Család

Elválsz? Ünnepeld jegygyűrűaprítással!

Beteges kortárs rituálé vagy önáltató műbalhé összetört szívűeknek? Egy biztos, a válás utáni gyászbulikra és az válást kísérő újszerű szolgáltatásokra világszerte egyre nagyobb igény van, olyannyira, hogy Párizs, Varsó és Bécs után már New Yorkban is rendeznek válásexpót.

Szó sincs arról, hogy a nemrégiben megrendezett amerikai válásexpó egyedülálló lenne, hiszen Japánban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Oroszországban is rendeztek már hasonlót. A mostani New York-i vásáron leginkább ránctalanítást, zsírleszívást, mellnagyobbítást ajánlgató pavilonok voltak, de jogi és biztosítási tanácsadással is segítették a látogatókat, akiket az optikai tuning lehetősége úgy látszik nem hozott annyira lázba – vagy még csak szokják a formabontó rendezvény gondolatát –, mert egyelőre csak pár százan stírölték a standokat.

Hasonló, igaz praktikusabb verziót már Párizsban, sőt hozzánk közel, Bécsben is rendeztek. Utóbbinál a szervezők biztosra mentek, mondván, a válás azért mégiscsak veszélyes műfaj, így a kétnapos kiállítás egyik napján csak nőket, a másikon pedig csak férfiakat engedtek be. A standokon DNS-laboratóriumok kínáltak apasági tesztet, ingatlanügynökök, ügyvédek, mediátorok, magándetektívek pedig kríziskönnyítő szolgáltatásaikat, de a válófélben lévők és az újdonsült szingli státuszú látogatók terápiás célú utazásokra is befizethettek. Varsóban három éve rendeztek először válásexpót. A 98 százalékban katolikus Lengyelországban ugyanis egyre hétköznapibbnak számít a válás, a hivatalos statisztika szerint már minden harmadik házasság így végződik, hiába helyteleníti az egyház.

Teve a válóperpartin

Nem ritka, hogy a felek együtt vagy külön, de megünneplik a kapcsolat zátonyra futását. Jack White, a White Stripes zenekar zenésze és szupermodell felesége, Karen Elson 2011-ben az együtt töltött idő emlékére közösen adtak partit. A zene ennél azért kevésbé volt jelen Heather Mills buliján, aki keserű válására egy félmillió dolláros karib-tengeri álomúttal tett pontot, amire nem mulasztotta saját, pontosabban exe, Paul McCartney zsebére elvinni 25 legkedvesebb barátját is.

Elválsz? Ünnepeld jegygyűrűaprítással!

 

A válás miatti fáradt gőzt gyászbulival vagy gyásznyaralással leeresztő hírességek sorába Scarlett Johansson és Kate Winslet beállt, Shanna Moakler amerikai médiaszemélyiség partiján pedig véres kést szorongató feleség, valamint áldozatául esett férj díszítette a háromemeletes tortát. „Több válóbulin voltam már, szóval nem hiszem, hogy ez olyan nagy szám lenne. Magam miatt csináltam, azt akartam megünnepelni, hogy új szakasz kezdődött az életemben” – nyilatkozta a Blink-182 nevű punkegyüttes dobosának exfelesége.

A válás utáni társas összejövetelek az iszlám világban sem ismeretlenek. Az ABC News egyik cikke szerint bár az iszlám kultúrában a mai napig nagy szégyen a válás, hasonló „bulikkal” ott is találkozhatunk. Marokkóban az elvált nőkhöz például egyedülálló férfiakat hívnak, akik parfümöt, pénzt, néha még tevéket is visznek az immár facér nőknek. Ezek a partik akár három napig vagy hosszabb ideig is tarthatnak, attól függően, mennyi idő alatt kel el ismét a főszereplőnő.

Buli gyűrűaprítással

Morbid, de igaz, Japánban sokan akár erőn felül is költségekbe verik magukat, hogy felejthetetlen válásuk legyen. Akinek a low budget típus már-már ciki, de legalábbis snassz, szürreális ceremóniára fizethet be. Terai Hiroki válásszervező 55 ezer jenbe kerülő szertartásán a felek külön riksákon indulnak az „utolsó menetre”, mögöttük a többnyire fejüket lógató vendégeikkel. Helyszínként a romba dőlt kapcsolatot jelképező, omladozó épületek szolgálnak (külön kérésre és felár ellenében akár luxushotelek dísztermei), ahol egy rögtönzött vászonsátor alatt, egy gyászbeszéddel kísért teázás után jön a ceremónia csúcspontja, vagyis a jegygyűrű felaprítása. Egyesek az eredetit, mások olcsóbb hamisítványt használnak, amire végül egy békafejben végződő kalapáccsal sújtanak le irgalmatlanul és közösen.

