinek szüksége van nyáron egy kis lazításra, és ha gyerek is van a családban, akkor duplán. Mégsem ilyen egyszerű a képlet, hiszen hiába vágyna egy hét nyugalomra az anyuka, ha nincsen szíve otthon hagyni a gyereket, amíg ő a tengerparton nyújtózik. A csemetékkel nyaralni viszont külön műfaj, amit az egyik szülő így foglalt össze: „kisgyerekkel üdülni lehet, de pihenni nem”.

A romantikát el lehet felejteni

„Imádom az ötéves kisfiamat, de a nyaralás nálunk arról szól, hogy felváltva rohangálunk a férjemmel utána. Ilyenkor tanulja csak meg az ember értékelni, mennyi ideje volt magára korábban – mondta nekünk Kriszta. – Most a gyerektől függ, mikor kelsz, hová mész és mikor fekszel le aludni. Az esti romantikus andalgást el lehet felejteni, hiszen sosem hagynám egyedül otthon az alvó gyerekemet.”

Nyaralás: gyerekkel vagy nélküle?

Emiatt sokan engedélyeznek maguknak legalább egy-egy hétvégét kettesben a férjjel. „Egy párkapcsolatban mindenkinek kötelessége valahogy megoldani a gyerek nélküli nyaralást, különben egyik nap majd arra ébred, hogy otthagyta a férje” – jelentette ki Zita, aki legutóbb egy háromnapos wellnesshétvégét küzdött ki maguknak Egerszalókon, amíg a gyereket a nagymamára bízták. Erre végig esett az eső és 19 fok volt július közepén, úgyhogy a nyár kimaradt a közös nyaralásból, de remélhetőleg a házaséletüknek kedvezett az időjárás.

A nagymama sem jolly joker

Az egész napos gyermekmegőrzés terhét úgy is lehet csökkenteni, ha több baráti családdal indulunk útnak. „Mi a régi munkatársakkal mentünk le egy hétre a Balatonra – mesélte Mariann. – Így meg tudtuk egymás között beszélni, hogy minden szülő el tudjon menni kettesben legalább egy estére vacsorázni, autósmoziba vagy egy koncertre. Pár nap után összeszoknak a gyerekek egymással és a többi szülővel, így nem fordulhat elő az sem, hogy egy idegen veszi ki az ágyból az öt év alatti gyereket, ha felriad.”

Bár sokan a nagymama segítségét veszik igénybe nyaraláskor, Mariann azt semmiképp sem javasolja, hogy magunkkal is vigyük: „Ki akarna  az anyósával nyaralni egy hétig?” – tette fel a költői kérdést. Ha pedig barátok nélkül megyünk nyaralni, akkor egy bababarát wellnesshotel is nagy segítség lehet, ahol gyermekmegőrző is működik, hogy a szülők is lophassanak maguknak pár órát kettesben.

Felnőttprogram gyerekekkel

Más megoldás is létezik arra, hogy a felnőttek és a gyerekek is jól érezzék magukat, az egyik általunk megkérdezett anyuka a bringatúrákra esküszik. „Már pár éves gyerekkel is el lehet indulni a Balaton körül, annyiféle gyerekülés kapható, amit fel lehet szerelni a biciklire – adott egy ötletet a sportosabb szülőknek Rita. – Ez mindenkinek jó, mert a gyerek a családdal lehet, de közben a szülők sem érzik azt, hogy egy hétig szívnak, mert nincsen semmilyen gyerekprogram. A nyár különben is kész rémálom a gyerekes szülőknek, mivel állandó kérdés, hová tegyük a gyereket.”

Nyaralás: gyerekkel vagy nélküle?

Míg kisgyerekkel esélytelen a városnézés, és inkább csak pancsolós, vízparti programok jöhetnek szóba, ha ügyesek vagyunk, a nagyobbakkal azért szót lehet érteni. „Amikor 8 és 10 évesek voltak a gyerekek, akkor le lehetett már velük meccselni, hogy játszhatnak a tengerparton, de cserébe minden harmadik nap elmegyünk és megnézünk három unalmas múzeumot és mindenféle középkori kidőlt-bedőlt falak között mászkálunk a hőségben – mesélte Dávid, aki Olaszországban nyaralt a családdal. – A mieink legalábbis elég jól bírják a sok sétát, de láttam már gyereket, aki egy sarok után kidőlt és kijelentette, hogy egy tapodtat sem tesz meg tovább.” A helyzetet náluk az bonyolítja, hogy a gyerekek az autóban és a buszban is rögtön hányni kezdenek, a repülést viszont csodálatos módon bírják.

10 év fölött megjön a bátorság

Ha nagyobbak a gyerekek, akkor már bátrabban lehet utazgatni, Csabáék most először mernek majd egy olyan olaszországi útba belevágni a két gyerekkel, ahol nincsen minden előre megszervezve és lefoglalva. Náluk már 11 és 14 évesek a gyerekek, az idősebbikkel korábban egy fesztivált is kipróbált az apuka. A mostani nyaralás előtt a fő aggodalmuk az volt, hogy kapjanak orvosi ellátást a gyerekek, ha bármi baj történne, ezért jó előre beszerezték a szükséges papírokat. Korábban egy szervezett, téli, skóciai utat is megkockáztattak a teljes családdal és túlélték, de ázsiai vagy afrikai kalandtúrára sosem indulna el a fiaival, kivéve, ha egy üdülőparadicsom volna a célpont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top