A válóperparti-szekció ma már számos országban külön rendezvényszervezői ágnak számít, főleg az amerikaiak, a britek és a franciák vannak benne egy-egy fergeteges gyászbuliban, amiket közel sem egy őrült acidpartiként, de nem is a házasság jelképes sírján való tombolásként kell elképzelni. Az persze más kérdés, hogy vajon ízléstelen dolog-e ünnepelni azt, ami tönkrement, de számos külföldi portálon azt írják maguk az érintettek, ezekkel a partikkal az újrakezdés lehetőségét szeretnék kifejezni, egyúttal az új, reményeik szerint jobb életszakaszt üdvözölni.

Reboot horrorisztikus tortával és Gloria Gaynorral

Elválsz? Ünnepeld jegygyűrűaprítással!És hogy mi minden is férhet bele egy hasonló rebootpartiba? Egy flashes lézershow nyilván nem alap, de a legtöbben meg sem állnak a speciális dekorációkig, köztük a „Just divorced!” feliratos lufikig, pólókig, tematikus aláfestő zenékig (Gloria Gaynor – I will survive), sőt vannak, akik izmos, a lengénél is lengébben öltözött táncosfiúkat sem sajnálnak maguktól és velük ünneplő barátnőiktől.

A torta szintén nem hiányozhat egy ilyen eseményről. Itthon egyelőre a válópertorta mint gasztronómiai jelenség nagyjából ismeretlen, de például a briteknél már kollekcióban is adtak ki hasonlókat. Fay Millar brightoni cukrásznő akár negyedmillió forintot is elkér egy-egy komolyabb mesterműért, de tízezres nagyságrendben is kínál szerényebb tortákat. A cukrásznő stílusa leginkább a horrorisztikushoz közelít, de a dizájner édességei között azért akadnak vicces és pikáns „modellek” is.
Az egyik legismertebb dizájntortákat kínáló magyar cukrászdánál ugyanakkor azt mondják, bár rengeteg megrendelés érkezik különféle ünnepi alkalmakra, arra, hogy valaki válóperre vitt volna tortát tőlük, még nem volt példa. Bár tudják, hogy külföldön van igény váló- és nyugdíjazási bulikra készített tortákra is (és ők maguk sem zárkóznának el hasonló megrendelések felvételétől), de itthon egyelőre a hagyományosabb alkalmak mellett legfeljebb csak babaváró bulikra viszik a dizájntortákat.

A válásra szakosodott szolgáltatói szektorba ma már nem csak rendezvényszervezők és cukrászok tartoznak. Az utazási irodák búfelejtő ajánlataik között kifejezetten szingliknek is tartogatnak csomagokat, attól függően, hogy egzotikus és csendes helyen szeretnék-e sebeiket nyalogatni, vagy inkább fejest ugranának valamelyik felkapott turistaparadicsom éjszakai életébe. Érdekes, hogy a válásturizmus még a világ legalacsonyabb válási rátájával büszkélkedő Indiában is felütötte a fejét (100 házasságból egy megy tönkre, míg az amerikaiaknál minden második), a Maldív-szigetekre és Spanyolországba éppúgy kínálnak válás utáni utakat, mint Csehországba.

Elválsz? Ünnepeld jegygyűrűaprítással!Barta Krisztina, a Chemol Travel kiutazási és értékesítési vezetője szerint a válásünneplő és felejtő csoportos utak nálunk egyelőre kevéssé elképzelhetőek, de – mint annyi minden más divathullám – ez is könnyen ideérhet. „A szinglik és a frissen elváltak többsége szerintem nem szívesen viseli magán a bélyeget, hogy milyen a családi állapota. Utazni és vakációzni persze szeretnek az érintettek, de ha lehet, szűk baráti körrel, nem pedig egyívású, de zárt közösségben” – vélekedik az utazási szakértő, hozzátéve, hogy egy programokkal dúsított nyaralás önmagában is gyógyír magány ellen.

Válásra szakosodott pszichológusok szerint fontos, hogy bizonyos morális kereteket betartva gyászoljuk meg a közös kapcsolat végét, lehetőleg úgy, hogy cselekedeteinkben nem a bosszú vezérel, hanem saját lelki egyensúlyunk megteremtése. Ebben pedig egy baráti körben eltöltött kellemes nyaralásnak vagy bulinak éppen annyira helye van, mint amennyire a facebookos bosszúposztoknak és a közös válóperes ügyvéddel való románcnak nincs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top